Merkel og Macron kan blive så trætte af ham. Men han ligner Mette Frederiksens nye bedste ven

Når Mette Frederiksen i dag drager på vaccinerejse til Israel, foregår det sammen med Østrigs unge kansler, Sebastian Kurz. Lars Løkke Rasmussen havde også fidus til ham. Den karismatiske, unge kansler kan tilsyneladende noget, som en dansk statsminister kan bruge.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, blev udenrigsminister som 27-årig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lisi Niesner/AFP/Ritzau Scanpix

Klokken havde for længst passeret midnat i Bruxelles – statslederne kunne slet ikke enes. Kilder, der var til stede på EU-topmødet, har siden fortalt, at de aldrig før har set Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, så rasende. Han hamrede i bordet, truede med at skride.

Han var vred på Mette Frederiksens (S) nye ven – ham de kalder Wunderwuzzi, vidunderbarnet.

Den juliaften 2020 havde Østrigs unge kansler, Sebastian Kurz, igen lagt sig ud med Tysklands kansler, Angela Merkel, og Emmanuel Macron. Igen blev de trætte af ham.

»Han lytter jo ikke. Han sørger bare for, at han ser godt ud i pressen, og dét er det,« havde Macron tordnet under mødet.

Men Sebastian Kurz nåede sit mål:

Ved at true med at køre EUs store coronagenopretningsfond helt af sporet sikrede han sig de rabatter og besparelser på EU-budgettet, han var kommet efter.

Og statsminister Mette Frederiksen var glad. For hun var en del af den gruppe – med øgenavnet De Sparsommelige Fire – som Sebastian Kurz kæmpede på vegne af.

»Det er et meget, meget stærkt samarbejde, der er blevet etableret, som jeg også tror, vi kommer til at kunne bruge fremadrettet,« sagde Mette Frederiksen til dansk presse, da topmødet endelig var forbi.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, Sebastian Kurz og Mette Frederiksen i samtale under det omtalte budgettopmøde i juli 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix.

Følger man dansk udenrigspolitik, synes det ganske tydeligt, at Mette Frederiksen og 34-årige Sebastian Kurz har fået et ganske tæt forhold. Nok er den ene socialdemokrat og den anden konservativ kristendemokrat, men de kan enes om meget:

Der skal spares på pengene i EU, og der skal føres en hård migrationspolitik.

Nu er de to også blevet enige om at rejse på en meget omdiskuteret tur til Israel for at »drøfte vacciner« med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Hvem er denne Wunderwuzzi, som Mette Frederiksen har opbygget et nært forhold til?

Han kunne også med Lars Løkke

Første gang, Sebastian Kurz for alvor gjorde opmærksom på sig selv i europæisk kontekst, var som udenrigsminister i 2016. Her organiserede han, at Østrig og en række balkanlande lukkede grænserne for flygtninge og migranter – og dermed lukkede han den såkaldte balkanrute.

Han gennemførte sit træk helt uden at konsultere andre EU-ledere. Angela Merkel var skuffet, sagde hun, men hverken hun eller andre EU-ledere gjorde noget for at lave det om. Hjemme i hovedstæderne var de fleste statsledere nok egentlig glade for, at migrantruten var blevet spærret.

Sebastian Kurz havde udvist handlekraft og opnået et resultat.

Netop dét karakteriserer ham som politiker, siger Roman Senninger, der er adjunkt i statskundskab på Aarhus Universitet og følger østrigsk politik tæt:

»Han er ikke så optaget af traditioner, og hvordan man plejer at gøre tingene. Han vil hellere have indflydelse end at pleje gamle relationer.«

EU-toppen mødes med sparebanden De Sparsommelige Fire under et topmøde i februar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL/Reuters/Ritzau Scanpix.

Da han som ny formand for Det Østrigske Folkeparti (ÖVP) vandt valget i 2017, nægtede Kurz at danne en »storkoalition« hen over midten med socialdemokraterne, som det ellers havde været traditionen i årtier.

I stedet dannede han regering med det yderliggående højrefløjsparti Det Østrigske Frihedsparti (FPÖ). Det var på det tidspunkt, at samarbejdet med Danmark – og dengang Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen – begyndte.

Løkke Rasmussen og Kurz aftalte at presse på for skabe lejre for afviste asylansøgere uden for EUs grænser, mens daværende udlændingeminister Inger Støjberg samarbejdede med sin østrigske kollega om at skrive et nyt EU-udlændingeudspil.

Ingen af delene blev rigtig til noget. Men den dansk-østrigske forbindelse har altså været undervejs et stykke tid.

Der Anti-Merkel

I dag sidder Sebastian Kurz i regering med klimapartiet De Grønne. Under coronakrisen har Sebastian Kurz' parti, ÖVP, nærmet sig opbakning fra halvdelen af de østrigske vælgere i meningsmålinger. Det er mange i et flerpartisystem.

»Han er enormt god til at læse en folkestemning,« siger Roman Senninger.

Hans kritikere hævder, at han reelt bare er en højrefløjspolitiker, der klæder sig og taler som en liberal storbymand. Men hans tilhængere – også dem ude i Europa – mener, at han har fundet opskriften på, hvordan de traditionelle konservative partier undgår at tabe stemmer til vrede højrefløjspartier, skriver Financial Times.

Østrig-eksperten fortæller, at Sebastian Kurz er blevet berømt og berygtet for sin kommunikationsstil. Han er ikke meget for at tale med pressen, han holder sig væk fra medierne i ugevis og dukker kun op i sit stramme jakkesæt, når han har et præcist og vigtigt budskab at udbringe:

»Han vil virkelig gerne styre, hvad partiet sender ud til medierne, og sørge for, at det bliver præsenteret rigtigt. Det har han nok til fælles med Mette Frederiksen,« siger Roman Senninger.

Sebastian Kurz ved godt, at hjemmepublikummet ser med, når han lægger sig ud med Europas store kanoner.

Anonyme EU-topfolk har i det tyske magasin Der Spiegel beskyldt ham for at »føre EU-politik baseret på indenrigspolitiske kalkuleringer«.

Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, har skudt Kurz i skoene, at han nærmest ene mand har sørget for, at EU ikke kan nå frem til en aftale om at tage imod flygtninge, der sidder fast under usle forhold på de græske øer.

De tyske aviser har døbt ham Der Anti-Merkel, fordi han så sjældent omfavner hendes visioner for Europa.

Sebastian Kurz er nok ikke ligefrem EU-skeptiker, men han elsker at udstille EUs fejl og mangler.

Og det gør han igen i dag, når han sammen med Mette Frederiksen drager til Israel for at forsøge løse den vaccinemangel, som EU ikke kunne løse.