Merkel i nytårstale: »Der er had i deres hjerter«

I sin nytårstale opfordrer den tyske forbundskansler til solidaritet med flygtninge - og retter samtidig en stærk kritik af Pegida-protesterne.

Angela Merkel ved sin nytårstale i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sender i sin nytårstale en advarsel, der ikke er til at misforstå: Deltag ikke i Pegida-demonstrationer - de demonstrationer, der igennem de seneste uger har fået en stadig voksende gruppe tyskere på gaden i protest mod det, de opfatter som en islamisering af deres samfund.

I utvetydige vendinger advarer kansleren sine medborgere mod at støtte den antiislamiske protestbevægelse Pegida:

»Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er der fordomme, kulde, ja, sågar had i deres hjerter,« siger Angela Merkel i talen, som vises onsdag aften på tysk TV.

Det skriver blandt andre den tyske avis Frankfurter Allgemeine.

Nytårsaften rinder 25-året for Berlinmurens fald ud, og i den forbindelse minder kansleren sine landsmænd om, at østtyskerne tilbage i 1989 gik på gaden hver mandag for at vokse op uden frygt - ligesom mange flygtninge i dag håber på at komme i sikkerhed i Tyskland.

»Hundredtusinder demonstrerede i 1989 for demokrati og frihed og mod et diktatur, der lod børn vokse op i frygt,« siger Merkel, som selv voksede op i DDR.

»I dag er der igen nogle, som om mandagen råber: »Vi er folket«. Men i virkeligheden mener de: »I er ikke en del af os - på grund af jeres hudfarve og religion«,« siger kansleren med henvisning til Pegida-demonstrationerne, der i løbet af et par måneder er vokset fra at samle nogle hundrede mennesker til nu at tælle tæt på 20.000 demonstrerende.

I nytårstalen opfordrer Merkel desuden til solidaritet med de rekordmange mennesker, der i år er flygtet fra krige i deres hjemlande.

»Mange har med nød og næppe undgået at blive dræbt. Det er en selvfølge, at vi hjælper dem og tager imod folk, som søger tilflugt hos os,« siger kansleren.