Mexico søger i stilhed efter livstegn i ruinerne

Mexico har indledt et kæmpemæssigt redningsarbejde i håbet om at finde overlevende efter det andet voldsomme jordskælv på blot få uger.

Mexico har indledt et kæmpemæssigt redningsarbejde i håbet om at finde overlevende efter det andet voldsomme jordskælv på blot få uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jorge Dan López

Mange mexicanere vil aldrig glemme den nat, hvor de måtte grave sig gennem murbrokker for at nå frem til overlevende og døde efter det voldsomme jordskælv timer forinden. Elektriciteten var forsvundet i flere områder i den enorme millionby, Ciudad de México, og da aftenmørket satte ind, var redningsarbejdere og lokale frivillige henvist til at gå frem efter råbene, mens borgere i stilhed græd over pårørende og bekendte, der var fundet eller frygtet dræbt, beretter den lokale avis El Universal.

Nogle steder blev mobil­beskeder modtaget fra overlevende fanget i ruinerne. En kvinde fortalte til avisen, at hendes søster havde sendt en besked om, at »hun var fanget sammen med to piger under sammenstyrtede trapper« i den skole, hvor hun gjorde rent, og hvor flere end 32 elever samt fem voksne var omkommet.

Mexico er først langsomt ved at komme sig over chokket og tragedierne, efter at to kraftige jordskælv har ramt landet i løbet af få uger. Eksperter mener ikke, at tirsdagens jordskælv er et efterskælv, men et helt nyt jordskælv. Skælvet tirsdag fandt sted i et andet område af Mexico og blev målt til 7,1 på Richter-skalaen – væsentligt mindre, men mere ødelæggende end jordskælvet tidligere i september, fordi det var hovedstaden og flere andre byer, der tirsdag blev hårdt ramt.

»Dette jordskælv er en hård prøvelse og meget smerteligt for landet,« lød det ifølge El Universal i en erklæring fra præsident Enrique Peña Nieto.

Han roste de tusinder, som havde meldt sig som frivillige til rednings- og hjælpearbejdet og henviste til, at den mexicanske befolkning har lært at modstå tragedierne fra gentagne jordskælv ved at udvise solidaritet og hjælpe hinanden i nød.

Onsdag var det bekræftede dødstal vokset til flere end 200 dræbte, og i de ramte byer forberedte man sig på et større genopbygningsarbejde af sammenstyrtede eller på anden måde ødelagte boligblokke og kontorbygninger. I Mexico hæfter man sig ved, at jordskælvet fandt sted nøjagtig 32 år efter, et andet stort jordskælv ramte landet og hovedstaden. Dengang omkom flere tusinde. Så mange ser ikke ud til at være blevet dræbt denne gang, hvilket dog er en fattig trøst, mens redningsarbejdere leder efter overlevende og ifølge CNNs korrespondent i området beder om fuldstændig stilhed, så de kan høre råbene om hjælp.