Merkel kan juble: Sviende vælgerlussing til Schulz

Nedslående socialdemokratisk valgresultat i Tysklands folkerigeste delstat sår alvorlig tvivl om valget af Martin Schulz’ som kanslerkandidat. Angela Merkel og CDU ser stadig stærkere ud før efterårets tyske valg

Foto: THILO SCHMUELGEN. Angela Merkel har god grund til at være tilfreds efter ydmygende valgnederlag til Hannelore Krafts socialdemokrater i Nordrhein-Westfalen.   REUTERS/Thilo Schmuelgen
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: En sviende vælgerlussing til det tyske socialdemokrati og med al sandsynlighed en afsked med højtflyvende socialdemokratiske drømmen om slå Angela Merkel.

Sådan kan man opsummere resultatet af søndagens massivt hypede delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen, hvor vælgerne vendte tommelfingeren nedad til den siddende ministerpræsident Hannelore Krafts rød-grønne regering, der har siddet tungt på magten siden 2012. Det tredje socialdemokratiske nederlag på stribe ved årets sidste delstatsvalg.

Ifølge den første valgprognose tidlig søndag aften har Angela Merkels kristendemokrater god grund til at smile. Med blot 30,5 pct. af stemmerne må SPD og Kraft sande, at det er slut med regeringsmagten i den vesttyske delstat. Krafts regeringspartner De Grønne gik også tilbage og landede på 6 pct. Ikke mindst på grund af den upopulære uddannelsesminister Sylvia Löhrmann.

Med søndagens resultat ser Schulz-effekten imidlertid ud til at være et særdeles kortlivet fænomen.  Valgets sejrherre er dermed den med al sandsynlighed kommende ministerpræsident Armin Laschet, der i de seneste uger ædt sig ind på Krafts socialdemokrater i meningsmålingerne.

Armin Laschet og CDU fik godt 34,4 pct. af stemmerne og kan nu notere sig en afgørende sejr forud for efterårets tyske valg. Armin Laschet har nu flere forskellige koalitionsmuligheder. Enten med de liberale og de Grønne. Eller med de besejrede socialdemokrater.

Uanset hvad bliver Hannelore Kraft ikke del af en ny regering. Kort efter søndagens prognose meddelte Kraft, at hun træder tilbage som formand for SPD i Nordrhein-Westfalen. Resultatet er nemlig ikke blot en ydmygelse af Hannelore Krafts socialdemokrater.

Det er først og fremmest en seriøs streg i regningen for SPD-formand og kanslerkandidat Martin Schulz er draget i valgkamp med budskabet om ’social retfærdighed’, hvilket så sent som i april resulterede i fremragende meningsmålinger til SPD.

Både Angela Merkel og CDU kan være stærkt tilfredse med den overraskende slutspurt, som CDU-kandidaten Armin Laschet har præsteret i valgkampens afsluttende fase. Indtil for få uger var drømmen om at slå Hannelore Krafts, men kort før søndagens valg lå CDU og SPD i forskellige meningsmålinger side om side i meningsmålinger med godt 31 pct. af stemmerne.

Modsat må de tyske socialdemokrater under Hannelore Kraft se i øjnene, at man har store vanskeligheder med at udfylde rollen som det traditionsrige folkeparti, der i de seneste 45 ud af 50 år har regeret Nordrhein-Westfalen.
Krafts valgkamp har slået på temaer som skolepolitik, flere politibetjente på gaderne, bedre infrastruktur og ikke mindst hård kurs over for skattesyndere og internationale virksomheder. CDU-kandidaten har med hjælp fra Angela Merkel angrebet Krafts rød-grønne regering for at lade Nordrhein-Westfalens skoler og motorveje forfalde.

De kommende dage bør før til selvransagelse i det tyske socialdemokrati, hvor stemningen på få måneder er vendt fra entusiasme til begyndende trøstesløshed over svindende opbakning til Martin Schulz. Som afgående ministerpræsident må Hannelore Kraft dog også sin del af ansvar for søndagens nederlag.

Få dage før søndagens valg vakte Kraft opsigt med en udmelding om, at hun ikke agter at forlade sig på støtte fra venstrepartiet Die Linke, hvis hendes rød-grønne regering skulle miste flertallet. Dermed beroligede hun på den ene side ubeslutsomme midtervælgere, men gjorde det samtidig også vanskeligere få sig selv at samle et flertal for en SPD-ledet regering i landdagen i Düsseldorf. Ifølge søndagens første prognose ser Die Linke med 5,0 pct. akkurat ud til at komme i landdagen i Düsseldorf.

Liberal fremgang

Søndagens valg markerer også et markant comeback til det liberale FDP, der i Nordrhein-Westfalen ledes af partiformand Christian Lindner. FDP gik markant frem og landede på 12,2 pct. af stemmerne. Tysklands liberale parti har befundet sig i en bølgedal senest siden FDP som juniorpartner i Angela Merkels regering fra 2009-2012 ikke klarede at kravle over spærregrænsen på 5 pct. ved forbundsdagsvalget i 2013.

Valget blev desuden en fiasko for det tyske piratparti, der i 2012 stormede ind i delstatsparlamentet. Denne gang måtte piraternes nøjes med 1,1 pct. og ser dermed ud til at være færdige i tysk politik.  Indvandringskritikerne i Alternative für Deutschland kan efter længere tids partiintern uro derimod være tilfredse med godt 7,7 pct. af stemmerne.

Nordrhein-Westfalen er hjemsted for godt 18 mio. tyskere, hvoraf cirka 13,1 mio. er stemmeberettigede.  Allerede ved 16-tiden søndag eftermiddag kunne valgstederne melde om en valgdeltagelse på godt 59 pct. En stigning på mere end fem procentpoint i forhold til valgdeltagelsen ved delstatsvalget i 2012, da SPD og Hannelore Kraft vandt det forrige delstatsvalg i 2012.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland