Mens du sov: Verdens våbenhandel er på sit højeste

Verdens våbenhandel er på sit højeste siden 1950, en bombe har såret 24 politifolk ved en tyrefægtningsarena i Colombia, og så er Malaysia ikke tilfredse med Nordkorea. Start din uge med de vigtigste historier fra udlandet lige her.

An assortment of weapon from the more than five thousand used in felonies and seized by the Mexican Army from drug traffickers in the states of Tamaulipas and San Luis Potosi, in Monterrey, Mexico, on January 17, 2017. / AFP PHOTO / Julio Cesar Aguilar Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIO CESAR AGUILAR

Verdens våbenhandel er på sit højeste siden Den Kolde Krig

Verdens våbenhandel er i løbet af de seneste fem år steget til det højeste niveau siden 1950.

Handlen er især drevet af en stor efterspørgsel fra Mellemøsten og Asien. Det viser en undersøgelse fra det svenske institut Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Mellem 2012 og 2016 stod lande i Asien og Oceanien for 43 procent af den globale våbenimport. Det er en stigning på 7,7 procentpoint i forhold til den foregående periode fra 2007 til 2011.

»Handlen med tunge våben nåede i perioden 2012-2016 sit højeste niveau for en femårsperiode siden slutningen af Den Kolde Krig,« oplyser instituttet i en erklæring.

Andelen af våbenimport til lande i Mellemøsten og Golfstaterne er fra perioden 2007-2011 til perioden 2012-2016 gået fra 17 til 29 procent.  Imens ligger andelen af import til Europa i den seneste periode på 11 procent, i USA 8,6 procent og Afrika 8,1 procent.

»Over de seneste fem år har de fleste lande i Mellemøsten vendt sig primært mod USA og Europa i deres accelererende stræben efter avancerede militære kapaciteter,« udtaler seniorforsker ved Sipri Pieter Wezeman.

»Trods lave oliepriser er lande i Mellemøsten fortsat med at bestille flere våben i 2016. Disse lande opfatter våbnene som afgørende redskaber for at kunne håndtere konflikter og regionale spændinger,« tilføjer han.

Indien topper listen over de største våbenimportører. Herefter følger Saudi-Arabien. På listen over de største eksportører ligger USA i top med 33 procent af markedsandelen. Hernæst kommer Rusland på en andenplads, Kina på en tredjeplads og dernæst Frankrig efterfulgt af Tyskland.

Disse fem lande tegner sig for knap 75 procent af den globale eksport af tunge våben. Frankrigs vækst i landets våbeneksport er ifølge Sipri et resultat af flere store kontrakter med Egypten, som har erhvervet Mistral-krigsskibe og Rafale-kampfly.

Direktør for våbenprogrammet på det svenske institut Aude Fleurant fortæller, at "konkurrencen er hård blandt de europæiske producenter" med Frankrig, Tyskland og Storbritannien i spidsen.

USA og Frankrig er de vigtigste leverandører af våben til Mellemøsten, mens Rusland og Kina er de største eksportører af våben til Asien.

/ritzau/AFP

Foto: STR.

Eksplosion ved tyrefægterarena sårer 24 politifolk

26 personer er blevet såret under en eksplosion i Colombias hovedstad, Bogotá. Eksplosionen er sket ved en tyrefægterarena, der blev genåbnet i sidste måned under store protester.

»Vi fordømmer angrebet. Det er en uacceptabel brug af vold. Vi er blevet fortalt, at politifolk er sårede. Der er ingen dødeligt sårede,« skriver landets indenrigsminister, Juan Fernando Christo, på Twitter.

Forsvarsministeriet meddeler, at 26 personer er blevet såret. Det gælder 24 politibetjente og to civile. Seks af de sårede er blevet opereret, og fire af politibetjentene risikerer at miste synet, da de er blevet ramt af fragmenter ved eksplosionen. Det oplyser landets forsvarsminister, Luis Carlos Villegas.

Eksplosionen fandt sted ved tyrefægterarenaen Plaza Santamaria, der ligger i Macarena-distriktet.

/ritzau/AFP

Den nordkoreanske ambassade i Malaysia. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANAN VATSYAYANA.

Malaysia indkalder Nordkoreas ambassadør til møde: Vi har intet at skjule

Malaysias udenrigsministerium har mandag indkaldt Nordkoreas ambassadør i landet til en »drøftelse.«

Det sker, fordi ambassadøren angiveligt er kommet med beskyldninger om, at den malaysiske regering har noget at skjule i forbindelse med efterforskningen af drabet på den nordkoreanske leder, Kim Jong-uns, halvbror, Kim Jong-nam.

Ifølge en erklæring fra det malaysiske udenrigsministerium er ambassadør Kang Chol således indkaldt til en samtale.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Nordkoreas ambassadør, Kang Chol, er blevet kaldt ind for at give en forklaring på de beskyldninger, han kom med mod Malaysias regering på et pressemøde 17. februar, skriver ministeriet.

- På sit pressemøde antydede ambassadøren, at den malaysiske regering "havde noget at skjule". Ambassadøren hævdede også, at Malaysia spillede "aftalt spil under indflydelse fra fjendtlige kræfter", tilføjes det.

Malaysias regering betragter beskyldningerne som "grundløse". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Udenrigsministeriet understreger dog, at regeringen tager "ethvert forsøg på at ødelægge landets ry meget alvorligt".

Ifølge AFP er også Malaysias ambassadør i Nordkorea blevet kaldt hjem til en samtale i Kuala Lumpur.

Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, var mandag aften i sidste uge på vej til Macau, da han angiveligt blev snigmyrdet af to kvinder i den internationale lufthavn i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

Ifølge malaysisk politi sprøjtede kvinderne en form for væske i ansigtet på ham, da han ventede på at boarde sit fly.

Kilder fra både den sydkoreanske og amerikanske regering mener, at de to kvinder, der omtales som "agenter", udførte drabet på vegne af styret i Nordkorea.

/ritzau/

Lenin Moreno, præsidentkandidaten fra PAIS Alliance Party. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIANA BAZO.

Socialist i kørerstol vinder første valgrunde i pengeklemte Ecuador

Valgstedsmålinger ved valget i det økonomisk trængte Ecuador viser ifølge nyhedsbureauet AFP, at den 63-årige socialist Lenin Moreno vinder præsidentvalgets første runde søndag. Det står ved midnat dansk tid stadig uklart, om valget skal ud i en anden runde.

De sidste ti år har præsidenten i Ecuador heddet Rafael Correa. Hans regeringstid har været præget af, at landets olieindtægter har været med til at løfte levestandarden i landet betragteligt. Men med olieprisens fald er regeringens kasse ved at løbe tør for penge. Og præsidentens tid er ved at rinde ud. Derfor vælger landet en ny præsident.

Netop landets økonomi har domineret valgkampen, mens WikiLeaks-stifter Julian Assanges fremtid har spillet en birolle.

Assange sidder på Ecuadors ambassade i Storbritannien, som kræver ham udleveret, så han kan komme for retten og møde anklager om voldtægt i Sverige.

Flere af de førende udfordrere til præsidentposten har lovet vælgerne at sparke ham ud af ambassaden. Modsat har Lenin Moreno, der er tidligere vicepræsident, ikke givet udtryk for, at noget skulle ændre sig.

Socialisten har siddet i kørestol i to årtier, efter at han blev skudt under et røveri.

Han har blandt andet ført valgkamp på løfter om bedre vilkår for handicappede, enlige mødre og ældre.

Moreno kan blive erklæret vinder allerede i første runde, hvis han ender med over 40 procent af stemmerne, og hvis han samtidig har en afstand på ti procentpoint ned til den konservative Guillermo Lasso.

En række forskellige målinger viser, at valget kommer til at vippe på grænsen af en anden valgrunde.

Moreno har ifølge målingerne mellem 36 og 43 procent af stemmerne. Lasso ligger på omkring 30 procent.

/ritzau/