Merkels alliance bløder stemmer til AfD ved tyske delstatsvalg

Måling: SPD er størst i Brandenburg og CDU i Sachsen. Men Alternative für Deutschland snapper dem i hælene.

Andreas Kalbitz (i midten), der er AfD's topkandidat i Brandenburg, vinker fra scenen, efter at de første valgstedsmålinger søndag klokken 18 peger i retning af, at partiet får en pæn fremgang. Odd Andersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Højrefløjspartiet Alternative für Deutschland (AfD) går markant frem ved delstatsvalg i både Brandenburg og Sachsen.

I begge de to tyske delstater, hvor der var valg søndag, er det indvandringskritiske parti blevet næststørst, viser valgstedsmålinger fra tv-stationerne ARD og ZDF.

Det er dog stadig det socialdemokratiske SPD, der ser ud til at vinde i Brandenburg, mens det kristendemokratiske CDU vinder delstatsvalget i Sachsen, hvis målingerne står til troende.

CDU og SPD er de to store partier i Tysklands føderale regering sammen med det mindre CSU.

I Brandenburg ser SPD ud til at få 27,5 procent mod 22,5 procent til AfD, viser en af valgstedsmålingerne, mens en anden spår, at AfD vil få 24,5 procent af stemmerne i delstaten, der omkranser hovedstaden Berlin.

Hvis det holder stik, er der tale om en fordobling til AfD, de ved det seneste delstatsvalg i Brandenburg fik 12,2 procent af stemmerne.

SPD fik 31,9 procent ved seneste valg.

CDU ligger søndag på en tredjeplads med 15,5 procents opbakning, viser målingerne.

I Sachsen ser CDU derimod ud til at blive størst med 32 procent mod 27,5 procent til AfD, viser valgstedsmålingerne.

Men forbundskansler Angela Merkels parti går 7,4 procentpoint tilbage i forhold til valget i den østlige delstat for fem år siden.

Alternative für Deutschland har i valgkampen blandt andet fokuseret på de planlagte lukninger af kulminer i de tidligere kommunistiske delstater i øst.

Venstrefløjspartiet Linke bliver tredjestørst i Sachsen med 10,5 procent, mens SPD får en lussing og må nøjes med otte procent, viser valgstedsmålingerne.

/ritzau/dpa