Merkels minister frygter ny flygtningebølge: »Det kan blive større end 2015«

Europa er dybt afhængig af Tyrkiet for at holde antallet af flygtninge og migranter nede. Den tyske indenrigsminister mener, at konsekvenserne bliver enorme, hvis EU ikke passer bedre på aftalen.

Migranter ankommer med færge til den græske havneby Piræus. De bliver flyttet fra Moria-lejren på Lesbos, som i øjeblikket er fyldt flere gange over sin kapacitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yannis Kolesidis/EPA/Ritzau Scanpix

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, er nervøs.

Han frygter, at en migrantstrøm, der er »endnu større end i 2015«, snart vil bevæge sig mod Europa, hvis ikke EU-landene står sammen om at bremse migrationen.

Seehofer har netop været på besøg i Grækenland. Her har friske tal fra FN skabt bekymring for, om Europa igen står med et voksende migrantproblem.

Alene i september ankom 12.000 flygtninge og migranter fra Tyrkiet til Grækenland, og allerede nu er der ankommet flere migranter til Grækenland i år end i hele 2018.

Seehofer anmoder EU-landene om at efterleve aftalen med Tyrkiet og sørge for, at Grækenland, Spanien og Italien ikke alene skal begrænse migrationen til Europa over Middelhavet.

»Vi bliver nødt til at hjælpe vores partnere yderligere med at patruljere ved EUs ydre grænser; vi har ladt dem i stikken alt for længe,« fortalte Seehofer til avisen Bild.

»Hvis ikke vi hjælper, vil vi igen se en flygtningebølge som i 2015 – måske endda endnu større end for fire år siden.«

I 2015 krydsede flere end én million flygtninge og migranter EUs ydre grænser. Siden er antallet faldet drastisk.

Men bekymringen for, at mange migranter igen vil bevæge sig mod Europa, er kun blevet større, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, de seneste uger flere gange har truet med at »åbne portene« og lade især syriske flygtninge rejse mod EU.

EUs aftale med Tyrkiet går groft sagt ud på, at Tyrkiet sikrer, at flygtninge og migranter ikke sejler over til Grækenland – til gengæld modtager landet et betragteligt milliardbeløb fra EU.

Vigtigt EU-møde

Tirsdag skal EUs indenrigsministre mødes for at diskutere migrationsspørgsmål. Fordelingen af asylansøgere i EU har været en uløselig knude siden 2015. Senest er fire lande – Italien, Frankrig, Tyskland og Malta – gået solo med deres egen aftale, der skal skabe en balanceret fordeling af asylansøgere.

Tyskland og Seehofer har accepteret, at hver fjerde asylansøger, der samles op i Middelhavet nær Italien og Malta, kan få sin sag accepteret i Tyskland.

Det løfte har skabt stor debat i Tyskland – også i Seehofer og Merkels eget kristendemokratiske parti. Kritikere frygter, at aftalen vil virke som en magnet for potentielle migranter, der søger en genvej til Tyskland.