Mike Pence genopliver kontroversiel Israel-Palæstina debat

USAs vicepræsident genopliver debat om at flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem, en lavine dræber seks mennesker på japansk skisportssted og USA langer hårdt ud efter Ruslands fængsling af aktivist. Få overblikket over nattens historier her.

Den amerikanske vicepræsident Mike Pence taler til AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), en amerikansk-israelsk politisk konference. Washington, USA, 26. marts, 2017. Reuters.    Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pence genopliver debat om at flytte USA's ambassade i Israel

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, siger søndag aften lokal tid, at der er en god mulighed for, at USA vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Forslaget er særdeles kontroversielt, fordi palæstinensere ser Jerusalem som deres hovedstad.

Under valgkampen i 2016 talte Donald Trump ofte om, at han vil flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem. Men siden rigmanden har sat sig til rette i Det Ovale Kontor, er det som om, at emnet er gledet i baggrunden.

- Efter årtier med snak vil USA seriøst overveje, om vi skal flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, siger Pence i en tale til den indflydelsesrige pro-israelske lobbygruppe Aipac.

Israel ser Jerusalem som sin evige hovedstad, og landet ønsker, at alle lande skal placere ambassader der.

Mange organisationer og allierede af USA anser en flytning som risikabel. Det bliver nemlig anset som sandsynligt, at det vil skabe spændinger i området.

Det vil blive set som en provokation af palæstinensere, da det vil signalere, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

Senatet i Washington godkendte torsdag med en smal margin Donald Trumps valg til ambassadør i Israel, David Friedman.

Mike Pence

»«Efter årtier med snak vil USA seriøst overveje, om vi skal flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem« «


Han fik opbakning fra 52 senatorer, mens 46 stemte imod. Alle på nær to demokrater i Senatet stemte imod.

Den tidligere advokat er en kendt ven af den israelske højrefløj, der er stærk tilhænger af, at man rykker ambassaden til Jerusalem.

Friedman har ingen diplomatisk erfaring. Han er en af præsident Trumps gamle venner og har blandt andet tidligere arbejdet som advokat for præsidenten.

Den nyudnævnte ambassadør har tiltrukket sig opmærksomhed inden sin udnævnelse. Han har eksempelvis udtalt, at USA bør investere i bosættelser i områder, som palæstinenserne gør krav på.

/ritzau/Reuters

 

USA langer hårdt ud efter Ruslands fængsling af aktivist

USA langer nu ud efter Ruslands fængsling af aktivist og oppositionsleder Alexei Navalny, der ses på billedet under demonstrationerne 26. marts 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

USA har søndag på det kraftigste fordømt anholdelser af hundredvis af demonstranter i Rusland.

En talsmand for landets udenrigsministerium kalder episoderne, der fandt sted søndag, "en krænkelse af demokratiske værdier".

- Vi opfordrer den russiske regering til straks at løslade alle fredelige demonstranter, siger talsmand Mark Toner fra udenrigsministeriet.

- At tilbageholde fredelige demonstranter, observatører af menneskerettigheder og journalister er en krænkelse af demokratiske værdier, fortsætter Toner.

Han tilføjer, at USA er "bekymret" over at høre, at Rusland blandt andre har anholdt aktivist og oppositionsleder Alexei Navalny.

Søndagens demonstrationer er en protest mod korruptionen i landet. De finder sted med kravet om, at premierminister Dimitri Medvedev trækker sig.

Demonstrationerne er vurderet til at være de største i landet siden vinteren i 2011, hvor titusindvis af russere gik på gaden i protest mod styret i Kreml.

Ifølge organisationen OvD Info er mindst 933 blevet anholdt under demonstrationerne søndag.

Politiet har vurderet, at mellem 7-8000 personer var på gaden i Moskva nær regeringshovedkvarteret Kreml.

De store protester sker som følge af anklager mod Dimitri Medvedev om, at han har oparbejdet en formue, der langt overstiger, hvad der er muligt med hans officielle løn.

Protester og demonstrationer har blandt andet fundet sted i Skt. Petersborg, Novosibirsk, og Vladivostok.

Den russiske regering har afvist at tillade søndagens demonstration, som den har omtalt som en "ulovlig provokation".

Der er valg i Rusland i 2018.

Vladimir Putin var præsident for Rusland fra 2000 til 2008. Her overtog Dimitri Medvedev posten, mens Vladimir Putin var premierminister frem til 2012.

Siden 2012 har Vladimir Putin igen været præsident, mens Dimitri Medvedev har været premierminister.

/ritzau/Reuters

 

Seks skoleelever på udflugt frygtes dræbt af lavine i Japan

Arkivfoto: Lavine i Schweiz Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT.

Seks japanske gymnasieelever frygtes døde, og tre andre savnes, efter at en lavine har ramt et skiområde nord for Japans hovedstad, Tokyo.

Tv-stationen NHK rapporterer således, at der er fundet seks elever, som ikke viser nogen tegn på liv.

Dette er ikke bekræftet fra officielt hold.

Omkring 50 elever og lærere fra syv japanske gymnasier var på bjergbestigningstur i området, da lavinen ramte.

Redningsarbejdere er på stedet og er i gang med at undersøge, om flere mennesker er kommet til skade eller savnes.

Lavinen ramte mandag morgen lokal tid ved byen Nasu, der ligger omkring 120 kilometer nord for Tokyo.

De første meldinger gik på, at den havde ramt skisportsstedet Nasu Onsen Family Ski Resort i Tochigi.

/ritzau/AFP

Trump underskriver håndsrækning til energiselskaber tirsdag

Arkivfoto: Donald Trump Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN.

USA's præsident, Donald Trump, vil tirsdag underskrive et dekret, der skal annullere forgængeren Barack Obamas plan for at begrænse udledningen af drivhusgasser.

Det siger direktøren for den amerikanske miljøstyrelse, U.S. Environmental Protection Agency (EPA) i et interview med tv-stationen ABC.

I interviewet med mediet siger direktør Scott Pruitt, at man vil bringe job tilbage til kulindustrien ved at rulle Barack Obamas miljøplan fra 2015 tilbage.

- Den tidligere administration havde en strategi, der var meget imod fossile brændstoffer. Så dette er et løfte over for det amerikanske folk om, at vi kan få folk tilbage i arbejde, siger Pruitt til ABC ifølge nyhedsbureauet AFP.

Donald Trump planlægger at underskrive sit nye dekret hos den amerikanske miljøstyrelse tirsdag for at fjerne "unødvendige lovgivningsmæssige forhindringer, der begrænser ansvarligt brug af energiressourcer", siger en kilde fra Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Scott Pruitt har flere gange offentligt luftet sin tvivl om, at klimaforandringerne i verden er menneskeskabte.

Tidligere på måneden sagde han, at han ikke mener, at udledningen af CO2 er den primære årsag til den globale opvarmning. Det har klimaforskere ellers konkluderet i årtier.

Scott Pruitt blev udpeget til at stå i spidsen for EPA i sidste måned, hvilket af mange blev set som endnu et bevis på, at USA er ved at afgive sin position som bannerfører i kampen mod den globale opvarmning.

Trumps nye dekret vil sammen med andre initiativer for at lempe reglerne for C02-udledningen fra køretøjer ifølge AFP gøre det umuligt for USA at leve op til forpligtelserne i klimaaftalen fra Paris.

Scott Pruitt har dog i forvejen ikke meget til overs for aftalen.

- Dette er et forsøg på at afbryde den ulovlige tilgang, den tidligere administration havde, og gøre det rigtigt fremadrettet med fokus på vækst og miljø, siger Pruitt om Donald Trumps dekret.

/ritzau/

 

Sydkoreanske anklagere vil have ekspræsident Park anholdt

Arkivfoto: Sydkoreas tidligere præsident Park Geun-hye. Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP.

Sydkoreanske anklagere siger mandag, at de ønsker at få udstedt en arrestordre på landets afsatte præsident, Park Geun-hye.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi har konkluderet, at det er i overensstemmelse med love og principper at gå efter en arrestordre, udtaler anklagerne i en erklæring.

- Der er indtil videre blevet indsamlet en stor mængde bevismateriale, men den anklagede benægter det meste, og der er risiko for, at bevismateriale kan blive ødelagt, tilføjer de.

Anklagerne mener, at det vil være uretfærdigt, hvis ikke Park bliver anholdt.

I sidste uge blev Park afhørt af den sydkoreanske anklagemyndighed i 14 timer om hendes indblanding i en korruptionsskandale, der har kostet hende præsidentposten.

Park, som afviser anklagerne mod hende, forlod afhøringen i en ventende bil uden at udtale sig til pressen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den 65-årige Park er sammen med sin veninde Choi Soon-sil anklaget i en sag om afpresning af store virksomheder, som skulle støtte Parks politiske initiativer.

- Jeg undskylder over for befolkningen. Jeg vil samvittighedsfuldt svare på alle spørgsmål, sagde Park tirsdag i sidste uge inden afhøringen.

Der udbrød store protester i Sydkorea, efter at landets forfatningsdomstol afsatte præsident Park Geun-hye permanent i begyndelsen af marts.

Flere millioner mennesker demonstrerede henholdsvis til fordel for og imod domstolens beslutning om at afsætte præsidenten.

Med sin afsættelse mistede Park samtidig sin immunitet, og at få hende retsforfulgt er et centralt krav fra de millioner af mennesker, der gik på gaden for at protestere mod hende.

Den tidligere præsident er beskyldt for flere lovovertrædelser, herunder bestikkelse og magtmisbrug.

Hun er ikke formelt anklaget i sagen, hvor hun kan risikere op til ti års fængsel.

/ritzau/

 

Australien forbereder sig på cyklon og evakuerer tusindvis

Et overmalet hegn i det evakuerede område i Australien. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/AAP/Sarah Motherwell.

Tusindvis af mennesker, herunder turister, er mandag blevet evakueret i det nordlige Australien, hvor en kraftig cyklon nærmer sig.

Cyklonen, der har fået navnet Debbie, har samlet kræfter ud for kysten ved den nordøstlige delstat Queensland i løbet af de seneste dage og ventes at gå i land tirsdag morgen lokal tid.

Det oplyser det australske meteorologiske agentur Bureau of Meteorology.

Beboere er blevet advaret om at forberede sig på det værste uvejr, siden cyklonen Yasi ramte delstaten i 2011.

- Det her kommer til at blive en modbydelig cyklon, siger premierminister i Queensland Annastacia Palaszczuk.

- Vindstødene bliver helt enormt stærke, og min primære bekymring er, om alle familier er i sikkerhed, tilføjer hun.

Tidligt mandag morgen dansk tid er flere end 3500 mennesker mellem byerne Home Hill og Proserpine blevet evakueret.

Området ligger cirka 100 kilometer syd for Townsville, der er et populært mål for turister, der vil opleve Great Barrier Reef.

Andre 2000 vil blive rådet til at forlade området i løbet af mandagen, ligesom at flere end 100 skoler vil holde lukket. Det samme gælder for mange lokale havne.

- Nogle tror måske, at denne cyklon ikke bliver så slem, men de vindstød, der ventes omkring Townsville, kommer til at være værre, end dem vi oplevede under cyklonen Yasi, siger Annastacia Palaszczuk.

Politichef i Queensland Ian Stewart oplyser mandag middag lokal tid, at Debbie allerede ser ud til at have kostet en person livet.

- Der har været en trafikulykke med dødelig udgang nær Proserpine, og vi mener, at ulykken er relateret til vejret. Det ser ud til, at en turist har mistet livet, siger han.

Ifølge Bureau of Meteorology er Debbie i øjeblikket en kategori tre-cyklon på en skala fra et til fem. Det forventes dog, at cyklonen bliver opjusteret til en kategori fire, når den går i land.

Myndighederne regner med vinstød på op til 280 kilometer i timen.

/ritzau/AFP