Merkel og indenrigsminister indgår kompromis i asylstrid og undgår kæmpe regeringskrise

Migranter afvist i andre EU-lande vil fra 1. juli blive afvist af Tyskland, hvis ikke der kommer EU-løsning.

Foto: Hannibal Hanschke og Odd Andersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En regeringskrise med rod i dybe uenigheder om Tysklands asylpolitik har truet det tyske regeringssamarbejde.

Mandag klarer det op over regeringskontorerne i Berlin, men et sammenbrud er ikke afværget.

Efter at have vendt flere kompromisforslag har forbundskansler Angela Merkel accepteret et udspil - eller rettere et ultimatum - fra regeringspartneren CSU, siger unavngivne kilder til dpa.

Merkels konservative CDU accepterer ifølge dpa CSU-leder Horst Seehofers krav om, at migranter, der er blevet afvist i andre EU-lande, fra 1. juli vil blive afvist ved de tyske grænser, hvis ikke der foreligger en EU-løsning med udgangen af juni.

Kansleren arbejder desuden med en mulighed for, at Tyskland kan tilbyde andre EU-lande finansiel støtte til gengæld for at tage migranter tilbage. Det siger hun på et pressemøde efter mødet i sit parti.

Tyrkiet-aftalen om migranter og flygtninge fra 2016, da EU lovede penge til gengæld for, at Tyrkiet skal tage flygtninge tilbage, kunne være en model over for lande som eksempelvis Italien og Østrig, mener Merkel.

Merkel fortæller, at hun har fået lovende indikationer på støtte til en EU-løsning. Hun lover, at de to konservative regeringspartier vil stå sammen om et svar på udfordringen.

Merkel har i årevis kæmpet for en europæisk løsning på asylproblematikken. Men det har været forgæves, og Seehofers CSU har konstateret, at tålmodigheden er sluppet op.

Derfor har Seehofer som tysk indenrigsminister truet med at trodse Merkels politik.

CSU har været på trapperne med et større udspil til den tyske asylpolitik. I sidste uge sendte Merkel et kompromis på banen.

Hun lagde op til, at man ved grænsen skal afvise asylansøgere, som tidligere er blevet afvist af Tyskland.

Det blev hurtigt afvist af det bayerske søsterparti som utilstrækkeligt.

Merkel har tidligere afvist at gå videre, af frygt for at man kortslutter EU-samarbejdet. Hun har stædigt holdt fast i sin kamp for en fælles løsning i EU. Men presset er steget massivt på kansleren.

/ritzau/dpa