Merkel, Orbán og Bendt Bendtsen peger på tysker i EU-magtkamp

Den kristenkonservative EPP-gruppe i EU har nu officielt peget på tyskeren Manfred Weber som oplagt tronarving til EU-Kommissionens magtfulde toppost. Men udvælgelsesprocessen er uklar, og alt er oppe i luften.

Tyskeren Manfred Weber bliver de kristen-konservatives bud i den såkaldte »Spitzenkandidat«-proces på vejen mod at finde en ny kommissionsformand i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMMO BRANDT

Et højpolitisk mundhuggeri mellem to af Europas stærkeste konservative profiler endte torsdag som en tandløs affære.

Tyske Manfred Weber havde reelt ingen modstand fra finske Alexander Stubb, da forsamlingen af Europas kristendemokratiske og konservative partier, EPP, på en kongres torsdag eftermiddag valgte Weber som partiets spidskandidat. Han fik næsten 80 procent af stemmerne.

Weber er nu partiets officielle kort i spillet om en af EUs absolutte topposter, formandsposten for EU-Kommissionen, der ligesom resten af kommissærposterne bliver ledig til næste forår. Han er dermed partiets valg af såkaldt »Spitzenkandidat« i en procedure, som Europa-Parlamentet ønsker at benytte.

Men Det Europæiske Råd – bestående af statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans 27 kolleger – synes imidlertid i høj grad, at de selv skal have lov at beslutte bag lukkede døre, hvem der skal sidde på den magtfulde EU-toppost.

Det er derfor fuldstændigt uklart, hvordan den proces, som Weber nu er de konservatives spidskandidat i, kommer til at forløbe.

EPP er særligt interessant at følge, fordi det har meget magt i Europa. Det har været største parti i Europa-Parlamentet siden 1999 med 219 af 751 medlemmer efter sidste valg for snart fem år siden.

Samtidig har 13 af de 27 EU-kommissærer baggrund i et parti fra EPP-gruppen og ni ud af 27 nuværende stats- og regeringschefer kommer derfra. Det tæller blandt andre Tysklands Angela Merkel og Ungarns Viktor Orbán.

Lytter og bygger broer

Weber fik en stor stemme med fra de Konservatives danske europaparlamentariker og tidligere danske vicestatsminister Bendt Bendtsen på partikonferencen torsdag.

Der er ingen tvivl om, at Weber er den rigtige mand til jobbet, mener Bendtsen:

»Tyskland er den mest magtfulde gruppering i Europa-Parlamentet. De er dygtige, de sidder på de rigtige poster, de har rigtigt meget indflydelse. Weber er en stille fyr, han render ikke og slår så meget med albuerne. Men han er god til at lytte og bygge bro. Han behandler altid de små lande ordentligt, han lader ikke de store lande træde de små ned. Han har altid været en tro allieret af Danmark,« siger Bendtsen, der som ene konservativ i EPP-gruppen er en lillebitte delegation.

Helt anderledes ser de Radikales europaparlamentariker, Morten Helveg Petersen, der tilhører den liberale ALDE-gruppe i Europa, på Weber.

»Al respekt for Weber, men der er jo ikke nogen, der synes, han er noget voldsomt stærkt kort, i forhold til hvad vi skal ind i. Mange vil mene, at skal du være formand for Kommissionen, så skal du også have været minister eller have tung administrativ erfaring. Det vil være et handicap for ham, selv om han måtte komme fra den største gruppering,« siger han.

Men grundlæggende ved ingen jo, hvordan »Spitzenkandidat«-processen ender, konstaterer både Bendtsen og Helveg.

»Alt er oppe i luften. Det er én stor black box,« siger Helveg.

Selv har ALDE ikke besluttet, hvad de skal stille op med »Spitzenkandidat«-processen, og det finder man først ud af engang i det nye år.

Ifølge Helveg tyder det lige nu på, at man frem for at vælge én topfigur vil fremsætte en liste af de mest egnede toppolitikere i ALDE-gruppen til diverse topjob, der bliver ledige i det nye år.

Her vil blandt andre Hollands premierminister Mark Rutte og den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager fremgå.