Merkel holder døren åben for plagiat-minister

Forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg går af og forlader samtlige, politiske poster. Men han kan vende tilbage, antyder forbundskansler Angela Merkel.

Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg får frataget sin juridiske doktorgrad Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg, som i dag erklærede sin afgang, efter at store dele af hans doktordisputats er afsløret som plagiat, kan regne med opbakning, hvis han senere vil vende tilbage til det politiske liv.

Det antydede forbundskansler Angela Merkel tirsdag eftermiddag, Hun fortalte, at hun med beklagelse havde modtaget hans opsigelse i en telefonsamtale til morgen. "Men det er ikke den sidste, personlige samtale, han og jeg har haft," sagde hun på et kort pressemøde i kanslerpalæet. "Vi vil have mulighed for at samarbejde også i fremtiden."

Forinden havde Guttenberg meddelt sin afgang. Det er, oplyste han tirsdag formiddag. "det smertefuldeste skridt i mit liv."

Guttenberg nedlægger samtlige sine politiske hverv, sagde han. "Jeg har altid været parat til at kæmpe, men jeg har nået grænsen for min kraft."

Den afgående minister erkendte, at man "ikke må vente medlidenhed", hvis man engagerer sig i politik.

Den 39-årige Guttenberg var Tysklands eneste, politiske stjerne i den yngre generation og nævnt som et muligt bud på en fremtidig kansler. For knapt to uger siden meldte avisen Süddeutsche Zeitung imidlertid, at han i sin juridiske doktorafhandling havde anvendt andres materiale uden kildeangivelse.

Guttenberg betegnede det i første omgang som "absurd", men måtte siden, drypvis, medgive, at store dele af afhandlingen var skrevet af. Det var imidlertid ikke sket med forsæt, men skyldtes en svipser, sagde han. Sidste uge frakendte universitetet i Bayreuth ham doktortitlen.

Merkel fastholdt ham imidlertid som minister, bl.a. fordi han ifølge meningsmålinger nyder stor popularitet i befolkningen. Men stadig flere protester, bl.a. et brev fra 23.000 forskere mandag, og åben kritik fra spidser i det borgerlige CDU og Guttenbergs CSU, har øjensynligt gjort det umuligt for ham at fortsætte i embedet.

Kansleren må nu finde en ny forsvarsminister i rekordfart. Blandt de mulige emner, der nævnes i Berlin, er den øverste chef for Tysklands arbejdsformidling Frank-Jürgen Weise og den nuværende trafikminister Peter Ramsauer. Sidstnævnte har dog meddelt, at han ikke er interesseret. "Mine børn er for små til kun at køre rundt i pansrede biler," siger han til avisen Rheinische Post. Forsvarsministerposten er i Tyskland omgivet af et stort sikkerhedsopbud.

Weise kunne være et bud, fordi han gælder som en god administrator med politisk gehør - evner, som er nødvendige ikke mindst nu, hvor en omfattende forsvarsreform skal lirkes gennem parlamentet. Desuden har han det sidste år ledet en kommission til undersøgelse af forbundshærens struktur. Merkel sagde på pressemødet, at afløseren ikke meddeles i dag.

Opdateres...