Middelhavet har kostet 2.000 livet i år

Turen over Middelhavet er en ren dødsrute for flygtninge og emigranter, der forsøger at nå til Italien. Turen til Grækenland er langt sikrere, viser nye tal.

Overlevende reddes fra en flygtningebåd i Middelhavet. Men i mange andre situationer lykkedes det ikke at redde flygtningene i live. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERMANY NAVY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: Dødstallet på menneskesmuglernes ruter over Middelhavet har nu rundet 2.000 i indeværende år, oplyser den Internationale Organisation for Migration (IOM) på sin hjemmeside.

I samme periode sidste år forsvandt 1.600 flygtninge og emigranter, og i hele 2014 mistede 3.279 livet i Middelhavet i jagten på sikkerhed og et bedre liv.

Det er fortsat dødsruten mellem Libyen og de italienske øer Lampedusa og Sicilien, der kræver markant flest menneskeliv, når menneskesmuglere sender de tætpakkede og elendige fartøjer af sted fra den nordafrikanske kyst.

IOM har analyseret de forskellige ruter, som menneskesmuglerne benytter, og her viser det sig, at turen mod Italien er en ren dødsrute i forhold til ruten fra Tyrkiet til Grækenland.

De to lande har modtaget næsten samme antal flygtninge og emigranter nemlig 97.000 og 90.500, men ifølge IOM har 1.930 personer mistet livet på ruten fra Nordafrika til Italien, mens blot 60 er omkommet i forsøget på at nå til Grækenland.

I den tragiske statistik blev tallet 2.000 passeret i sidste uge, hvor 19 omkom i farvandet syd for Sicilien. Flest omkomne var der fra en båd, hvis motor blev overophedet på turen over havet. Ifølge de overlevende måtte de sparsomme rationer af drikkevand bruges for at køle den ned.

14 af de ombordværende døde af hedeslag, udmattelse og tørst under vejs.

Statistikken fortæller også, at 188.000 flygtninge og emigranter er blevet reddet op fra synkende eller synkefærdige både til dato i år, og i IOM har eksperterne ikke skulle kigge længe i krystalkuglen for at anslå, at antallet vil runde 200.000 efterhånden som sommeren skrider frem.