Mens Paludan har demonstreret flere steder i Sverige, har uroligheder efterladt byer i kaos

Stram Kurs-stifteren afholder i disse dage en række demonstrationer i flere svenske byer. Sideløbende har der været en række optøjer, der indtil videre har betydet, at mindst 16 politibetjente er kommet til skade.

Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludan demonstrerer i flere svenske byer disse dage. Her ses han lørdag i Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Paludan har siden torsdag lagt vejen forbi flere svenske byer.

Demonstrationsturen gennem Sverige begyndte torsdag i Linköping. Her ville Rasmus Paludan afholde en demonstration og brænde Koranen af. Optøjer i den svenske by betød dog, at demonstrationen ikke blev til noget. Flere moddemonstranter mødte op for at stoppe den planlagte koranafbrænding.

Den sydlige by Linköping, Sveriges femte største by, blev torsdag efterladt i kaos, idet tre politifolk og to civile måtte på skadestuen, flere biler blev sat i brand, ligesom politikøretøjer blev udsat for hærværk. To personer blev anholdt.

Sideløbende opstod der samme dag også optøjer i en anden svensk by, Norrköping, hvor der også var planlagt en demonstration. Her blev biler sat i brand.

Langfredag tog Paludan turen mod nord. Her begyndte han i Rinkeby, en forstad til den svenske hovedstad, hvor han ligeledes brændte en koran af.

Her opstod efterfølgende optøjer, der betød, at to politibetjente kom til skade – dog ikke så slemt, at de måtte have lægehjælp.

Voldsomme scener udspiller sig. Her i svenske Örebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11380 Pavel Koubek/TT.

Paludan fortsatte herefter til byen Örebro, med planer om endnu en demonstration. Også her opstod uroligheder, inden demonstrationen begyndte, mellem politiet, der beskyttede Paludan, og flere hundrede moddemonstranter.

Ni betjente kom til skade, mens en person blev ramt af sten i hovedet. Fire politibiler blev sat i brand.

Under urolighederne måtte svensk politi affyre varselsskud, skriver Aftonbladet.

Stiller op i Sverige

For et par år siden fik Paludan svensk statsborgerskab og registrerede Stram Kurs som politisk parti i Sverige.

Rasmus Paludan har siden meddelt, at han vil stille op ved valget til Riksdagen i september.

Lørdag var Paludan tilbage i Sydsverige. Hans plan var at afholde en demonstration i Landskrona. Her blev demonstrationen dog ikke afholdt som planlagt på grund af risiko for uroligheder. I stedet blev demonstrationen lørdag afholdt på en rasteplads nær Øresundsbroen.

Ifølge Aftonbladet er mindst 16 politibetjente kommet til skade indtil videre.

Den svenske statsminister, Magdalena Andersson, har til nyhedsbureauet TT fordømt de angreb, som politiet har været udsat for i forbindelse med urolighederne. Det skriver Ritzau.