Mens du sov: USA og allierede indleder øvelser mod nordkoreanske angreb

USA, Sydkorea og Japan har indledt fælles militære øvelser som forberedelse på missil- eller atomangreb. Storbritannien overdrager polarforskeres skibsvrag til Canada, og Danmark kræver erstatning fra Israel på grund af ødelagt udstyr på Vestbredden. Her er verdens nyheder, fra mens du sov.

Japan, Sydkorea og USA indledte tirsdag militærøvelser, der skal forberede trekløveret på missil- og atomangreb fra Nordkorea. Det oplyser Sydkoreas militær. Reuters/Handout/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seoul. Sydkorea, USA og Japan har tirsdag indledt en fælles militærøvelse som forberedelse på eventuelle missil- eller atomtrusler fra Nordkorea.

Øvelsen finder sted ud for Sydkoreas og Japans kyster, oplyser Sydkoreas militær.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Øvelsen vil finde sted i løbet af de kommende to dage. Her skal landene blandt andet træne i at spore missiler fra det nordkoreanske styre.

Sydkorea, Japan og USA har i løbet af de seneste måneder afholdt en række fælles militære øvelser.

Det er sket, efter at USA og Sydkorea indgik en aftale herom sidste år oven på flere nordkoreanske missiltest.

Japans premierminister, Shinzo Abe, har lovet en skærpet kurs over for det isolerede styre, efter at han søndag sejrede med sin koalitionsregering ved parlamentsvalget.

Det skyldes ikke mindst, at Nordkorea to gange har affyret missiler ind over det nordlige Japan.

»Som jeg lovede under valgkampen, så er min umiddelbare opgave at tage mig af Nordkorea. Det vil kræve stærkt diplomati,« sagde Abe umiddelbart efter valgsejren ifølge AFP.

Samtidig er spændingerne mellem USA og Nordkorea blevet større det seneste år. Nordkoreas gentagne missilaffyringer og atomtest har forværret de to landes forhold.

Det har fået USA's præsident, Donald Trump, til at true med at »udslette« Nordkorea.

/ritzau/

Storbritannien overdrager polarforskers skibsvrag til Canada

Denne enestående aftale vil anerkende Franklin-ekspeditionens historiske betydning, siger forsvarsminister.

London. Britiske myndigheder overdrager to næsten intakte skibsvrag, der tilhørte polarforskeren John Franklin, til Canada.

Det oplyser det britiske forsvarsministerium.

John Franklin forsvandt sammen med sin besætning, da han var i færd med at kortlægge Nordvestpassagen i 1840'erne.

HMS Erebus og HMS Terror blev fundet i henholdsvis 2014 og 2016. De lå på bunden af havet omkring 50 kilometer fra hinanden i nærheden af King William Island i det canadiske øhav.

Canada og Storbritannien har tidligere indgået en aftale om, at vragene var britisk ejendom.

Det britiske forsvarsministerium oplyste imidlertid mandag, at man nu vil overdrage vragene til Canada. Storbritannien vil blot beholde »nogle få genstande« fra skibene.

»Denne enestående aftale anerkender Franklin-ekspeditionens historiske betydning for Canadas befolkning. Og den vil sikre, at disse vrag og effekter bliver konserveret til fremtidige generationer,« siger den britiske forsvarsminister, Michael Fallon.

John Franklin stævnede i 1845 ud sammen med 128 besætningsmedlemmer. Målet var at finde Nordvestpassagen, der skulle være en hurtig søvej til Asien fra Atlanterhavet.

Samtlige besætningsmedlemmer inklusive John Franklin omkom under ekspeditionen. Dermed blev Franklin-ekspeditionen den største tragedie i polarforskningens historie.

Historikere mener, at skibene blev fanget i den tykke is i det canadiske øhav i 1846. John Franklin og 23 besætningsmedlemmer menes at være omkommet i de efterfølgende måneder af ukendte årsager.

De resterende 105 forlod skibene i april 1848. Det skete i et desperat og håbløst forsøg på at nå fastland, da madrationerne slap, skriver AFP.

Adskillige britiske og amerikanske fartøjer forsøgte i 1800-tallet forgæves at finde vragene. Flere af disse ekspeditioner endte også i tragedier.

Canada annoncerede i 2008 ifølge AP, at man ville indlede nye eftersøgninger af skibene og brugte adskillige millioner dollar på det - i sidste ende - succesfulde projekt.

HMS Terror blev fundet på 24 meters dybde ved Terror Bay. Det skete med hjælp fra inuitter i området.

Canadas regering anerkender mandag inuitternes indsats i bestræbelserne på at finde vragene.

»Vi vil fortsætte med at samarbejde med vores inuitiske partnere om beskyttelsen og præsentationen af de to vrag og effekterne,« siger miljøminister Cathrine McKenna i en erklæring.

/ritzau/

Syv EU-lande og Danmark kræver erstatning fra Israel

For første gang stiller EU erstatningskrav for ødelagt udstyr, som unionen har finansieret på Vestbredden.

Jerusalem. Danmark og syv andre EU-lande kræver erstatning fra Israel for solpaneler og bygninger, som er blevet ødelagt på Vestbredden.

Det skriver det norske medie NTB.

Belgien, Sverige, Frankrig, Spanien, Italien, Luxemburg og Danmark kræver at få udbetalt et beløb på 30.000 euro, som svarer til knap 224.000 danske kroner.

De israelske styrker beslaglagde tidligere i år solpanelerne og nogle mobile klasserum, som var placeret i en række landsbyer på Vestbredden, det oplyser den israelske avis Haaretz.

Udstyret var finansieret af EU, som nu for første gang stiller krav om erstatning fra Israel. Det fremgår af et brev, som de otte EU-lande sender til de israelske myndigheder, oplyser den franske avis Le Monde.

EU-landene forlanger, at Israel enten returnerer solpanelerne og de mobile klasserum eller betaler erstatning for dem. For Israels handlinger er i strid med international lovgivning, lyder det i brevet.

Tidligere i efteråret udførte diplomater fra de otte europæiske lande en fælles protest, men den førte ikke til nogen ændring fra israelsk side.

Israel afviser konsekvent EU-landenes krav om erstatning og hævder, at Den Europæiske Union giver ulovlig bistand - og ikke humanitær hjælp - til palæstinenserne i de såkaldte C-områder på Vestbredden, skriver den israelske avis Haaretz.

Vestbredden er opdelt i tre forskellige områder. A-områderne inkluderer otte byer, hvor palæstinenserne officielt har politisk og sikkerhedsmæssig kontrol.

I B-områderne har palæstinenserne politisk kontrol, men sikkerheden kontrolleres derimod af israelske styrker.

Og i C-områderne, hvor der også bor mennesker, har Israel fuldstændig politisk og sikkerhedsmæssig kontrol.

EU fastholder, at Genevekonventionen pålægger Israel at sikre palæstinensernes behov i C-områderne, men at Israel ikke lever op til det krav.

Af den grund ser de europæiske lande sig nødsaget til at bidrage med nødhjælp på Vestbredden.

/ritzau/