Merkel advarer nabolande: Svigt ved flygtningekvoter kan koste EU-støtte

Tysklands forbundskansler advarer Polen og Ungarn om, at det kan koste dyrt at gå imod kvoteflygtninge.

EU-lande, som ikke vil deltage i kvoteordningen for flygtninge, kan selv nægtes anden EU-bistand, siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel i den sidste fase af valgkampen forud for valget den 24. september. Reuters/Fabrizio Bensch Fold sammen
Læs mere

EU-lande, som ikke vil deltage i kvoteordningen for flygtninge, kan selv nægtes anden EU-bistand, siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i et interview med avisen Frankfurter Allgemeine søndag.

Udtalelsen opfattes som en advarsel til østeuropæiske lande, som modtager store økonomiske bidrag fra EU.

»Hvis der ikke er solidaritet, når det gælder migration, så vil der heller ikke være solidaritet på andre områder. Og det vil være bittert for det europæiske sammenhold,« siger den tyske regeringschef.

Tyskland er gennem EU en stor bidragyder til lande som Ungarn og Slovakiet, der i sidste uge reagerede meget negativt på EU-Domstolens afgørelse om, at tvungen omfordeling af flygtninge er lovlig.

EU-Kommissionen har i sommer taget de første formelle skridt i retning af retssager mod de lande, der ikke vil tage imod EU's kvoteflygtninge.

Det gælder Polen, Tjekkiet og Ungarn.

Domstolens afgørelse skal aflaste Italien og Grækenland ved at disse lande ændrer kurs.

Et flertal af EUs indenrigsministre vedtog i september 2015 at fordele 120.000 af de flygtninge, som er i Italien og Grækenland.

Kvoterne er stærkt upopulære i nogle af de tidligere kommunistiske lande, som siger, at deres lande ikke er udstyret til at integrere folk fra overvejende muslimske lande.

I en mere forsonlig tone siger Merkel i avisinterviewet, at det vil blive lettere at flytte asylansøgere rundt mellem de forskellige EU-lande, når EU's skrøbelige migrationspolitik er kommet på plads og er blevet mere velfunderet.

»Det vil formentlig blive lettere med en sådan fordelingsmekanisme i Europa, hvis alle andre elementer i flygtninge- og migrationspolitikken er mere stabile.«

Forbundskansleren forsvarer også i interviewet, at EU arbejder sammen med militser i Libyen for at forhindre menneskesmuglere i at sende stadigt flere både med flygtninge og migranter ud på havet.

»Det er rigtigt at ødelægge disse økonomiske strukturer og forhindre druknedøden for tusinder på Middelhavet,« siger hun.

/ritzau/AFP