Merkel: Ingen forhandlinger før briterne melder sig ud

EU vil ikke holde uformelle samtaler med briterne, før de aktiverer den såkaldte exitparagraf, siger trio.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlin. Tyskland, Frankrig og Italien er enige om, at der ikke skal være drøftelser med Storbritannien om et exit fra EU, før briterne formelt indgiver deres udmeldelse af EU.

Det siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter et møde mellem de tre landes politiske ledere i Berlin mandag.

Briterne skal aktivere den såkaldte exitparagraf - artikel 50 i Lissabontraktaten - inden man kan begynde at forhandle om vilkårene for udtrædelsen af EU.

- Vi er enige om dette. Der vil ikke finde uformelle eller formelle forhandlinger sted om Storbritanniens exit, før der er indgivet en ansøgning om at forlade EU, siger Merkel, på en pressekonference efter mandagens møde i Berlin.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger, at der ikke er grund til at spilde tiden. Den britiske udmelding bør komme snarest, understreger han efter mødet med Merkel og den italienske premierminister, Matteo Renzi.

Men den afgående britiske premierminister, David Cameron, sagde tidligere på dagen, at Storbritannien ikke vil komme med den formelle EU-udmeldelse "på nuværende tidspunkt", i og med at landet først må "beslutte, hvilket forhold vi vil have til EU".

Cameron understregede i det britiske parlament, at beslutningen om at aktivere paragraf 50 er en, briterne selv skal tage.

- Dette er en suveræn beslutning, og det vil være Storbritannien og kun Storbritannien, der tager den beslutning, siger Cameron.

/ritzau/