Merkel i hektisk kamp for freden

Tysklands kansler, Angela Merkel, har sat alle kræfter ind på at få stoppet konflikten i Ukraine, der er på vej helt ud af kontrol.

Mandag: Angela Merkel er i Washington. Foto: Jim Lo Scalzo/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO

BRUXELLES/BERLIN: På landjorden i det østlige Ukraine var der tirsdag ingen tegn på vilje til fred. Tværtimod. Kampene mellem de prorussiske separatister og den ukrainske hær fortsatte ufortrødent med nye offensiver fra begge sider. Og sådan har billedet været hele den seneste uge, hvor Tysklands kansler, Angela Merkel, har været på en diplomatisk tour de force mellem øst og vest i et forsøg på at skabe basis for en våbenhvile ved de planlagte fredsforhandlinger onsdag i Hvide­ruslands hovedstad, Minsk.

Omfanget af Merkels rundtur som Vestens uofficielle chefforhandler i Ukraine-konflikten fortæller alt om, hvor vigtigt det er for Vesten at finde en politisk løsning på konflikten. Det handler først og fremmest om menneskeliv – flere end 5.300 er nu dræbt i det seneste år – men også om en konflikt i Europas baghave, der kan skabe en forværret sikkerhedssituation i mange år frem.

Merkel har på blot fem dage tilbagelagt omkring 20.000 kilometer i fly ved sine besøg i Ukraine, Rusland, USA og Canada med en »mellemlanding« på sikkerheds­konferencen i sydtyske München i weekenden. Alt sammen for at få fredsprocessen tilbage på sporet. Om bestræbelserne giver et positivt resultat på landjorden i Ukraine, er langtfra sikkert, hvilket Merkel også har understreget. Men som hun gjorde det klart på et pressemøde med USAs præsident, Barack Obama, mandag, ville hun ikke kunne leve med, at alle forsøg ikke blev gjort.

Den naturlige »chefforhandler«

Merkel er den naturlige »chefforhandler« for Vesten i Ukraine-konflikten, selv om hendes forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin, ikke længere er nær så godt, som det har været. Merkel har givet klart udtryk for, at Putin med en lang række af brudte løfter og krænkelsen af Ukraines territorium er gået langt over grænsen. Men Tyskland og Merkels position i Europa samt Tysklands stærke handelsinteresser med Rusland gør, at Merkel stadig er den politiker i Vesten, som Putin foretrækker at tale med, når det skal være på det højeste niveau.

Hovedformålet med Angela Merkels store anstrengelser er at stoppe blods­udgydelserne i det østlige Ukraine, men det handler bestemt også om at holde sammen på Ukraine – og på Vesten. Og beskeden til Putin er klar. Selv om ingen i Vesten vil gå i krig for Ukraine, er man klar til løbende at gøre prisen for ikke at vælge fredens vej mere og mere kostbar for Rusland.

Både EU og USA er i gang med at forberede yderligere økonomiske sanktioner over for Rusland, og såvel Merkel som Obama gjorde det mandag klart, at det middel vil blive brugt, hvis Putin ikke begynder at bidrage konstruktivt til en fredelig løsning i Ukraine. Og hvis fredsforsøget ikke giver resultater på landjorden i Ukraine, burde Merkels mange rejser og møder til gengæld have afklaret den videre fælles vej frem for EU og USA over for Rusland.

Obama tøver

Merkel og Frankrigs præsident, François Hollande, der ligeledes forsøger at få gen­oplivet fredsprocessen i Minsk, er ganske vist begge kategorisk afvisende over for leverancer af såkaldt »defensive våben« til den ukrainske hær, mens Obama endnu ikke har besluttet, om denne »mulighed« skal bruges. Men både Merkel og Obama har under­streget, at der ikke er en militær, men kun en politisk løsning på konflikten. Det virker derfor som et åbent spørgsmål, om USA mest bruger »våbentruslen« til at få Putin til at ændre kurs, eller om USA har reelle planer om at forsyne Ukraine med udstyr som panserværns­våben og moderne radarer. I hvert fald har Merkel og Obama utvivlsomt talt de videre scenarier igennem og virker parate til at isolere Putins Rusland yderligere om nødvendigt.

En årelang konflikt i Ukraine er dog et skrækscenario for såvel Ukraines befolkning som for Europa, og Merkels anstrengelser skal også ses i lyset af, at det er ved at være sidste udkald for en fredelig løsning i Ukraine. Det diplomatiske arbejde fortsatte derfor tirsdag på højtryk i Berlin for at få Ukraine og Rusland til at enes om en ramme for en fredsproces. Resultatet af onsdagens planlagte forhandlinger i Minsk kan blive afgørende for, om anstrengelserne bærer frugt eller ej.