Merkel advarer: Russiske hackere vil blande sig i tysk valg

Russiske hackere fører en stadig mere intens krig mod vestlige samfundsinstitutioner. Nu advarer Angela Merkel mod russisk indblanding i det tyske valg i 2017.

Tysklands kansler Angela Merkel er bekymret for, at russiske hackere vil forsøge at påvirke udfaldet af forbundsdagsvalget i efteråret 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI

BERLIN: Når Tyskland går til valg i efteråret 2017, er der en betydelig risiko for, at russiske hackere vil forsøge at påvirke valgkampens udfald.

Sådan lyder advarslen fra kansler Angela Merkel, der i den forgangne uge omtalte den tyske regerings indsats mod cyberspionage og internetkriminalitet som en »daglig opgave«.

Amerikanske efterretningsagenter beskylder Rusland for at forsøge at udøve indflydelse på udfaldet af det nyligt overståede amerikanske præsidentvalg. »Derfor kan det være, at det kommer til at spille en rolle ved forbundsdagsvalget«, sagde Angela Merkel tirsdag i Berlin.

Noget tyder på, at kansleren kan få ret. I en nylig rapport slår Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik fast, at truslen fra hackere og cyberkriminelle er stigende. Tyskland opleverer stadig flere »angreb på partier, medier og statslige institutioner«, hvilket vækker »bekymring for målrettet manipulation med den offentlige mening«, skriver BSI i rapporten.

Truslen fra russiske hackere retter sig ikke kun mod private email-korrespondancer eller mod hemmelige dokumenter, men også mod kritisk infrastruktur i Tyskland. Blandt de mulige mål er blandt andet den tyske vand- og strømforsyning, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung med henvisning til anonyme kilder i tyske efterretningskredse.

Klar til sabotage

Tyske sikkerhedsmyndigheder anslår, at Rusland allerede står bag en bølge af hackerangreb på strategiske mål, herunder forbundsdagen, hvis interne netværk både i 2015 og i maj i år blev udsat for skadelig software af en gruppe hackere, som ifølge den tyske efterretningstjeneste Verfassungsschutz har forbindelser til Kreml.

»I mellemtiden viser de russiske efterretningstjenester, at de også er klar til sabotage«, sagde Hans-Georg Maaßen, formand for Verfassungsschutz i maj, da kristendemokraternes partihovedkvarter i Berlin blev udsat for et omfattende hackerangreb.

Forsvarsminister Ursula von der Leyen har tidligere foreslået at grundlægge en cyberhær, der kan imødegå truslerne fra politisk motiverede hackere. Ikke desto mindre vurderer sikkerhedspolitiske eksperter, at Tyskland er skidt rustet til udfordringen.

»Tyskland er ikke rustet til at afværge cyberangreb«, siger  Sandro Gaycken fra European School of Management and Technology i Berlin, til avisen Ostsee Zeitung.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland