Merkel: Trumps klimabeslutning er ekstremt beklagelig

Den amerikanske beslutning stopper ikke bestræbelser på at beskytte miljøet, siger Angela Merkel.

Forbundskansler Angela Merkel kalder den amerikanske beslutning om at forlade Paris-klimaaftalen for ekstremt beklagelig. Hun tilføjer, at klimaaftalen er nødvendig for at beskytte skabelsen, og hun lover mere handling end nogensinde på området. Reuters/Fabrizio Bensch Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger, at den amerikanske præsidents beslutning om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen er ekstremt beklagelig.

Hun tilføjer, at klimaaftalen er nødvendig for at beskytte Jorden, og hun lover mere handling end nogensinde på området.

»Paris-klimaaftalen forbliver en hjørnesten i kampen mod klimaforandringer,« siger Merkel.

»Den amerikanske beslutning stopper ikke vores bestræbelser på at beskytte miljøet,« siger hun videre i en erklæring til det tyske parlament.

»Det er udelukket at forlade den kurs, som vi slog ind på i 1997 med Kyoto-aftalen, og som vi fortsatte i 2015 med den historiske Paris-aftale.«

»Til alle, som er optaget af spørgsmål omkring vores planets fremtid, siger jeg, at vi må fortsætte denne kurs, så vi opnår succes for Moder Jord,« hedder det videre i erklæringen, som blev hilst med bifald i Forbundsdagen.

Da præsident Donald Trump torsdag aften slog fast, at USA ikke længere vil være en del af Paris-klimaaftalen, lagde han samtidig op til, at han ville forhandle en ny og mere fair aftale.

Det kommer dog ikke til at ske, hvis det står til de tre toneangivende europæiske lande Frankrig, Tyskland og Italien.

»Vi er stærkt overbeviste om, at Parisaftalen ikke kan genforhandles, da den er et afgørende redskab for vores planet, samfund og økonomier,« lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i en fælles udtalelse fra lederne i de tre lande.

I udtalelsen hedder det endvidere, at landene vil styrke deres støtte til udviklingslande med at nå deres klimamål.

FN's klimasekretariat (UNFCCC) ærgrer sig i en udtalelse over, at USA har trukket sig ud af Parisaftalen.

»Parisaftalen er stadig en historisk aftale underskrevet af 195 lande og ratificeret af 147. Derfor kan den ikke blive genforhandlet på baggrund af en enkelt part,« lyder det i en udtalelse.

/ritzau/Reuters