Merkel tror vanskelige regeringsforhandlinger kan lykkes

Møder mellem politiske ledere torsdag kan udvikle sig til »de lange knives nat«, skriver tyske medier.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der her ankommer til en ny runde af regeringsforhandlinger i Berlin, siger, at bestræbelserne på at få dannet en ny regering er på vej ind i en vanskelig fase. Men hun tror på, at det vil lykkes at få en koalitionsaftale i stand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Axel Schmidt

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger, at regeringsforhandlinger i Berlin nu er på vej ind i en vanskelig fase, men at hun tror på, at det vil lykkes at få en koalitionsaftale i stand.

Den konservative 63-årige kansler, som står foran en fjerde regeringsperiode efter 12 år ved magten, skal torsdag mødes til intense forhandlinger om en ny regering med det liberale parti FDP og Miljøpartiet De Grønne.

Merkel og politiske ledere fra de andre partier, siger, at de tre partier ikke for enhver pris vil nå til enighed om en aftale.

De tre partier har aldrig tidligere arbejdet sammen i en føderal regering, og forbundskansleren lægger ikke skjul på, at partierne »har meget, meget forskellige holdninger.«

»Men jeg tror, at det kan lykkes. Det kan ende med et positivt resultat. Men det er meget vanskeligt,« siger hun.

De tre partier står langt fra hinanden på afgørende områder - blandt andet i spørgsmål om udlændingepolitik, finanser og klimabeskyttelse.

»Jeg ved ikke, om vi kan løse alle uoverensstemmelser, alle de ting, som vi er uenige om,« siger Joachim Herrmann, et højtstående medlem af Den Kristne Sociale Union, CSU, som er Bayerns søsterparti til Merkels, CDU.

Forhandlingsrunden blev indledt torsdag morgen med mindre hold af forhandlere fra de involverede partier. Sent på dagen indledes mere intense forhandlinger mellem politiske ledere, og tyske medier taler om, at torsdag aften kan udvikle sig til »de lange knives nat.«

Merkel er en dreven forhandler, som ved EU-topmøder er blevet kendt for at opbygge et pres på modparterne, og spille på deres træthed eller udmattelse.

»Hvis det ikke lykkes med en Jamaica-koalition, vil det være Merkels fiasko,« hedder det i en kommentar i avisen Bild.

En koalition mellem de tre partier kaldes en Jamaica-koalition med henvisning til partiernes farver - sort, gul og grøn - der er de samme som i Jamaicas flag.

/ritzau/Reuters