Merkel: Erdogan misbruger Interpol til at fængsle tysk forfatter i Spanien

I weekenden blev den tyske forfatter Dogan Akhanli anholdt i Spanien på baggrund af en anmodning fra Tyrkiet. Præsident Erdogans handling skærper den i forvejen højspændte konflikt mellem Berlin og Ankara.

Under G20-topmødet i Hamborg var Merkel og Erdogan stadig på talefod. Nu har anholdelsen af den tyske forfatter Dogan Akhanli i Spanien eskaleret den diplomatiske krise mellem Tyskland og Tyrkiet Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyrkiske præsident Erdogans lange arm rækker hele vejen til Spanien.

Det måtte den tyske forfatter Dogan Akhanli sande, da han i weekenden blev anholdt af spansk politi under et ophold i den sydspanske by Granada. Anholdelsen skete på baggrund af en anmodning fra Tyrkiet, der via Interpol havde bedt de spanske myndigheder om at fængsle den tyske forfatter med henblik på udlevering til Tyrkiet.

Dette fik det tyske udenrigsministerium til at gribe ind. Mindre end 24 timer efter anholdelsen blev Dogan Akhanli løsladt, men han må dog ikke forlade Spanien og skal med jævne mellemrum melde sig hos spansk politi. Tyrkiet har nu 40 dage til at kræve Akhanli udleveret.

Anholdelsen af den tyske forfatter har fået spændingerne mellem Ankara og Berlin til at blusse op. Søndag aften gik Tysklands kansler, Angela Merkel, der er i kontakt med den spanske regering, under en TV-debat i rette med Tyrkiet, som hun beskylder for at misbruge Interpol.

»Det er ikke rigtigt at gøre den slags, og jeg er glad for, at Spanien nu har sat ham fri,« sagde kansleren.

Forinden havde den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, i en pressemeddelelse lagt afstand til Tyrkiets metoder.

»Det ville være slemt, hvis Tyrkiet i den anden ende af Europa kan få held til at fængsle personer, der hæver stemmen mod præsident Erdogan«.

»De vil bringe mig til tavshed«

Tyrkiskfødte Dogan Akhanli er kendt som en skarp kritiker af den tyrkiske regerings brud på menneskerettighederne og har skrevet udførligt om det armenske folkemord.

»Det kan Tyrkiet ikke lide. De vil bringe mig til tavshed,« sagde Dogan Akhanli efter sin løsladelse til den tyske TV-station ARD.

I 1991 flygtede Dogan Akhanli fra Tyrkiet og har i dag kun tysk statsborgerskab. I 2010 blev han anholdt i Istanbul og tiltalt for medvirken til et rovmord i Istanbul i 1989. Efter fire måneder blev han frikendt i sagen, men sidenhen har en tyrkisk domstol ophævet den frikendelse. Og det var på baggrund af den ophævede frifindelse, at Tyrkiet i weekenden henvendte sig til de spanske myndigheder.

Allerede inden anholdelsen af Dogan Akhanli havde Erdogan udløst betydelig irritation i Berlin. Fredag opfordrede præsidenten tyske vælgere med tyrkiske rødder til ved valget til Forbundsdagen 23. september at undlade at stemme på regeringspartierne - SPD og CDU - såvel som på de Grønne.

»De er alle sammen fjender af Tyrkiet«, sagde Erdogan fredag i Istanbul.

Erdogans forsøg på at påvirke de godt 1,25 mio. vælgere med tyrkiske rødder i Tyskland blev øjeblikkeligt undsagt af udenrigsminister Sigmar Gabriel.

»Det er et hidtil enestående indgreb i vort lands suverænitet«, sagde Gabriel lørdag til tyske medier.

Tyskland har på det seneste strammet kursen over for Tyrkiet som reaktion på anholdelsen af menneskerettighedsaktivisten Peter Steudtner tidligere på sommeren. Tyske statsborgere risikerer at blive anholdt uden grund i Tyrkiet, lød det i en skærpet rejsevejledning fra det tyske udenrigsministerium i juli.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland