Miliband: Farvel til New Labour

Labours nye leder, Ed Miliband, sagde i sin første store tale farvel til New Labour, som ”mistede sin evne” til at gennemføre forandringer.

Ed Miliband vinker efter at have leveret sin første tale til Labour-partiets årlige konference. Han forsøgte bl.a. at lægge afstand til anklager om, at han er i lommen på fagforeningerne, der bragte ham til magten. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN STAPLES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MANCHESTER. Farvel ´New Labour´, goddag til ´Den Nye generation´.

Labours nyvalgte leder Ed Miliband brugte sin første store tale på partiets konference i Manchester til at lægge klar afstand til New Labour æraen ved at pointere, at en ”ny generation med en anderledes attitude, anderledes ideer og anderledes måder at udføre politik på” er kommet til magten.

Igen og igen talte han med klar stemme om ´Den Nye Generation´. Godt nok roste han New Labours resultater gennem sine år ved magten. Men han lagde afstand til sin forgænger, den tidligere premierminister Gordon Brown, som han ellers igen og igen er blevet koblet tæt sammen med, siden han var hans taleskriver i Browns første år som finansminister.

”Den barske sandhed for alle os er i salen,” sagde Ed Miliband til de tusindvis af forsamlede græsrødder i Manchester Central konferencecenter.

”Verden forandrede sig omkring os – fra global finans til immigration til terrorisme – New Labour, en politisk kraft grundlagt på sin evne til at tilpasse og forandre mistede sin evne til det.”

Han erklærede forståelse over for folks vrede over Gordon Browns forsikringer om, at han først som Labours finansminister og siden partiets premierminister ville være garant for, at den britiske økonomi ville udvikle sig stabilt og uden store udsving. Men så kom finanskrisen og den økonomiske krise og sendte Storbritannien ud i en lang recession.

”I så den værste finansielle krise i en generation,” sagde Ed Miliband.

”Og jeg forstår Jeres vrede over, at Labour ikke havde ændret de gamle måder i City (Verdens største finanscentrum i London, red.), som sagde, at afskaffelse af regulering var svaret.”

Ed Miliband forsøgte også at signalere, at han ikke er i lommen på fagforeningerne, der med deres støtte og stemmer på ham ved formandsvalget bragte ham til magten. Han sagde, at ikke vil gå op imod alle de nedskæringer, som den liberalkonservative koalitionsregering præsenterer i sin store spareplan 20. oktober. Og Ed Miliband vil ikke støtte ”bølger af uansvarlige strejker”.

”Befolkningen vil ikke støtte dem. Jeg vil ikke støtte dem. Og du burde heller ikke støtte dem,” sagde han til forsamlingen.

Ed Miliband slog sin storebror, David Miliband, ved formandsvalget ved at køre en mere venstreoreinteret agenda om blandt andet at beskatte de rigeste og bankerne hårdere. I sin tale forsikrede han, at han hørte til midten af partiets politik, en politisk linje som David Miliband ellers stor for under formandsopgøret.

David Miliband vil onsdag fortælle, hvorvidt han vil tjene under sin lillebror.