Mette F: Vores fællesskab betyder noget for spanierne

Danmarks støtte og opbakning er vigtig for Spanien efter torsdagens angreb i Barcelona, siger S-formanden.

Mette Frederiksen, politiker for Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), er fuld af sorg og medfølelse med spanierne efter torsdagens angreb i Barcelona, der har kostet 13 mennesker livet.

Selv om forsikringerne om fællesskab fra alverdens politikere var den samme efter angrebene i Nice, Berlin, London, Manchester, Stockholm, Paris og Bruxelles, så nytter de, understreger S-formanden:

- Vi vågner i sorg og skal give al den opbakning, vi overhovedet kan, til den spanske regering, de spanske myndigheder og det spanske folk.

- Ordene og fællesskabet betyder noget i sådan en situation, siger hun.

Men hvis vi vil forebygge den terror, der kan forebygges, kræver det samarbejde både mellem efterretningstjenester og politi, fortsætter den tidligere justitsminister:

- Der skal vi hele tiden se, om vi har de værktøjer og ressourcer, der skal til, for at myndighederne i hvert land kan gøre alt det, der kan gøres.

- For mig handler opbakningen i virkeligheden om to ting: Det ene er at vise vores solidaritet med Spanien, og det andet handler selvfølgelig om at bidrage med det, vi kan, på myndighedssiden.

13 mennesker har mistet livet, og omkring 100 er såret, heriblandt to danskere, efter at en varevogn torsdag eftermiddag kørte ind i en menneskemængde på Barcelonas hovedstrøg, La Rambla.

Senere torsdag aften forsøgte fem mænd at gennemføre et angreb i feriebyen Cambrils 100 kilometer fra Barcelona. Politiet har skudt og dræbt de fem mænd.

Angrebene føjer sig til en trist statistik af en række ramte europæiske byer. På spørgsmålet om, hvorvidt det er et spørgsmål om tid, før Danmark bliver angrebet, svarer Mette Frederiksen:

- Jeg kan ikke gisne om, hvad der kan ske. Men vi ved, at vi er i en udsat situation, hvad angår terror i Danmark. Og vi har været ramt af terror.

- I lighed med en række andre lande er vi i risiko. Og derfor må vi fortsætte med det arbejde, der allerede er i gang: Det handler om at intensivere terrorforebyggelsen herhjemme og i samarbejde med andre lande.

Spørgsmål: Flere kobler angrebene sammen med indvandringen. Er du enig i, at det er der, problemets rod er?

- Hvis vi kigger på de angreb, der har været i de europæiske lande gennem de seneste år, så er det helt åbenlyst, at der er en sammenhæng. I en række af angrebene er det herboende med udenlandsk baggrund, der står bag.

- Men det betyder jo ikke, at der skal ske nogen form for generalisering, for langt de fleste med udenlandsk baggrund, der bor i Danmark, tager jo lige så meget afstand fra terror, som du og jeg gør.

- Men der er en sammenhæng. Det mener jeg, er helt åbenlyst, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

/ritzau/