Mens omikron bider sig fast: Syge børn strømmer til hospitalerne i USA

I USA vokser antallet af børn indlagt med coronasymptomer drastisk, mens den yderst smitsomme omikron gør sit indtog i landet. De fleste indlagte børn har én ting til fælles.

 
Flere lande melder om tilfælde af den nye omikronvariant. Video: CNN/AP/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I New York er tallet femdoblet inden for to uger.

I hele USA er stigningen på 35 procent blot den seneste uge, skriver CNN.

Mens omikron raser, og familierne har været samlet over julen, oplever de amerikanske børnehospitaler drastiske stigninger i antallet af indlæggelser af børn under 18. Og børnelægerne regner med, at situationen bliver endnu værre.

»Jeg tror, at vi kommer til at se højere tal, end vi nogensinde har set,« siger lægen Stanley Spinner fra hospitalet Texas Children's Pediatrics & Urgent Care i byen Houston til CNN.

Rundt om hjørnet venter nytåret med endnu flere sammenkomster, som blot vil få tallene til at klatre endnu længere op, vurderer han.

I delstaten New York står det så slemt til, at sundhedsmyndighederne i sidste uge udstedte en advarsel og opfordrede forældrene til at skynde sig at sørge for, at børn over fem år bliver vaccineret. Også de voksne skulle beskytte børnene ved at sørge for selv at blive vaccineret eller få deres boosterskud.

»Vi er to en halvdoblet (i delstaten New York, red.), men i byen New York er tallet næsten femdoblet. Mange troede – og fortsætter med at tro – at børn ikke kan blive smittet med covid. Det er ikke sandt,« siger sundhedskommissær i delstaten New York, lægen Mary T. Bassett, i et interview med radiostationen NPR.

I hele delstaten New York var der mandag 184 indlagte børn med covid-19. Ingen af dem er fuldt vaccinerede, skriver NPR.

Der er dog endnu ikke belæg for at sige, at omikron gør børn mere eller mindre syge end de tidligere varianter af covid-19, siger flere amerikanske børnelæger.

Men lægen Stanley Spinner er bekymret for børnene, der ikke er blevet vaccineret. Det er kun de rigtigt syge børn, der bliver indlagt på hans hospital – typisk med problemer med at trække vejret. Næsten alle er enten uvaccinerede eller har ikke fået to doser af vaccinen.

Virussen har fundet sin niche og rammer de yngre uvaccinerede og de ældre børn, som ikke er vaccinerede, fortæller den ledende læge Juan Salazar fra Connecticut Children's Medical Center i delstatens hovedstad Hartford til CNN.

Han vurderer, at kun en tredjedel af børnene over fem er blevet vaccineret i delstaten Connecticut. Samtidig har virus  bedre betingelser for at sprede sig i en tid, hvor der er mange sammenkomster, og hvor coronaudmatningen måske begynder at snige sig ind hos befolkningen og får dem til at smide maskerne og slække på coronarestriktionerne.

I Washington, DC, oplever lægen Roberta DeBiasi, som er leder af afdelingen for infektionssygdomme hos Children's National Hospital, en »slående« stigning i antallet af smittede.

Hun oplever heller ikke, at børnene bliver mere syge end med de tidligere varianter, men volumen af dem, der bliver indlagt på grund af covid-19, er på nogle dage næsten fordoblet.

»Da de tidligere bølger toppede, indlagde vi op til omkring 18 børn på hospitalet. Nu bliver så mange som 30 børn indlagt på enkelte dage,« siger hun til CNN.

24. december havde 27 procent af de amerikanske børn fået en dosis vaccine, mens 16,1 procent var fuldt vaccineret, skriver Forbes.

I USA meldte man i går om 229.016 nye registrerede smittetilfælde, ifølge Worldometer. 62 procent af befolkningen er fuldt vaccinerede.