Migranter har fundet et smuthul i EUs flygtningeaftale med Tyrkiet: Her gælder den ikke

Mens flygtningestrømmen til andre EU-lande skrumper, vokser den i Cypern. Den lille ø er nu det EU-land, der har modtaget flest asylansøgere pr. indbygger.

I Cyperns hovedstad, Nicosia, kan man gå fra den europæiske, sydlige del af landet til den tyrkiskkontrollerede nordlige del og omvendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katia Christodoulou/Ritzau Scanpix

Det var alt andet end svært for Clinton Yebga at komme til EU. Det eneste, han skulle gøre, var at købe en flybillet fra Cameroun til det nordlige Cypern.

Derfra kunne han så gå ind i EU uden problemer, skriver The New York Times.

Selv om flygtningeaftalen med Tyrkiet i årevis har skullet afholde flygtninge og migranter fra at komme til EU via Tyrkiet, er Clinton Yebga en af de mange, der nu har fundet et smuthul i aftalen.

Det nordlige Cypern kontrolleres af en tyrkisk regering, som kun anerkendes af Tyrkiet, mens det sydlige, græske Cypern er en del af EU.

Hverken i det sydlige Cypern eller i EU anerkender man regeringen i nord, som i stedet ofte omtales som en besættende magt. I Tyrkiet anerkender man omvendt ikke Cypern som en legitim stat.

Det betyder med andre ord, at flygtningeaftalen ikke gælder her.

I løbet af det seneste år har 11.200 flygtninge og migranter benyttet sig af dette smuthul – Cypern er nu det EU-land, der har flest asylansøgere pr. indbygger.

På fire år har antallet af asylansøgere vokset sig fem gange så stort i landet, der kun har 850.000 indbyggere, skriver The New York Times.

Mange af de migranter og flygtninge, der ankommer til Cypern – fra lande som Cameroun og Syrien – tror så, at de fra Cypern kan komme længere ind i EU, men hér bliver det svært, idet Cypern ikke er en del af Schengen-samarbejdet i EU.

Hvor mange flygtninge og migranter der er ankommet til det nordlige Cypern i de seneste år, vides ikke. I det nordlige Cypern er det ikke muligt at få asyl, skriver The New York Times, og det kan også være svært at komme til Tyrkiet derfra.

Det nordlige og sydlige Cypern er ikke adskilt af en officiel grænse, men der er dog en grænselignende paskontrol på den såkaldte grønne linje mellem de to områder.

I Cyperns hovedstad, Nicosia, er det eksempelvis muligt at gå direkte fra den europæiske del af byen over den grønne linje til den tyrkiske del af Nicosia.

Cypern har været delt i to siden 1974. Da græske cyprioter samme år forsøgte et kup mod den cypriotiske regering, invaderede tyrkiske styrker den nordlige del af øen, og siden da har de to parter været i konflikt. I dag bevogtes den såkaldte grønne linje stadig af FN.