Merkels højrefløj er kritisk over for kanslerens melding om islam

Tysklands kansler, Angela Merkel, vil forene almindelige muslimer og ikke-muslimer i kampen mod terror. Konservative fra hendes eget parti mener, hun går for langt.

Det officielle Tysklands dialog med islam blev magtfuldt udtrykt, da Angela Merkel (nr. to fra højre) sammen med andre politiske ledere og den tyske præsident Joachim Gauck (tv.) tirsdag deltog i en mindeseance ved Brandenburger Tor i Berlin arrangeret af muslimernes centralråd og tyrkiske organisationer i Berlin. Imellem Gauck og Merkel står formanden for det centrale råd af muslimer i Tyskland, Aiman Mazyek, og længst til højre vicekansler Sigmar Gabriel Foto: Tobias Schwarz Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Angela Merkels klare tilkendegivelse af, at religionen islam hører til Tyskland, støder på modstand fra højrefløjen i hendes eget kristent-konservative CDU.

Kansleren fremhævede mandag en berømt og omdiskuteret udtalelse af den tidligere tyske præsident Christian Wulff, der i 2010 sagde, at islam nu »hører til Tyskland« – ligesom kristendom og jødedom længe har gjort det. »Sådan er det. Den mening har jeg også,« sagde Angela Merkel under et besøg af den tyrkiske ministerpræsident, Ahmet Davutoglu, i Berlin.

At Tysklands fire millioner muslimer hører til Tyskland er også for langt de fleste CDUere åbenlyst, men kansleren går ifølge flere partifæller for langt, når hun inkluderer deres religion. Den indflydelsesrige CDUer Wolfgang Bosbach siger, at muslimer naturligvis hører til Tyskland, men at Merkel udtaler sig for generelt.

»Hvilken islam menes der? Gælder det også for dens islamistiske og salafistiske strømninger,« spørger han i avisen Saarbrücker Zeitung.

Skarpest lyder kritikken fra Veronika Bellmann, der er parlamentsmedlem for CDU fra den konservative delstat Sachsen. Her ligger Dresden, hvor de såkaldte Pegida-demonstrationer finder sted hver mandag. Her går tusinder på gaden mod, hvad de hævder er en »islamisering« af Tyskland.

»Jeg finder den af hende gentagede Wulff’ske udtalelse for i værste fald en tilnærmelse og populisme, i bedste fald en beroligende melding til muslimerne. I begge tilfælde spalter denne sætning mere, end den forener,« siger hun til Handelsblatt.

»Dette lands identitet er ikke muslimsk«

I 2010 ville Hans-Peter Friedrich fra CDUs bayerske søsterparti CSU ikke tilslutte sig Christian Wulffs erklæring. I dag vil han heller ikke tilslutte sig kanslerens. At muslimer hører til samfundet er en selvfølge, medgiver han, men islam gør endnu ikke, siger Friedrich, der indtil for nylig var tysk indenrigsminister.

»Dette lands identitet, vokset frem over århundreder, er ikke muslimsk, men er derimod en kristen kultur bygget på kristelige og jødiske rødder,« siger Hans-Peter Friedrich til radiostationen Deutschlandfunk og forklarer, at han ikke kan se, at der skulle have fundet nogen islamisering af Tyskland sted, sådan som Pegida hævder.

Angela Merkels melding er langt fra tilfældig, men er tydeligvis en del af en politisk offensiv. Kansleren sætter sin betydelige politiske kapital ind på at imødegå en voksende islammodstand og holde Tyskland sammen på midten i lyset af Pegida-bevægelsens fremvækst og senest terroranslaget i Paris. Pegida-demonstranter giver indvandring og ikke mindst islam skyld for mangt og meget. Den ellers tilbageholdende Angela Merkel advarede i overraskende klare vendinger i sin nytårstale mod at følge dem, der har »kulde« og »had« i hjertet.

Torsdag fastholdt hun citatet om islams tilhørsforhold til Tyskland og forklarede i en tale i Forbundsdagen, at hun som kansler vil beskytte landets muslimer mod udgrænsning og generel mistanke. Hun sagde, at de fleste tyskere ikke er antimuslimer, og at fjendebilleder skal bekæmpes med afklaring og kendskab. Hun sagde også, at hendes erklæring om islams tilhørsforhold til Tyskland rejser berettigede spørgsmål. Folk vil vide, hvilken islam der tænkes på, og hvordan man skal forstå, at mordere ikke har noget med islam at gøre, når de selv henviser til den, forklarede hun.

»Jeg betragter en afklaring af de spørgsmål gennem islams åndelighed for vigtig og for påtrængende. De kan ikke længere undviges,« sagde Angela Merkel med åbenlys adresse til ledende muslimer.

Merkels strategi har indbyggede politiske risici. Det højrekonservative parti Alternative für Deutschland står på spring til at opfange Pegida-sympatisører og udfylde et politisk tomrum til højre for CSU, selv om temaet også splitter det euroskeptiske parti.

AfDs formand, Bernd Lucke, der ellers har erklæret sig uenig med Pegida i, at Tyskland islamiseres, siger til Handelsblatt, at islam er »fremmed for Tyskland«.

Det officielle Tysklands dialog med islam blev magtfuldt udtrykt, da Angela Merkel sammen med andre politiske ledere og den tyske præsident Joachim Gauck tirsdag deltog i en mindeseance ved Brandenburger Tor i Berlin arrangeret af muslimernes centralråd og tyrkiske organisationer i Berlin. Der blev reciteret fredelige koranvers og erklæret fælles modstand mod islamisme og terror. Angela Merkel havde inden erklæret sig taknemmelig for, at tyske muslimer selv trækker skillelinjen og klart vender sig mod vold.

Den tysk-tyrkiske kvindesagskæmper Necla Kelek efterlyser en diskussion i moskeer og på universiteter om frihedsværdier. Islam skal mere kritisk spørge sig selv, »hvor meget islamisme, der gemmer sig i islam«, sagde hun på TV-stationen ARD. Formanden for de kurdiske foreninger i Tyskland, Ali Ertan Toprak, kritiserer seancen ved Brandenburger Tor.

»Hvad der mangler, er en klar teologisk og politisk positionering af de muslimske forbund mod en radikal udlægning af Koranen,« siger han til avisen Die Welt.

»Det bedste middel mod terrorisme«

Formanden for det liberal-islamiske forbund, Lamya Kaddor, beskriver omvendt inkluderingen af muslimer i det tyske »vi« som højeffektiv forebyggelse af terrorisme.

Christian Wulff citerede i sin berømte tale i 2010 den tyske nationalforfatter Johann Wolfgang von Goethe, der for 200 år siden skrev, at »Orienten og Oksidenten« – hvilket vil sige Østen og Vesten – ikke længere kan skilles ad. Wulff advarede samtidig mod at undervurdere integrationsproblemerne. Dengang blev han hårdt kritiseret af CSUere og skældt ud i blandt andet tabloidavisen Bild. To tredjedele af tyskerne svarede i en meningsmåling, at islam ikke hører til Tyskland. Angela Merkel støttede ham. Set i forhold til Wulff i 2010 er dagens kritik af Angela Merkel bestemt ikke voldsom. Stemningen i Tyskland er uanset Pegida blevet mere positiv over for indvandring, selvom der er udbredt skepsis over for islam, viser undersøgelser. Der Spiegel roser Merkel for endelig at handle ud fra sin overbevisning om det nødvendige.

Da Joachim Gauck i 2012 tog over som præsident, sagde han, at ikke islam, men muslimerne, der bor her, hører til Tyskland. Tirsdag brugte han foran Brandenburger Tor en tredje formulering: »Vi er alle Tyskland«.