Migrantstrøm mod Italien blusser op

Efter et kortvarigt fald er strømmen af flygtninge og migranter, der tager den livsfarlige tur over Middelhavet fra Libyen mod Italien, igen vokset. EU håber, at en ny træningsmission kan styrke den libyske kystvagt.

Strømmen af flygtninge og migranter fra den libyske kyst til Italien er igen taget til inden for de seneste dage i august er nu oppe på niveau med samme måned sidste år. Foto: Italiensk Røde Kors/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Telefonerne hos den italienske kystvagt har glødet i denne uge, hvor kystvagten sammen med EUs flådeoperation Sophia foreløbig har reddet næsten 10.000 flygtninge og migranter fra druknedøden i Middelhavet. Menneskesmuglere i det nordafrikanske land Libyen har nemlig sendt et væld af overfyldte plimsollere og gummibåde af sted med flygtninge og migranter, og bådene har været udstyret med en satellittelefon, hvor nummeret på kystvagtens nødlinje er kodet ind på forhånd.

Indtil redningsaktionerne i denne uge tydede det ellers på, at strømmen af flygtninge og migranter på den livsfarlige færd over Middelhavet mod Italien ville falde ganske betydeligt i august i forhold til samme måned sidste år.

En frisk opgørelse fra the International Organization for Migration (IOM) viser således, at der pr. 28. august – altså i de første fire uger af august – ankom 12.687 flygtninge og migranter over Middelhavet til Italien mod 22.607 i august sidste år. Mandag og tirsdag havde den italienske kystvagt dog maksimalt at se til med henholdsvis 40 og 30 redningsaktioner.

»Selv om vi har reddet næsten 10.000 de seneste dage, er niveauet for hele året nogenlunde det samme som sidste år, og vi har ikke set nogen grundlæggende ændringer i smuglernes mønstre, som vi efterhånden kender ret godt,« fortæller en kilde, der er involveret i EUs operation i Middelhavet.

Det gode vejr de seneste dage spiller sandsynligvis en rolle i genopblusningen af strømmen af især afrikanske migranter mod Italien, mens det stadig er et åbent spørgsmål, om menneskesmuglerne er begyndt at proppe endnu flere om bord på bådene ud fra forventningen om, at den italienske kystvagt eller EUs flådeoperation Sophia vil redde bådflygtningene.

Trods indsatsen for at redde menneskeliv er flere alligevel druknet på turen. IOMs vurdering er, at 2.726 er druknet i år mod 2.546 i samme periode sidste år. Ifølge kilden skyldes det dog først og fremmest, at der har været én meget stor drukneulykke i år i libysk farvand, hvor størstedelen druknede.

Håb om ny libysk kystvagt

Mens lukningen af Balkan-ruten og flygtningeaftalen med Tyrkiet foreløbig har sat en prop i sidste års suverænt største flygtninge- og migrantrute via Tyrkiet over til Grækenland – i perioden april-august er der »kun« ankommet 11.653 på den rute i år mod 225.822 i samme periode sidste år ifølge IOM – leder EU stadig efter en måde at mindske presset fra Nordafrika mod Italien.

Problemet er, at mindst en million er flygtet fra krig eller fattigdom i afrikanske lande til Libyen i håb om at kunne sejle til et bedre liv i Europa. I Libyen hersker vold og kaos, og trods en betydelig risiko for at drukne er håbet om at nå Italien i båd eller at blive reddet til søs så stærkt, at mange tager chancen.

En yderst skrøbelig samlingsregering støttet af det internationale samfund forsøger at få kontrol med Libyen, men landet har i øjeblikket ingen velfungerende kystvagt, og derfor har menneskesmuglerne frit spil.

Samlingsregeringen har dog nu bedt EUs operation Sophia om at træne den libyske kystvagt, der i dag både mangler skibe og uddannet mandskab til at håndtere opgaven med at bekæmpe menneskesmuglerne. Et mere stabilt Libyen med en velfunger­ende kystvagt er umiddelbart den eneste mulighed for at kontrollere migrationspresset.

»Målsætningen er at give Libyen redskaberne til at bekæmpe menneskesmuglerne og selv redde liv i libysk farvand. Intet er sikkert, men min forventning er, at det vil kunne reducere antallet, der stævner ud fra Libyen. Det afhænger dog også af den samlede pakke, der skal skabe stabilitet i Libyen,« fortæller kilden.

Også ifølge den danske regering er et mere stabilt Libyen den bedste vej frem, og netop derfor afhentede en danskledet international operation i lørdags ca. 500 ton rester fra Libyens kemiske våbenlager på havnen i Misrata i Libyen.

Sidste år tog i alt 154.000 flygtninge og migranter den livsfarlige tur over Middelhavet mod Italien, og forventningen er et lignende antal i år, mens antallet via Tyrkiet og Grækenland ventes at blive markant lavere i år end sidste år.