Mijailovich: Derfor myrdede jeg Anna Lindh

For første gang i otte år bryder manden, der myrdede den svenske udenrigsminister, tavsheden.

Mijailo Mijailovic myrdede for otte år siden den svenske udenrigsminister Anna Lindh (indsat foto), nu taler han ud om, hvorfor han gjorde det. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i otte år bryder Mijailo Mijailovic, manden, der den 10. september 2003 myrdede den svenske udenrigsminister Anna Lindh i et stormagasin i Stockholm og senere blev idømt en livsvarig fængselsdom, tavsheden.

- Det er på tide, at sandheden kommer ud, siger Mijailovic i et interview med den svenske avis Expressen, skriver bt.dk.

Følte stort had

De har mødt den nu 32-årige serbiskfødte svensker på retspsykiatrisk regionalklinik i Växjö, hvor han i øjeblikket afsoner sin straf. Og her svarer han for første gang på netop dét spørgsmål, som mange svenskere længe har ønsket svar på: Hvorfor myrdede du Anna Lindh?

- Jeg følte et stor had over for politikere. Både svenske og serbiske, siger han til avisen.

- Jeg gav dem skylden for alt det, der var mislykket i mit eget liv. Jeg følte, at politikerne var roden til alt ondt. At de ville bestemme over ens liv, og vi bare skulle danse efter deres pibe.

»Det var svagt«

Men han har sidenhen skiftet holdning, fastslår han.

- Set i bakspejlet kan jeg godt se, at det var svagt at bebrejde dem for mine egne fejl. Det er ikke politikernes skyld, når det går skævt for en, siger han.

Mijailovic, der først blev pågrebet to uger efter overfaldet, krævede sammen med sin forsvarer frifindelse med den begrundelse, at han led af en psykisk lidelse. Han fortalte, at det var stemmer, der tvang ham til at angribe den populære udenrigsminister og mor til to. Mijailovic fik derfor først en behandlingsdom, men senere blev den omstødt til livsvarigt fængsel.

Fandt på forsvar

- Jeg hørte ikke stemmer, det var noget, jeg fandt på, indrømmer Mijailovic nu og fortæller, at han ville gøre alt for at få en behandlingsdom, og derfor løj han.

- Jeg troede, at jeg ville være i stand til at bestille burgere og pizzaer. At der ville være bedre standarder end i et almindelig fængsel, siger han.

Han fortæller desuden, at han ikke havde planer om at myrde udenrigsministeren. Han så hende tilfældigt, da han var på vej ud af stormagasinet, og hun var på vej ind sammen med en veninde.

Vil ikke snakke om detaljer

- Jeg tog først mod til mig. Og så fulgte jeg efter dem. Jeg tog rulletrappen op på øverste etage og undersøgte så den ene etage efter den anden, indtil jeg fandt hende, fortæller han og er ikke meget for at gå i detaljer om knivdrabet.

- Det føles ubehageligt at tale åbent om. Jeg ved godt, at jeg har forårsaget megen sorg, siger han til Expressen.

I stedet forklarer han, hvilke tanker, der løb igennem hovedet, da han stod og tog mod til sig.

- Jeg tænkte: Så fik jeg øje på en politiker, og nu skal de bare se. Jeg lever af a-kassen, er på sygedagpenge og har ingen fremtid. Jeg var et menneske uden job, uden bil, uden venner, uden en chance, siger han og fortæller, at han forinden havde taget tre milligram flunitrazepam, der minder om det beroligende stof Rohypnol, og han derfor befandt sig i sin helt egen verden.

Politisk motiv?

Svenske medier har tidligere spekuleret i, om der lå et politisk motiv bag knivmordet. Og om Mijailovic ønskede at hævne sig over for Anna Lindh, fordi hun støttede NATOs bombninger i Serbien.

- Det har intet med det at gøre, siger han og fortæller, at han ikke kendte til udenrigsministerens holdninger. Og at Folkpartiets daværende leder Lars Leijonborg var tæt på at blive hans første offer.

- Sagen er den, at jeg så Leijonborg dagen før. Men der havde jeg ingen kniv på mig, siger han.

Selv om Mijailo Mijailovic først blev pågrebet og anholdt to uger efter drabet, var han aldrig i tvivl om, at han kom til at tilbringe resten af sit liv i fængsel.

- Jeg troede, at politiet ville komme tidligere. De kunne havde anholdt mig tidligere, men de ville samle flere beviser, siger Mijailovic, der sad og spiste pizza og så tv, da politiet stormede hans lejlighed.