Miami: Regeringen må snart lære, hvordan man redder menneskeliv under orkanerne

Det er over en måned siden, at orkanen Irma ødelagde for millioner af dollars og tog flere menneskeliv med sig i farten. Men selv ti dage efter orkanen var ovre, blev folk i Miami ved at dø – og i dag har flere områder stadig ikke elektricitet.

Foto: Marc SEROTA

Orkanen Irma hærgede i starten af september igennem Puerto Rico, Bahamas, Cuba, over Floridas vestkyst og var så kraftig, at den lå i kategori fem.

I dag er der stadig dele af Miami, der ligger uden strøm, flere hoteller er lukkede og under renovation efter oversvømmelser, og hjem er ødelagte.

Men solen skinner, musikken brager ud af strand-højtalerne, turisterne strømmer til Miami Beach, og hvis man ikke vidste det, ville man ikke kunne mærke, at 31 mennesker mistede livet i Florida i sidste måned som følge af orkanen.

»Vi vidste orkanen ville komme. Regeringen og el-firmaerne vidste den ville komme – og det er helt tydeligt, at staten er blevet bedre til effektivt at forebygge og rette op på skaderne. Men det er stadig langt fra godt nok, når så mange mennesker ender med at dø flere uger efter orkanen slutter,« fortæller Kyle Moon, der er manager på Shelborne Hotel i Miami Beach og har kunnet mærke, at turisterne heldigvis allerede er vendt stærkt tilbage til ferieparadiset.

Skaderne i Florida er indtil videre løbet op i ca. 83 millioner dollars, og selvom turisterne hurtigt vendte tilbage med penge på lommen, gjorde elektriciteten ikke.

Hele ti dage efter orkanen var ovre, var elektriciteten i store dele af staten stadig ikke vendt tilbage, og plejehjemmet Hollywood Hills Rehabilitation Center blev lukket, efter otte beboere løbende døde på grund af varmen, da klimanlægget ikke kunne fungere uden strøm.

»Vi har historisk haft så mange orkaner her, under mange forskellige præsidenter, så det er utroligt, at der stadig ikke bliver arbejdet hurtigere for, at vi ikke skal miste menneskeliv – endda efter orkanen er slut,« siger hotel-manageren ved Miami Beach.

Den orkanhærgede stats beboere er generelt rigtig trætte af regeringens ineffektivitet, når det kommer til både forebyggelse og hjælp efter de voldsomme orkaner.

»I dagene efter orkanen sultede familier, ældre led af varmen, folk med sukkersyge blev desperate efter at skaffe is til deres insulin, og den manglende hjælp var forkastelig,« siger Andrea Mercado, der er direktør for The New Florida Majority, en gruppe, der organiserer politiske kampagner fokuseret på fattige og minoriteter i samfundet – til USA Today.

Og det er langt fra første gang, at amerikanerne er oprørte over regeringens manglende handlekraft, når det kommer til redde menneskeliv i de mange orkaner.

I 2005 hærgede den voldsomme orkan Katrina over store dele af USA – også i Florida – og var den mest dødelige orkan i USA's historie. 1.836 mennesker mistede livet, og skaderne løb op i 81,2 milliarder dollars.

Dengang blev orkanen beskrevet som en national fiasko i en rapport lavet af den amerikanske kongres, fordi »hjælpen var for ringe, og skaderne ikke blev hindret effektivt«. Rapporten rettede voldsom kritik mod Bush-regeringens håndtering af orkanen på alle niveauer. Og flere mistænkte endda regeringen for bevidst at have prøvet at undlade at hjælpe i New Orleans for at komme problemer med fattigdom og kriminalitet til livs.

Det afviste regeringen naturligvis. Men selvom der i Florida »kun« døde 31 mennesker under orkanen Irma, kan befolkningens tillid til systemets håndtering af orkanenerne stadig ligge på et meget lille sted.

36-årige Jonathan bor i Miami med sin familie og er ude og gå tur med sin lille søn. Han var ikke selv til stede under orkanen, da han var på forretningsrejse og ikke kunne komme hjem, fordi alle fly blev aflyst.

Men selv i dag – over en måned efter orkanen endte – virker hans telefon stadig ikke flere steder i byen, da telemaster er ødelagte, og i går havde han igen ikke strøm i hjemmet.

»Mine problemer er jo det mindste af det. Vi er enormt heldige. Og vi bor også i et af de mindst hårdest ramte områder i Miami. Men at ældre, hjælpeløse mennesker skal dø hele 10 dage efter orkanen er ovre, er helt uacceptabelt,« siger han og fortsætter:

»Jeg er bare glad for, at Irma ikke ramte lige så hårdt, som Katrina for eksempel gjorde, for det er kun på grund af orkanens styrke, at vi ikke havde flere dødsfald – ikke fordi regeringen er blevet bedre til at hjælpe i de her akutte situationer,« fortæller han til Berlingske.

5,6 millioner mennesker blev bedt om at evakuere fra det sydlige Florida, inden orkanen begyndte – og de fleste valgte at følge opfordringen. Alligevel mistede flere amerikanere livet både under og efter orkanen.