Midt under OL i Rio: Præsident Dilma sendes for rigsret

Et stort flertal i Brasiliens senat har stemt for at stille præsident Dilma Rousseff for en rigsret.

Dilma Rousseff, Brasiliens suspenderede præsident, skal stilles for en rigsret. Free/Roberto Stuckert Filho Fold sammen
Læs mere

Nu er der ingen vej tilbage.

Et flertal i det brasilianske senat har onsdag morgen dansk tid stemt for at indlede en rigsretssag mod landets suspenderede præsident, Dilma Rousseff, skriver flere medier, herunder AFP.

Ifølge nyhedsbureauet stemte 59 for at stille Rousseff for en rigsret, mens 21 stemte imod.

Der var blot krævet et simpelt flertal i det 81 sæder store senat for at godkende det opsigtsvækkende skridt. Formanden for senatet gav som ventet ikke sin stemme til kende.

Dilma Rousseff er anklaget for at have brudt budgetreglerne. I maj blev det besluttet at suspendere hende fra posten i 180 dage.

Afgørelsen i senatet var ventet, men timingen er interessant, da der som bekendt er fuld gang i de olympiske lege i Rio de Janeiro.

Da debatten gik i gang i senatet, sagde højesteretspræsident Ricardo Lewandowski ifølge BBC, at senatorerne skulle til at "udføre en af de mest alvorlige opgaver under forfatningen".

Rigsretssagen ventes at gå i gang i slutningen af august. Efterfølgende skal senatet igen stemme og afgøre, om Rousseff skal afsættes. Det kræver dog, at to tredjedele af medlemmerne i senatet stemmer for at udskifte præsidenten.

Dilma Rousseff har afvist alle anklager mod hende. Anklagerne går på, at de nationale regnskaber angiveligt blev sminket gennem lån i statsejede banker. Det skete på et tidspunkt, hvor Rousseff kæmpede for at blive genvalgt ved valget i 2014.

Rousseff siger, at tidligere regeringer har anvendt samme regnskabsmetoder som hende. Hun har desuden sagt, at hun er offer for "et kup".

Michel Temer er midlertidigt indsat på posten som præsident, mens sagen mod Rousseff kører.

/ritzau/AFP