Merkels udfordrer advarer: Vi risikerer en gentagelse af flygtningekrisen

Migranter og flygtninge er pludselig blevet en del af den tyske valgkamp. Hvis ikke den tyske regering handler nu, risikerer Europa en gentagelse af flygtningekrisen, siger den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz.

Merkel er »kynisk«, når hun dukker sig for problemerne. Socialdemokraten Martin Schulz langer nu ud efter Angela Merkels flygtningepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIEDEMANN VOGEL

BERLIN: Det kom som et lyn fra en klar himmel, da den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz i søndags rettede et skarpt angreb mod Angela Merkels flygtningepolitik.

»I 2015 kom over en million flygtninge til Tyskland, i vidt omfang ukontrolleret. Dengang åbnede kansleren grænsen til Østrig. Af velmenende humanitære grunde, men desværre uden aftale med vores partnere i Europa. Hvis ikke vi handler nu, truer situationen med at gentage sig«, sagde Schulz i et interview med BILD am Sonntag.

Flygtninge og migranter har indtil nu ikke spillet nogen som helst rolle i den tyske valgkamp. Og det får nu Schulz til at lange ud efter Angela Merkel, som han beskylder for at dukke sig for problemerne af valgtaktiske hensyn.

»Den, der satser på at trække tiden ud og udskyde emnet til efter forbundsdagvalget, opfører sig kynisk«, sagde Schulz med klar adresse til den konservative kansler.

For nylig fremlagde Schulz et valgprogram i ti punkter. Også her var fordelingen af flygtninge blandt EU-stater på dagsordenen: Der er brug for mere europæisk solidaritet, lyder budskabet fra SPD-formanden. I modsat fald må modvillige lande regne med finansielle sanktioner fra Bruxelles.

I interviewet med BILD sender Schulz også en klar advarsel om eventuel bødestraf til EU-stater, der ikke ønsker at tage del i EU’s aftalte kvotefordeling af 160.000 flygtninge.

Torsdag rejser Martin Schulz til Italien, hvor han skal mødes med ministerpræsident Paolo Gentiloni. I Rom vokser frustrationen over manglende europæisk assistance til håndteringen af de godt 90.000 migranter, der allerede er ankommet til Italien i det første halvår af 2017.

Forbløffende inkonsekvent
Schulz’ advarsler om krav om handling ligner ifølge kritikerne et åbenlyst forsøg på at afværge en socialdemokratisk ydmygelse ved efterårets valg.

Efter et forår, hvor den såkaldte ’Schulz-effekt’ gav sig udslag i positive meningsmålinger og kortvarigt pustede liv i socialdemokratiske kanslerdrømme, er medvinden til Schulz nu forduftet. Temaer som ’social retfærdighed’, der har spillet en central rolle i Schulz’ valgkamp, er ikke slået an hos de tyske vælgere, der har savnet konkret indhold i stedet for abstrakte fraser.

Mens Angela Merkels CDU og det bayriske søsterparti CSU i øjeblikket kan sole sig i opbakning fra 40 pct. af vælgerne, er stemningen blandt de tyske socialdemokrater med godt 24 pct. af stemmerne i bund.

Schulz’ angreb på Merkel er derfor blevet mødt med hovedrysten i brede dele af den tyske presse, hvor kritikere peger på, at Schulz ganske vist kræver handling, men at den pressede kanslerkandidat ikke har fremsat forslag, der adskiller sig markant den hidtidige linje i Berlin.

Den konservative avis Die Welt betegner Schulz som »forbløffende inkonsekvent« og peger blandt andet på, at Schulz kritiserer dele af Merkels flygtningepolitik, som han selv har støttet, før han blev kanslerkandidat.

Andre medier advarer Schulz mod at åbne en bagdør for indvandringskritikerne i Alternative für Deutschland, der i øjeblikket er plaget af interne magtkampe og svigtende meningsmålinger. Den udlægning afviser socialdemokraternes generalsekretær.

»Man kan ikke dukke sig for problemerne, når man fører ansvarlig politik«, siger Hubertus Heil ifølge Die Zeit.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland