Mexicanske narkobander på vej til Europa

Med en voldsanvendelse, der ikke kendes tilsvarende andre steder på kloden, har de paramilitære mexicanske narkokarteller erobret det globale kokainmarked.

Foto: Alfredo Estrella
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES/MEXICO CITY/COLUMBUS: Med en voldsanvendelse, der ikke kendes tilsvarende andre steder på kloden, har de paramilitære mexicanske narkokarteller erobret det globale kokainmarked. Kartellerne har destabiliseret deres hjemland, og nu går de efter at etablere sig i Europa.

»De er her, og vi er meget bekymrede over deres tilstedeværelse,« siger Rob Wainwright, chef for det europæiske politisamarbejde, Europol, til Berlingske.

Spansk politi anholdt sidste år en række medlemmer af de frygtede karteller i færd med at opbygge et brohoved i Spanien. Europol har advaret EU-landene om udviklingen, hvor kokain smugles ind i Europa og våben og prostituerede smugles tilbage.

Ifølge Mexicos udenrigsminister José Antonio Meade har landet oprustet kraftigt i kampen mod kartellerne, men det er en opgave, landet ikke kan løse alene:»Kartellerne er et globalt problem, og vi er nødt til at samarbejde om det på den internationale scene,« siger han til Berlingske.

Fortsætter den mexicanske ekspansion, kan danske kriminelle grupper ende som direkte forretningspartnere med mexicanerne. Et scenarie, der ifølge Rigspolitiet vil få voldsomme konsekvenser.»Det vil betyde, at de europæiske kriminelle vil være nødt til at tilegne sig den mentalitet, som de mexicanske grupper står for. Risikoen er, at vi vil få nogle lige så skruppelløse kriminelle grupperinger i Europa, som vi kender det fra Mexico,« siger Michael Ask, politiinspektør i Rigspolitiet.