Mens du sov: USA udsteder flyveforbud i dele af iransk luftrum

Den amerikanske luftfartsmyndighed forbyder amerikanske flyselskaber at bevæge sig for tæt på Iran.

Arkivfoto: Et iransk jord-til-luftmissil skød torsdag en amerikansk drone ned over Hormuzstrædet. Det har fået den amerikanske luftfartsmyndighed til at udstede et flyveforbud for amerikanske fly i dele af Irans luftrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, udsteder nu flyveforbud for amerikanske fly i dele af Irans luftrum.

Det oplyser FAA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Helt konkret er der tale om områder over Hormuzstrædet og Omanbugten. Begge områder har været scene for sammenstød mellem USA og Iran i den seneste tid.

Torsdag nedskød et iransk jord-til-luftmissil en amerikansk drone over Hormuzstrædet. Ifølge Iran krænkede dronen iransk luftrum, men USA siger, at dronen befandt sig i internationalt luftrum.

Ifølge FAA befandt det nærmeste civile passagerfly sig lidt over 80 kilometer fra dronens placering, da den blev skudt ned.

»Der var op til flere civile fly i området på det tidspunkt,« skriver FAA i en udtalelse tidligt fredag morgen dansk tid.

Luftfartsmyndigheden udtrykker desuden stor bekymring for de stigende spændinger og nu militære konfrontationer i et område, der også er en hovedtrafikåre for flytrafik.

Tidligere torsdag valgte det amerikanske flyselskab United Airlines af egen kraft at suspendere flyvninger mellem USA og Indien, der flyver over iransk luftrum.

Allerede i maj opfordrede FAA flyselskaber til at udvise forsigtighed, når de flyver over Iran og nærliggende områder i Den Persiske Bugt på grund af øgede militære aktiviteter samt øget politisk spænding.

FAA's flyveforbud gælder kun amerikanske fly, men ifølge nyhedsbureauet AP vil de nye retningslinjer blive taget med i overvejelserne hos selskaber globalt.

Ifølge offentligt tilgængelige radardata var der tidligt fredag morgen utallige fly fra flere lande til stede i luftrummet nær Iran.

Ifølge flyradar-hjemmesiden Fligtradar24 fløj fly fra blandt andet Qatar Airways og Etihad i de områder, der nu er blevet gjort forbudt for amerikanske rutefly.

Der er foreløbigt ingen meldinger om, at flyselskaber med hjemstavn i golflandene har i sinde også at følge flyforbuddet fra den amerikanske luftfartsmyndighed.

/ritzau/

Løkke: Donald Tusk vil bringe nye navne i spil om EU-toppost

Flere kandidater skal på bordet, hvis en ny kommissionsformand skal findes på næste EU-topmøde, siger Løkke.

Ifølge fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer der »nok« nye navne i spil til posten som EU-kommissionsformand.

»Det står bare klart, at der er ikke nogen af de tre kandidater, der er på bordet, som der er en majoritet bag,« siger statsministeren natten til fredag efter et EU-topmøde i Bruxelles.

Den danske EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er en af de tre kandidater. Hun stiller op til posten for EU-Parlamentets tredjestørste gruppe, liberale Forny Europa.

Vestagers modkandidater er tyske Manfred Weber fra den konservative og største gruppe, EPP, og hollandske Frans Timmermans fra den socialdemokratiske gruppe, S&D.

EU's stats- og regeringschefer skal nominere en kandidat til posten som kommissionsformand, som et flertal i EU-Parlamentet skal godkende.

Natten til fredag besluttede de efter mange timers diskussion at udsætte drøftelserne til den 30. juni.

EU-præsident Donald Tusk har inden topmødet konsulteret EU's ledere på tomandshånd og været i dialog med grupperne i EU-Parlamentet.

Herfra stod det klart for Tusk, at der ikke var nogen af de tre kandidater, der kunne samles et flertal bag sig.

»Derfor var hans forslag også fra starten, at man mødes igen den 30. juni, og at man nok er nødt til at få nogle flere navne på bordet,« siger Lars Løkke.

»Både i forhold til kommissionsformandsposten, men altså også i forhold til de andre positioner, sådan at det i højere grad bliver en pakke, man diskuterer,« siger han.

Foruden kommissionsformandsposten skal der udpeges en ny EU-præsident, en formand for Den Europæiske Centralbank samt en ny udenrigschef for EU.

Løkke mener dog ikke, at Margrethe Vestager er ude af spillet på trods af det manglende flertal blandt EU's stats- og regeringschefer.

»Og derfor sagde jeg også selv i dag, at måske man skulle fokusere mere på kvalifikationer end på partier,« siger Løkke.

Ambitionen er at få udfyldt de fire poster inden det nye EU-Parlaments første samling 2. juli.

/ritzau/

Forgiftede elefanter tager livet af 500 gribbe i Botswana

Krybskytter er kendt for at forgifte kadaverne af de dyr, de dræber, netop for at slippe af med gribbene.

Flere end 500 truede gribbe er døde af forgiftning i Botswana. Det sker, efter at de mange gribbe har spist kadaverne af tre elefanter dræbt af krybskytter.

Det oplyser den botswanske regering i en erklæring.

I alt er 537 gribbe og to rovørne fundet døde på stedet i det nordlige Botswana, der ligger i den sydlige del af Afrika.

Afdelingen for Botswanas dyreliv og nationalparker oplyser ikke, hvornår de døde gribbe er blevet fundet, eller hvorfor de tre elefanter er blevet fyldt med gift, efter de er blevet dræbt.

Krybskytter er dog kendt for at forgifte kadavere netop for at komme af med gribbene, som cirkulerer over de døde dyr og dermed gør det nemmere for parkansatte at spore krybskytterne.

De fleste af de døde fugle, 468 af dem, var hvidryggede gribbe.

Den hvidryggede grib er klassificeret som kritisk truet og er på listen over truede arter hos Den Internationale Union til Bevarelse af Natur (IUCN).

Blandt de døde fugle var også 17 hvidhovedede gribbe og 28 hættegribbe - begge arter er ligeledes kritisk truet.

»Vi mener, at forgiftningen (af fuglene, red.) er forårsaget af tre døde elefanter, der er blevet dræbt af krybskytter. Det antages, at kadaverne er blevet forgiftet med et kemikalie, oplyser botswanske myndigheder for dyreliv.«

Myndighederne har efterfølgende afgiftet området, ligesom at prøver er blevet bragt til et laboratorie, hvor de skal analyseres.

Miljøforkæmpere advarede i sidste uge om en stigning i elefantkrybskytteri i dele af Botswana. Det anslås, at næsten 400 elefanter blev dræbt for deres stødtænder i landet i 2017 og 2018.

Botswana udløste for nylig en heftig debat, da det afrikanske land ophævede sit forbud mod elefantjagt.

Ifølge den botswanske regering vil ophævelsen hjælpe med at kontrollere en markant vækst i landets elefantbestand, hvilket har været ødelæggende for de lokale landmænd.

/ritzau/AFP