Merkel og Obama drøfter stærkere flygtningeindsats i Libyen

Udsigten til nye flygtningestrømme får Angela Merkel og Barack Obama til at foreslå en styrkelse af Europas og NATOs indsats i Libyen. Men særligt kansleren kan få problemer med sine vælgere.

USAs præsident, Barack Obama, og den tyske kansler, Angela Merkel, mødtes i går i ?Hannover i forbindelse med præsidentens formentligt sidste besøg i Tyskland. De to statsledere er enige om, at der er behov for at få skabt en stabil libysk samlingsregering, der kan bremse flygtningestrømmen. Foto: John MacDougall Fold sammen
Læs mere

»Vi ønsker et forenet Europa, et frit Europa og et Europa, der lever i fred.«

Det var de store ord, som præsident Obama i går fandt frem under sit sidste statsbesøg i Tyskland.

Bag den amerikanske præsidents lovord til blandt andre den tyske kansler, Angela Merkel, gemmer der sig Washingtons ønsker om en opgraderet europæisk indsats i NATO-sammenhæng. Aftenen forinden havde præsident Obama rost Angela Merkels linje i flygtningekrisen. Kansleren »står på den rigtige side af historien«, sagde Obama under besøget i Hannover.

Ikke desto mindre har Angela Merkel senest siden aftalen med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, dirigeret tysk udenrigspolitik i en mere pragmatisk holdning. EU-aftalen med Tyrkiet har nedbragt antallet af flygtninge, der ankommer til Grækenland fra Tyrkiet.

Af samme grund vender Angela Merkel og de øvrige europæiske stats- og regeringschefer i øjeblikket opmærksomheden mod Libyen, hvorfra flygtningestrømmen over Middelhavet til Italien ventes at stige.

Tyske efterretningsmyndigheder anslår ifølge Bloomberg, at mindst en million flygtninge, der lige nu opholder sig i nordafrikanske lande som Marokko, Tunesien og Algeriet, venter på en chance for at krydse Middelhavet for at nå frem til Europa. I går drøftede Obama og Merkel derfor nødvendigheden af at forstærke indsatsen mod Islamisk Stat samt behovet for en stabil libysk samlingsregering, der efter tyrkisk forbillede kan tjene som forhandlingspartner for EU.

Indtil videre sætter FN sin lid til den 56-årige Fayez Serraj, som på det seneste har styrket sin position i Tripoli.

Angela Merkels indenrigspolitiske liv er i stigende grad afhængigt af reducerede flygtningestrømme i Europa. Store dele af den tyske befolkning er dog stadig skeptisk over for aftaler med menneskerettighedskrænkende stater som Tyrkiet og skrøbelige stater som Libyen. Når Tyskland fremover vil intensivere sin udenrigspolitiske indsats i Nordafrika med henblik på at nedbringe antallet flygtninge i Europa, kan det koste kansleren vælgeropbakning.

For Merkel »er der tale om en udfordring, fordi man er nødt til at være forsigtig med ting, som offentligheden ikke forstår«, siger Josef Janning fra tænketanken European Council of Foreign Relations til Bloomberg.

Behov for en handelsaftale

Foruden flygtningestrømme, Libyen og NATO har præsident Obama og Angela Merkel drøftet nødvendigheden af at nå frem til europæisk og amerikansk enighed om TTIP-handelsaftale. Lørdag demonstrerede mindst 35.000 personer i Hannover mod den omstridte aftale, som ifølge kritikere risikerer at have negativ indvirkning på europæiske forbrugsstandarder. Angela Merkel ser imidlertid aftalen som afgørende for Europa.

»Den er god for tysk økonomi og den samlede europæiske økonomi,« sagde kansleren i Hannover.