Merkel lander på biograflærredet

En ny film skal gøre verden klogere på den politiske og private Angela Merkel, der snart har været tysk kansler i ti år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Selv om Angela Merkel til efteråret har været tysk kansler i ti år og flere gange er blevet kåret som verdens mest magtfylde kvinde, er der mange, som ikke ved, hvad der gemmer sig bag den 60-årige tyskers kontrollerede ydre.

Det spørgsmål skal en ny film være med til at besvare. Filmen, der indtil videre har fået den mundrette arbejdstitel »Angela Merkel«, rammer efter planen biograflærredet i 2017. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Merkel er en af de mest populære og mest omdiskuterede ledere i Europa. Folk har altid diskuteret, kritiseret eller beundret det, hun gør, men en masse mennesker ved ikke rigtig, hvem hun er, hvor hun kommer fra, og hvad hun står for. Hvorfor gør hun alt dette?,« siger Walid Nakschbandi fra selskabet AVE, der skal producere filmen.

Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal spille Merkel. Men det står klart, at filmens manuskript skrives af Dirk Kurbjuweit, der er journalist på det tyske magasin Der Spiegel. Han har skrevet to bøger om Merkel.

Walid Nakschbandi mener, at kanslerens liv og historie er interessant af flere årsager. Hun voksede op i det kommunistiske DDR. Efter murens fald gjorde hun kometkarriere og blev minister i Helmut Kohls regering. Han så et lys i hende og var med til at hjælpe hende frem. Hun endte med at bryde med ham, da sagen om de ulovlige pengebidrag til deres parti, CDU, fra Kohls tid eksploderede i offentligheden i slutningen af 1990erne.

Merkel fortsatte fremad og blev formand for CDU i 2000, inden hun fem år senere besejrede kansler Schröder ved valget og selv satte sig i stolen. De seneste år har hun samtidig markeret sig som den absolut ledende skikkelse af EU og har senest mæglet i konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Angela Merkel er ikke den første kvindelige toppolitiker, der laves film om. For få år siden trak »The Iron Lady«, som handlede om den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher, masser af folk i biografen.