Militæret dukker op ud af det blå

Med et netværk af baser i hovedstaden er det egyptiske militær i stand til hurtigt at sætte sig på kontrollen med centrum, fortæller Berlingskes mellemøstkorrespondent fra Cairo.

Soldater på vagt foran den statslige tv-station i Cairo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Khaled Abdullah
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det egyptiske militær, der synes massivt til stede i hovedstaden Cairo, kan dukke op og forsvinde igen inden for et kort tidsrum, fortæller Berlingskes Mellemøstkorrespondent, Uffe Taudal fra den egyptiske hovedstad, hvis centrale dele i de seneste dage har været præget af voldsomme demonstrationer efter afsættelsen af præsident Mohamed Morsi.

Inden for en halv time kan militæret stille op med fuld styrke med blandt andet kampvogne, fortæller Uffe Taudal.

»Da Berlingskes fotograf kom hjem gennem bymidten klokken syv i aftes lagde hun ikke mærke til en eneste soldat, men da en anden journalist en halv time senere bevægede sig gennem centrum var hele bydelen spærret af med kampvogne, soldater, pigtråd og sikkerhedsstyrker i fuld udrustning,« fortæller Uffe Taudal.

»Det fortæller, at selv om soldaterne ikke har været særligt synlige i Cairos bybillede efter afsættelsen af præsident Morsi, så er de til stede og kan sættes ind med meget kort varsel,« siger han.

Årsagen til den meget hurtige udrykning er ifølge Uffe Taudal et tæt netværk af militærbaser i hovedstaden.

»Der er baser over alt, også inde i selve centrum. Samtidig viser militæret sig på himlen i helikoptere og med jagerfly. Om eftermiddagen fløj helikoptere med flag under sig, og jagerfly skød røgfaner ud i de egyptiske farver, men i aftes da det fløj over igen, var deres rolle tilsyneladende en hel anden,« siger Uffe Taudal.

Lørdag morgen kaldte både Morsis tilhængere og hans modstandere deres sympatisører på gaden for at fortsætte demonstrationerne:

»Jeg står lige nu og kigger ned på Tahrir-pladsen, og der er kun et par hundrede mennesker. Men der er bebudet demonstrationer på både Tahrir-pladsen og ved de to centrale islamistiske steder ved moskéen i Nasser City og ved universitetet,« fortæller Berlingskes korrespondent.