Merkel lover 500 millioner euro til genopbygning i Ukraine

Under lørdagens besøg i den ukrainske hovedstad, Kiev, har Tysklands kansler, Angela Merkel, lovet 500 millioner euro som hjælp til at genopbygge det østlige Ukraine.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Den tyske kansler, Angela Merkel, er lørdag på officielt besøg i Ukraine. Her har hun blandt andet lovet 500 millioner euro, eller mere end 3,5 milliarder danske kroner, som hjælp til genopbygningen af det krigsramte østlige Ukraine. Det siger Ukraines præsident, Poroshenko, ifølge Reuters.

De mange penge til hjælp til genopbygningen af det hårdt ramte østlige Ukraine skal være et »bidrag til den internationale donorhjælp«, siger Merkel ifølge Reuters. Hvem de andre donorer er, melder historien endnu ikke noget om.

Udover at tale genopbygning og bidrag hertil, har Merkel og Ukraines præsident brugt lørdagens møde i Kiev på at tale om den fremadrettede fredsproces mellem Rusland og Ukraine.

Angela Merkel mener, at øget grænsekontrol mellem de to lande er nødvendig, hvis der skal skabes fred. Især skal de to lande blive enige om, at OSCE-observatører skal holde øje med grænseovergangen, hvis en våbenhvile skal være mulig.

Den melding kommer samme dag som en uautoriseret russisk konvoj har krydset tilbage over den ukrainske grænse. Konvojen har været i den ukrainske by Lugansk, der er overtaget af prorussiske separatister, og de ukrainske myndigheder frygter, at lastbiler har haft mere end det varedeklarerede nødhjælp med ind over grænsen til Ukraine. Man frygter, at russerne har brugt lastbilerne som en trojansk hest til at smugle våben ind til separatisterne.

Men fred er altså muligt mellem de to lande, mener Angela Merkel. Men det kræver, at begge sider af konflikten går helhjertet ind i processen.

Hun siger også, at nye sanktioner mod Rusland ikke er på tapetet lige foreløbigt, men ikke kan udelukkes, hvis situationen forværres.

De to statsledere mødes igen 26. august i Minsk i Hviderusland, hvor også Ruslands præsident, Vladimir Putin, deltager. Poroshenko og Merkel er på forhånd blevet enige om, hvilket standpunkt Ukraine og EU sammen vil indtage på mødet med Putin, skriver Reuters.