Mens vi foreløbig er sluppet nogenlunde helskindet igennem coronakrisen, eksploderer sygdommen andre steder

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

Disney-fagforeninger kræver flere sikkerhedsforanstaltninger forud for åbning af Disneys forlystelsescentre på grund af den store smitteudbredelse i blandt andet Floria. (Photo by Apu GOMES / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: Apu Gomes/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Her er Berlingskes overblik over dagens historier. Dagens gode historie er, at det kolde danske sommervejr holder os inden døre, og dermed slipper københavnerne for musik og støj i det offentlige rum.

Til gengæld fester vi indendøre, men hvis bare man har lukket vinduerne, slipper man for besøg af politiet. For det, der foregår bag lukkede vinduer, er en sag mellem beboerne og beboerforeningen.

Men lad nu være med at lade denne »nyhed« få festerne til at gå amok. Det kan blive så slemt, at man alligevel får besøg af politiet – så kan det nemlig være en forstyrrelse af den offentlige orden.

Det er dog ikke nødvendigvis helt ufarligt at opholde sig inden døre – i hvert fald ikke, når det drejer sig om risikoen for at blive smittet med coronavirus. Undersøgelser viser, at de fleste bliver smittet med coronavirus bag hjemmets fire vægge og ikke udenfor. Men vi er i Danmark sluppet relativt godt fra coronavirussen – foreløbig.

Her er dagens tal

23 borgere er indlagt med coronavirus.

7 på intensiv afdeling.

4 er i respirator.

Fredag var tallene henholdsvis 6 og 4.

Der er testet yderligere 25.888 borgere, viser mandagens opgørelse. Det betyder, at i alt 894.073 nu er testet.

Der er yderligere 46 bekræftede tilfælde.

Ikke nok intensivpladser i USA og i Brasilien

Det står langt værre til andre steder som f.eks. i Brasilien og i USA, hvor staterne Florida, Texas og Arizona har fået en genopblussen af smitten. Det står så slemt til, at flere hospitaler i de ramte områder sender patienter videre, fordi de ikke har intensivpladser nok.

Det rammer også økonomien hårdt, hvilket man kan læse om her. Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie. forklarer.

En tikkende bombe under et barn

Berlingskes Christina Hilstrøm har skrevet om Josephine Sebbelov, der døde helt uventet som 15-årig af komplikationer efter en uopdaget sygdom i immunsystemet. En gribende beretning om det at miste et barn – og kampen for at leve videre med sorgen.

»Bekymringer er enhver forælders lod. For unge liv kan også blive ramt af højresvingende lastbiler eller møde modbydelige mennesker i mørket. Men at et helt ungt menneskes krop er en tidsindstillet bombe, der pludseligt og uigenkaldeligt kan kollapse, er for de fleste en ukendt bekymring«.

Læs hele den hjerteskærende historie her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Jo, ledigheden går op ...

...  men lad os se på en Politiken-historie, der viser en anden side af ledigheden. Politiken skriver, at én svale gør ingen sommer, og mange nye jobopslag er ikke lig med lavere ledighed.

Omtrent sådan lyder konklusionen fra en række økonomer, som har set på den seneste uges samlede ledighedstal. I sidste uge var den store nyhed, at rekordmange havde meldt sig ledig per 1. juli. 8.303 på én dag. Den enorme stigning var ventet, da en god portion af dem, som blev fyret i marts, nu har overstået en opsigelsesperiode på tre måneder. I alt meldte 16.963 danskere sig ledige i sidste uge, skriver avisen.

Men en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, offentliggjort mandag, viser også positive tendenser blandt de nedslående ledighedstal. Således blev det også foreløbig den uge under coronakrisen, hvor flest afmeldte sig ledighed. Det gjorde 13.373 danskere. Det ændrer dog ikke ved, at der er en generel stigning i ledigheden, skriver Politiken – og man kan læse mere her.

De borgerlige må vente mindst ti år på magten

Berlingskes to Christiansborg-journalister, Søren Domino og Cathrine Bloch, har interviewet lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, og han mener, at den borgerlige blok foreløbig har tabt værdikampen, og at det kan tage ti til 12 år at vinde magten tilbage i Danmark.

»Hovedårsagen til, at det går dårligt, er, at man har tabt en kultur- og værdikamp, eller i hvert fald ikke har kæmpet den i mange år. Jeg mener ikke, at borgerligheden er i krise, men de borgerlige partier er i krise,« siger han, og man kan læse interviewet her.

En gammel kending inden fra finanskrisen

Og så til vores gravergruppe, der har været i gang med at kigge på ejendomsspekulanternes færden i Danmark.

Mange steder i landet har lejere og myndigheder gennem flere år forsøgt at få kontakt til blandt andre den gamle kending fra finanskrisen Kenneth Schwartz Thomsen. Berlingske har i en artikelserie søndag afdækket, hvordan han er relateret til et netværk af ejendomsspekulanter, som tilsammen har opkøbt minimum 77 ejendomme i 26 af landets kommuner.

Gennem årene har netværket efterladt oprørte myndigheder og lejere. Deres frustration skyldes blandt andet, at en lang række af selskaberne relateret til netværket hyppigt skifter både navn, adresse, direktør og ejerkreds.

En aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen viser, at 11 af selskaberne relateret til netværket har haft adresse på et kontorhotel i Hørsholm – men uden at have aftalt det med ejeren. Selskaberne var ganske enkelt registreret på en adresse, de slet ikke havde, og hvor ejerne dermed ikke kunne kontaktes.

Sådan indledes historien fra gravergruppen, og man kan læse dagens artikel her.

Og nogle af de øvrige kapitler her.

Kapitel 1. Netværket.

Kapitel 2. Uegnet til menneskebolig

Kapitel 3. Regnskabets time.

Hvad laver von der Leyen i en video?

Og så en opsigtvækkende nyhed fra EU. Berlingskes EU-korrespondent Michael Alsen kan berette, at formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er kommet i en svær klemme ved at reklamere for det kroatiske HDZ-parti under valget.

Med et EU-flag i baggrunden og en tekst, der præsenterer hende som kommissionsformand, optaget på en af kommissionsbygningens velkendte gange, siger Ursula von der Leyen det samme som de andre i videoen: »Sigurna Hrvatska«, hvilket er regeringspartiet HDZs valgslogan og betyder »Et trygt Kroatien«.

For så vidt er hendes velsignelse ikke overraskende: Den tyske politiker kommer fra det konservative CDU, der sidder i samme gruppe i Europa-Parlamentet som HDZ, European People's Party (EPP), og von der Leyens tyske partifælle, Annegret Kramp-Karrenbauer, deltager ligeledes i videoen.

Men ved at optræde i videoen sammen med en række andre EU-politikere har hun taget parti, mener hendes kritikere. Historien kan læses her.

DF-politiker til Thulesen-Dahl: Gå af

Flere hvisker om det. Her er én, der siger det til citat. Thulesen Dahl skal gå af, skriver Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark, på Twitter.

Det er DFs byrådsmedlem i Esbjerg, Hans K. Sønderby, der kræver et formandsskifte. Efter katastrofevalget i 2019 og de seneste elendige meningsmålinger skal der ske noget, lyder det.

»Jeg synes, han skal indse, at hans løb som værende i spidsen er kørt. Jeg tror ikke, at han kan vende udviklingen,« siger han til Avisen Danmark.

Byrådsmedlemmet mener, at Morten Messerschmidt bør overtage formandsposten.

Det sker i dag

Ringo Starr fylder 80. Tiden går.
09:30 Uformelt indenrigsministermøde i EU.
10:00 EU-Kommissionen fremlægger sommerprognose.
14:00 Sverige: Pressemøde om coronasituationen.
16:00 Sidste punktum i EU-opgør med social dumping på vejene.
13.30. Retsmøde i forbindelse med drabssagen på Bornholm.