Mexico truer med at opsige al samarbejde med USA

Nu skal USAs udenrigsminister Rex Tillerson udrede Donald Trumps spændinger med Mexico - det gode naboskab er udfordret som sjældent før.

Skopudseren Benjamin Renales venter på kunder på den amerikansk-mexicanske grænse, der er blevet til et kæmpe stridspunkt mellem de to lande, fordi præsident Donald Trump vil bygge grænsemur og har anklaget den mexicanske regering for at »sende deres dårligeste folk« til USA, herunder narkohandlere, voldtægtsforbrydere og mordere./ AFP PHOTO / GUILLERMO ARIAS Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLERMO ARIAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Spændingerne mellem USA og Mexico er trukket til det yderste med Donald Trump som ny præsident, og i dag rejser hans nye udenrigsminister Rex Tillerson og hans nye minister for national sikkerhed, John Kelly, til Mexico for at forsøge at udrede trådene.

Det sker dagen efter, at Trump-administrationen annoncerede store ændringer i sin indvandringspolitik, der skal gøre det lettere at deportere millioner af illegale mexicanere.

Men der er mange andre sprængfyldte politiske emner på dagsordenen, når Tillerson og Kelly mødes med den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto og andre af hans ministre.

Udover deporteringer skal de drøfte handel, samarbejde om retshåndhævelse og Trumps løfte om at bygge en mur på grænsen mellem USA og Mexico.

Alle emnerne har skabt oprør i Mexico på grund af de markante ændringer, som Trump har bebudet.

Allerede inden nyheden gik ud om de nye regler for deportering - herunder at de kommer til at gælde for mexicanere med bøder for mindre forbrydelser - havde de mexicanske myndigheder protesteret.

Det mexicanske udenrigsministerium har meddelt, at det har »intensiveret sit arbejde for at beskytte landsmænd« i USA, og at der med Trumps udvidede regler for deporteringer kan være tale om en »mulig overtrædelse« af den amerikanske forfatning på grund af »problemer med en retfærdig rettergang«.

Enrique Peña Nieto aflyste også for nylig et møde med Donald Trump i Washington, efter at Trump på Twitter havde meddelt, at den mexicanske præsident ligeså godt kunne lade være med at komme, hvis han ikke ville betale for muren på grænsen mellem USA og Mexico. Dette har Nieto blankt afvist.

Umiddelbart efter hans afbud truede Det Hvide Hus med, at USA i stedet kan tvinge Mexico til at betale for muren ved at lægge told på importerede varer fra Mexico - måske 20 procent.

Trump vil også genforhandle NAFTA, men hvis USA trækker sig ud af frihandelsaftalen, advarer den mexicanske udenrigsminister Ildefonso Guajardo om, at det kan skade alt fremtidig samarbejde mellem USA og Mexico, herunder et mangeårigt om at bekæmpe narkokarteller og at forhindre terrorangreb.

»Logisk nok vil der i givet fald ikke være incitament til at fortsætte samarbejdet om det vigtigste emne i Nordamerika, national sikkerhed, og migration,« siger han til den mexicanske avis Milenio.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.