Merkels CDU styrket ved årets første delstatsvalg

- Dette er et langdistanceløb - ikke en sprint, lyder kommentar fra SPD's kanslerkandidat Martin Schulz.

Udfaldet af valget i den tyske delstat Saarland søndag blev et tilbagefald for socialdemokraterne i SPD og deres nye frontfigur, Martin Schulz, tidligt i valgkampen op til efterårets forbundsdagsvalg. Scanpix/Tobias Schwarz Fold sammen
Læs mere

Forbundskansler Angela Merkels konservative kristelige demokrater vandt søndag et delstatsvalg i Saarland med opbakning fra over 40 procent af vælgerne.

Valgets udfald blev et tilbagefald for socialdemokraterne i SPD og deres nye frontfigur, Martin Schulz, tidligt i valgkampen op til efterårets forbundsdagsvalg.

Merkel står til at blive genvalgt til en fjerde periode som forbundskansler. Og CDU blev konsolideret som det største parti i den vestlige delstat.

CDU fik 40,7 procent af stemmerne, efter at partiet ved det forrige valg i Saarland i 2012 fik 35,2 procent. SPD gik tilbage til 29,6 procent, efter at partiet fik 30,6 procent i 2012.

Meningsmålinger op til valget havde tydet på, at Saarland ville få en venstreorienteret rød-rød-grøn-regering - bestående af en alliance mellem SPD, venstrefløjspartiet Die Linke og Miljøpartiet De Grønne.

Men De Grønne faldt for spærregrænsen på fem procent. Partiet kommer dermed slet ikke i landdagen eller delstatsparlamentet i Saarbrücken. Die Linke fik 12,9 procent af stemmerne.

- Vælgerne stemte for stabilitet og pålidelighed. Det var en klar forkastelse af rød-rød-grøn, siger CDU's generalsekretær, Peter Tauber, i en kommentar til valgresultatet.

Saarland har kun 800.000 stemmeberettigede borgere. Men delstatsvalget blev ventet med spænding, da det er det første af tre regionale valg forud for forbundsdagsvalget den 24. september.

Det højreorienterede parti Alternativ for Tyskland, AfD, fik 6,2 procent af stemmerne og kommer ind i delstatsparlamentet. Dermed bliver AfD nu repræsenteret i 11 ud af Tysklands 16 delstater.

Mange tyske medier har mandag fokus på tilbageslaget for SPD's kanslerkandidat Martin Schulz, hvis løfter om at skabe mere lighed i Tyskland har skabt håb om en valgsejr til SPD i september.

- Dette er et langdistanceløb - ikke en sprint, lyder Schulz kommentar til valgresultatet.

I maj er der yderligere to delstatsvalg, som muligvis kan blive en strømpil for, hvordan efterårets parlamentsvalg kommer til at falde ud. Det er vælgerne i Slesvig-Holsten og Nordrhein-Westfalen, der går til stemmeurnerne.

/ritzau/Reuters