Militær sprænger sig vej ind i moské

Kina, Indien og Storbritannien udtrykte i går støtte til Pakistans nye hårde kurs over for landets radikale islamister. Militæret klar til storm på radikale islamister, der bruger snesevis af børn som skjold.

Pakistansk militær fører en række af de religiøse studenter væk fra Den Røde Moské i Pakistans hovedstad, Islamabad.<br>Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Bruxelles: Pakistans militær optrappede i går situationen omkring Den Røde Moské i hovedstaden Islamabad voldsomt, da man i flere omgange brugte sprængstoffer i noget, der lignede forberedelserne til den endelige storm på moskéen, hvor flere hundrede islamistiske terrorsympatisører har forskanset sig.

Samtidig tydede udtalelser i både Beijing og New Delhi samt en opringning fra Storbritanniens premierminister Gordon Brown på, at Pakistans præsident Pervez Musharraf har søgt og fået støtte fra verdens stormagter til sin hårde kurs, der måske indvarsler et langvarigt opgør med de millioner af islamiske ekstremister, der findes i Pakistan.

Den blodige konfrontation omkring Lal Masjid-moskéen har kostet godt 20 mennesker livet, siden den tog sin begyndelse i tirsdags. Og myndighedernes hårde kurs har fået op imod 2.000 studerende i alderen cirka 12-30 år til at forlade området.

De unge mennesker har været elever på de koranskoler, der findes på moskéens område, og som prædiker en ekstremt konservativ og intolerant udgave af islam. Flere af de unge gav i går over for tilstedeværende journalister udtryk for bitterhed over, at de efter krav fra familien var blevet tvunget til at forlade stedet, der er kendt for sin moralske opbakning til både Osama Bin Ladens al-Qaeda-terrorister og til taleban-militserne i Afghanistan.

Fra morgenstunden i går gennemførte sikkerhedsstyrkerne en række sprængninger, der gjorde det muligt at reducere det område, hvor de mange tilbageværende studenter opholdt sig. Tallene svingede fra omkring 300 til flere tusinde, og der var angiveligt mange kvinder og børn blandt disse.

Abdul Rashid Ghazi, der er den ene af moskéens to ledere, opholdt sig i aftes fortsat inde i moskéen, hvorfra han krævede, at han selv og de tilbageværende skulle have frit lejde.

Men det krav blev omgående afvist af den pakistanske regering.

Han bør lade kvinder og børn komme udOg han kan selv komme ud sammen med dem. Der er ingen, der vil skyde på dem, sagde viceinformationsminister Tariq Azeem.

Mens alle i aftes ventede på at se, hvordan slutspillet omkring moskéen kommer til at forløbe, advarede fundamentalistiske muslimer i landet om, at et massivt og blodigt opgør vil få alvorlige konsekvenser i resten af landet.

Sami-ul-Haq, senator og leder af en berømt koranskole I nærheden af grænsen til Afghanistan, sagde, at et angreb på Lal Masjid-moskéen vil føre til mange Lal Masjider over hele landet.

Det vil blive ustyrligt, sagde han til Reuters.

I Indiens hovedstad New Delhi støttede premierminister Manmohan Singh Pakistans hårde kurs, og han glædede sig samtidig over, at Pakistan nu har forstået, at fundamentalisme perverst og farligt for samfundet.

Storbritanniens premierminister Gordon Brown talte i går med præsident Musharraf og takkede ham for Pakistans indsats i kampen mod terrorismen. Det vides ikke, om de to mænd berørte det faktum, at en af bombemændene fra London juli 2005 som alle havde pakistansk baggrund havde fået en del af sin religiøse skoling i Lal Masjid-moskéen.