Merkel kræver Putins hjælp til Tjetjeniens homoseksuelle

Homoseksuelle diskrimineres i Tjetjenien, og det skal Putin stoppe, kræver den tyske forbundskansler.

- Vi har brug for en våbenhvile. Vi er begyndt at arbejde i parallelle spor, men våbenhvilen er afgørende, siger Angela Merkel om situationen i Ukraine efter møde med Vladimir Putin. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sotji. Der var ingen tegn på politiske løsninger, da Angela Merkel tirsdag var gæst hos Vladimir Putin i den russiske præsidents sommerhus i Sotji.

De to ledere havde tydeligvis vidt forskellige syn på konflikterne i Ukraine og Syrien, og den tyske kansler brugte blandt andet lejligheden til at søge Putins støtte til homoseksuelles rettigheder i Tjetjenien.

»Vi har fået negative meldinger om behandlingen af homoseksuelle i Tjetjenien. Jeg bad specifikt Putin om at bruge sin indflydelse til at lette forholdene for de homoseksuelle,« siger Merkel.

Putin og den russiske regering er blevet kritiseret for at krænke homoseksuelle. Det har præsidenten afvist. Han står fast på, at alle nyder samme rettigheder i Rusland.

Den tyske kansler tog også en snak med Putin, om vigtigheden af at borgere har ret til at demonstrere. Hun nævnte Jehovas Vidner, som for nylig blev forbudt af højesteret i Rusland.

De to ledere drøftede også situationen i Ukraine. Her præsenterede de vidt forskellige syn på situationen i det østlige Ukraine.

Den tyske kansler slog fast, at hun ikke ser nogen grund til droppe Minsk-aftalen, der er en politisk fredsplan, som blandt andet Rusland og Tyskland står bag.

»Vi har brug for en våbenhvile. Vi er begyndt at arbejde i parallelle spor, men våbenhvilen er afgørende,« siger Merkel på pressemødet med Putin.

I de oprørskontrollerede østlige regioner har butikkerne indført den russiske rubel som valuta. Det er i Europa og Ukraine blevet set som øget russisk indflydelse i regionen.

Det afviste præsidenten. Han skyder skylden på styret i Kijev.

»Det er, fordi virksomhederne ikke kan få materialer fra Ukraine. Så folk, der arbejder der, har været tvunget til at indføre en midlertidig lokal administration,« siger Putin.

Han beskylder Ukraine for at stå bag en blokade og adskillelse i regionen. Omvendt mener EU og Ukraine, at Rusland er skyld i samme udvikling.

/ritzau/