Mesterforbryder og hidsigprop

Jaime Jiménez var gennem 13 år Spaniens mest eftersøgte forbryder og på vej til at blive en myte. Anholdelsen af »El Solitario« forleden har afsløret en sammensat personlighed.

Spanieren Jaime Jiménez, kaldet Den Ensomme, på vej ud af retssalen i portugisiske Figueira da Foz tirsdag. Den årelange jagt på mesterforbryderen var slut. Foto: Francisco Leon/AFP Fold sammen
Læs mere

Han havde for længst skrevet sig ind i spansk kriminalhistorie. Siden 1994 havde han begået mindst 36 bankkup med et samlet udbytte på omkring 700.000 euro, og undervejs var først en lokalbetjent og senere to civilgardister, der kom i vejen, koldblodigt blevet mejet ned med maskinpistol.

Alligevel var »El Solitario« (Den Ensomme), som bankrøveren blev kaldt, fordi han altid arbejdede alene, indtil i mandags en mand uden ansigt. I ført parykker, falske skæg og latexmasker havde han gang på gang og trods de mest dristige kup efterladt politiet uden et eneste brugbart spor, og en myte var i støbeskeen.

For bag en så ekstrem grad af professionalisme kunne kun ligge træning på højeste niveau. »El Solitario« måtte være tidligere elitesoldat eller spion uddannet af en fremmed efterretningstjeneste; en perfektionistisk mesterforbryder af den slags, Hollywood elsker at lave storfilm om med Bruce Willis eller Jean Reno i hovedrollen.

Sandheden om Jaime Jiménez, der mandag blev anholdt på vej til et kup i den portugisiske badeby Figueira da Foz, er mindre glamourøs og mere sammensat men ikke derfor mindre fascinerende.

Hej, jeg er »El Solitario«
Spansk politi havde haft den 51-årige madrilener under overvågning, siden et tip i juni langt om længe havde vist sig holdbart. Man vidste derfor, at kuppet i Portugal skulle være det sidste, inden Jiménez stak af til Brasilien for at gifte med sin kæreste dér, og besluttede at tage ham på fersk gerning.

Da seks hærdebrede betjente faldt over »El Solitario« midt i Figueira, forsøgte han at trække sin pistol fra et hylster i armhulen men uden held.

»Jeg har dræbt før og er klar til at gøre det igen,« hvæsede han efter at være blevet overmandet og forlangte behandling som »en militærperson«.

Meget mere fik hverken betjente eller dommer ud af Jiménez umiddelbart efter anholdelsen, og på de første politifoto lukker han øjnene og forvrænger ansigtet for at sløre sit udseende så meget som muligt. Først da en inspektør dagen efter hånede ham for, at Spaniens mest berømte forbryder gik rundt og gemte sig, reagerede Jiménez med den anden side af sin personlighed.

»Det er også rigtigt,« svarede han, og da han lidt efter blev ført ud af retsbygningen i Figueira, råbte han spottende ud over folkemængden:

»Hej alle sammen. Jeg er »El Solitario«. Vær hilset I spaniere!«

Voldelig klovn
For Jaime Jiménez er ikke tidligere faldskærmsjæger og har aldrig været på lønningslisten hos hverken Fremmedlegionen eller CIA. Tværtimod blev han kasseret til session, diagnosticeret som psykisk ustabil og paranoid. Den lange og succesfulde karriere som bankrøver skyldes et sjældent naturtalent og et ikke mindre usædvanligt svineheld.

Klassekammerater fra det italienske gymnasium i Madrid en skole for børn af det bedre borgerskab husker Jiménez som en charmerende klovn, der kom i skidt selskab. Han begyndte at hænge ud med en bande, der klædte sig som i filmen Clockwork Orange og opførte sig stort set ligesådan.

Som 15-årig blev Jiménez smidt ud af skolen for voldelig opførsel og begyndte en karriere som kriminel, der førte ham til England. Her blev han i 1978 for første og indtil i mandags eneste gang anholdt for narkohandel.

Hvordan smalltime-pusheren fra 70erne udviklede sig til »El Solitario«, Spaniens mest eftersøgte forbryder, vides ikke. Men naboerne til den villa i Madrid-forstaden Las Rozas, som Jiménez købte i 1989, fortæller, at han på ingen måde opførte sig mindre ekstravagant end i sin ungdom.

F.eks. gik han jævnligt amok, hvis nogen dristede sig til at parkere uden for hans hus, og han blev flere gange meldt til politiet for voldelig og truende adfærd. Jiménez havde desuden gang i en større hampplantage i baghaven, og han samlede ofte sit folkband for at øve for fuld udblæsning i garagen.

Bil skåret i småstykker
Ikke netop profilen på en iskold mesterforbryder. Jiménez gik imidlertid lige så systematisk til værks i sit arbejde, som han kunne reagere impulsivt i andre sammenhænge. Eksempelvis rummede villaen i Las Rozas et metalværksted, hvor Jiménez reparerede og ændrede kaliberen på en større samling defekte pistoler og geværer opkøbt på nettet. Politiet fandt også fire hjemmelavede håndgranater samt diverse forklædningsgenstande.

I en lejet hangar syd for Madrid havde Jiménez skåret bilen, han benyttede i forbindelse med nedskydningen af de to civilgardister, op i små stykker med en vinkelsliber. Stykker som han tilsyneladende skilte sig af med lidt efter lidt for ikke at vække opsigt.

Kun enkelte gange mistede han besindelsen på arbejde. Senest da han under et røveri i den vestspanske by Toro i maj skød en bankmand i benet, rasende over et magert udbytte på 6.000 euro.

»Det kan lære dig at have flere penge parat næste gang,« snerrede han og slap væk få minutter, før politiet dukkede op.

I mandags gik den så ikke længere, og Jaime Jiménez kan se frem til lang, lang tid i spansk fængsel, når han formentlig i løbet af et par måneder udleveres fra Portugal.

Om filmen om hans bemærkelsesværdige karriere kommer, vil vise sig. I så fald kunne den passende laves af Luc Besson men med Pedro Almodóvar som medinstruktør.