Mexico rider stormen af i første omgang

Omfattende sikkerhedsforanstaltninger forhindrede en katastrofe, da orkanen Dean i går ramte ferieområdet syd for Cancún med maksimal kraft. Men meteorologer advarer om, at faren endnu ikke er drevet over.

I går ramte Dean Yucatán-halvøen i Mexico. Her er det byen Chetumal, hvor en lokal bar fik sit kendetegn - en stor øldåse - væltet. Foto: Omar Torres/AFP Fold sammen
Læs mere

Der blev ikke taget nogen chancer.

I dagene forinden var over 40.000 turister blevet evakueret, og de resterende 28.000, der mere eller mindre frivilligt havde valgt at blive i området, fik ordre til at holde sig indendørs på deres hoteller. Samtidig tog de mest udsatte blandt lokalbefolkningen plads i beskyttelsesrum, mens soldater og politi afpatruljerede gaderne. Ja, selv delfinerne fra en naturpark nåede at blive bragt i sikkerhed i en swimmingpool på et af de store hoteller, inden stormen brød løs.

»Intet er overladt til tilfældighederne. Vi har gennemgået selv de værst tænkelige scenarier for at beskytte befolkningen,« forsikrede Mexicos indenrigsminister, Francisco Ramírez, få timer før orkanen Dean ramte Yucatán-halvøens østkyst omkring kl. 10.00 europæisk tid.

Da stormen i går aftes begyndte at løje af, og folk i det værst ramte område nær byen Chetumal omkring 300 kilometer syd for ferieparadiset Cancún kikkede frem fra deres skjul, syntes beredskabet at have bestået sin prøve.

Ingen døde i Mexico
I timerne forinden havde Dean hamret løs med en konstant vind på 250 kilometer i timen og enkelte vindstød på helt op til 315. Men trods de rasende kræfter, der svarer til kategori fem styrke på Saffir-Simpson skalaen, blev der i første omgang kun meldt om relativ begrænset materiel skade. Kort efter bekræftede Mexicos præsident Felipe Calderón på en pressekonference, at regeringen ikke havde kendskab til dødsofre på Yucatán.

Da orkanen Wilma i 2005 hærgede »Mayaernes Riviera«, som rejsebureauerne kalder området omkring Cancún, mistede otte mennesker livet. Samtidig anrettede stormen så voldsomme skader, at den lokale turistindustri stadig slås med de økonomiske efterveer.

Efter at Dean i løbet af weekenden havde trukket sit spor ødelæggelse og død fra Martinique over Dominica, den Dominikanske Republik og Haiti til Jamaica med mindst 13 omkomne som resultat, frygtede mexicanerne en gentagelse. Men de slap altså med skrækken i hvert tilfælde i første omgang.

De årligt tilbagevendende orkaner i Caraibien opstår i samspil med havets varme vand, der på denne tid af sommeren når helt op på 30 grader, og på sin vej hen over Yucután-halvøens landmasser mistede Dean i går i nogen grad pusten.

Ny trussel
Vindstyrken faldt til 165 kilometer i timen. Og sidst på eftermiddagen degraderede meteorologerne på det amerikanske National Hurricane Center i Miami orkanen til kategori et.

Både her og hos de mexicanske myndigheder advarede man imidlertid mod at tro, at faren er drevet over. Når Dean i løbet af natten fortsætter ud over den Mexicanske Golf, vil den igen tage til i styrke. Derfor er beredskabet nu flyttet til kysten omkring byerne Tampico og Tuxpan, hvor orkanen forventes at ramme land sent i dag eller torsdag morgen.

Området her i den nordlige del af staten Veracruz er i forvejen jævnligt offer for oversvømmelser og jordskred. Og det frygtes, at de voldsomme regnskyl, der følger med orkanens voldsomme vindstød, vil få floderne til at gå over deres breder.

Mexicanerne må holde vejret og håbe det bedste, endnu en nat, mens Dean fortsætter sin rasen.