Mens du sov: USA mistænker Syrien for nyt angreb med kemiske våben

I en erklæring fra det amerikanske udenrigsministerium truer USA styret i Syrien med gengældelse, hvis mistanke om kemisk angreb mod oprørere bliver bekræftet. Få den og en række andre internationale nyheder fra nattens løb.

USA mistænker syriske regeringsstyrker for søndag at have udført et angreb med kemiske våben mod oprørere i Idlib-provinsen. I en erklæring fra det amerikanske udenrigsministerium advares Syriens præsident, Bashar al-Assad om konsekvenserne, hvis det viser sig at være korrekt.    Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / HO / SANA

USA mistænker syriske regeringsstyrker for søndag at have udført et angreb med kemiske våben mod oprørere i Idlib-provinsen.

Det fremgår af en erklæring fra USA's udenrigsministerium tirsdag.

»Desværre ser vi tegn på, at Assads regime (Syriens præsident, red.) måske har genoptaget dets brug af kemiske våben, deriblandt angiveligt et klorinangreb i det nordvestlige Syrien om morgenen 19. maj,« udtaler Morgan Ortagus, talskvinde for ministeriet, i meddelelsen.

I erklæringen bliver Bashar al-Assad advaret om konsekvenserne, hvis mistanken om kemisk krigsførelse bliver bekræftet.

»Vi indsamler fortsat informationer om den her hændelse, men vi gentager vores advarsel om, at såfremt Assad-regimet anvender kemiske våben, vil USA og vores allierede reagere omgående med et passende modsvar,« siger Morgan Ortagus.

Hun tilføjer, at det påståede angreb skete som del af en offensiv fra Assads styrker i Idlib-regionen, hvor der ellers er indført våbenhvile for at beskytte civilbefolkningen.

»Regimets angreb mod samfundene i det nordvestlige Syrien må ophøre,« siger hun.

Kemisk krigsførelse har været forbudt siden 1925, men regimet i Syrien har ifølge flere uafhængige rapporter forbrudt sig mod forbuddet adskillige gange.

Op mod 1400 voksne og børn blev dræbt, da to oprørskontrollerede forstæder til hovedstaden Damaskus i august 2013 blev angrebet med kemiske våben.

Det skete til trods for, at USA's daværende præsident, Barack Obama, havde advaret Assad om, at det amerikanske militær ville træde ind i borgerkrigen i Syrien i tilfælde af kemisk krigsførelse.

Obama undlod i sidste ende at indsætte amerikanske landtropper. Assad accepterede få uger efter angrebet et russisk forslag om, at Syrien skulle opgive sine kemiske våben.

Siden har der været flere meldinger om angreb med giftgasser.

Ifølge en rapport i februar fra tænketanken The Global Public Policy Institute er der »troværdige beviser« for, at der i den snart otte år lange borgerkrig er gennemført mindst 336 angreb med kemiske stoffer som klorin, gas eller sarin.

Assads styre står ifølge den Berlin-baserede tænketank bag langt de fleste.

USA har to gange i Donald Trumps tid som præsident foretaget bombeangreb mod Syrien på grund af Assads påståede anvendelse af kemiske våben, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters

 

Store dagbøder presser belgisk ekskonge til faderskabstest

Den 51-årige belgier Delphine Boël er sikker på, at hun er datter til Belgiens tidligere konge Albert II.

Den tidligere belgiske konge Albert II har efter flere måneders protest indvilget i at afgive en faderskabstest.

Faderskabstesten skal afgøre, hvorvidt den 51-årige belgiske kunstner Delphine Boël er Alberts datter, hvilket hun har hævdet i årtier.

For seks måneder siden afgjorde en domstol, at Albert skulle aflevere en dna-prøve.

Men det skete ikke, og den 16. maj afgjorde domstolen derfor, at ekskongen skulle betale dagbøder på 37.000 kroner til Boël for hver dag, der gik uden en test.

Det fik den tidligere konge på andre tanker.

Ifølge The New York Times har Alberts advokat meldt ud, at ekskongen er klar til at aflevere en dna-prøve.

»Hans kongelige højhed vil acceptere at få taget en blodprøve, nu hvor han er nødsaget til det,« siger advokaten, Guy Hiernaux.

»Men kun hvis resultatet forbliver hemmeligt, indtil Belgiens højesteret har behandlet appellen mod dommen,« siger han.

Og det kan tage flere år, mener advokaten.

Får Boël ret, bliver hun automatisk medarving til ekskongens store formue.

Den 84-årige Albert har i mere end et årti måtte værge sig mod beskyldningerne om at være far til Boël.

Han har aldrig benægtet, at han skulle være far til hende, men han har nægtet at afgive en dna-prøve for at få sagen afgjort.

Albert abdicerede som konge for seks år siden og overlod posten til sin søn Philippe.

Boël mener at være resultatet af en affære mellem baronesse Sybille de Selys Longchamp og Albert, der dengang var prins og sammen med den italienske prinsesse Paola Ruffo di Calabria, som han fik tre børn med.

Ifølge Boëls advokat har Albert taget sig af og kaldt hende for sin datter, siden hun blev født i 1968.

Men i 1993 blev sagen kompliceret.

Alberts storebror, kong Baudouin, døde af hjertestop som 63-årig og barnløs og efterlod dermed Albert som konge af Belgien.

At have en konge med et barn uden for ægteskab ville være en skandale for det belgiske kongehus, og derfor slog Albert hånden af Boël. Det mener den belgiske kongehusekspert Patrick Weber.

En nylig meningsmåling for det franske medie Le Soir viser, at tre ud af fire belgiere støtter Boëls retssag mod den tidligere konge, skriver The New York Times.

/ritzau/

 

Præsident bortauktionerer Lamborghini for at hjælpe fattige

Snart er det muligt at købe beslaglagte luksusbiler og smykker til gavn for fattige, siger Mexicos præsident.

Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, er ikke bare flyttet ud af det officielle præsidentpalads Los Pinos i Mexico City. Han bruger det også til at bortauktionere beslaglagte luksusvarer til gavn for fattige i landet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Søndag den 26. maj slår præsidentpaladset for første gang dørene op for den første af mange auktioner.

Her vil det være muligt at byde på en Lamborghini Murcielago fra 2007 til en værdi af knap en halv million kroner. Er det for dyrt, bortauktioneres også en Mercedes-Benz ML63 fra 2014 til en værdi af cirka 134.000 kroner.

Senere vil det også være muligt at byde på ejendomme og smykker, der er konfiskeret fra kriminelle eller i sager om skatteunddragelse.

Overskuddet går ifølge præsidenten til de fattigste byer i Mexico.

Obrador blev i juli 2018 valgt med en jordskredssejr på løfter om at bekæmpe korruption og pamperi i den politiske elite i landet.

Få dage senere satte han sit luksuriøse præsidentfly til salg.

Flyet, en Boeing 787-8 Dreamliner, blev ifølge nyhedsbureauet Reuters købt af hans forgænger Enrique Peña Nieto for få år siden til en pris på 218 millioner dollar, svarende til knap 1,4 milliarder kroner.

Det luksuriøse fartøj havde blandt andet soveværelse, minibiograf og loungeområde, viste billeder fra regeringens officielle Twitter-profil.

»Vi sælger alle fly og helikoptere, som de korrupte politikere har brugt,« sagde Obrador dengang i en tale i byen Xalapa.

Mexico kæmper med alvorlig narkokriminalitet, en tårnhøj drabsrate, stor fattigdom og udbredt korruption.

Andrés Manuel López Obrador er den første mexicanske præsident fra den yderste venstrefløj og ligeledes den første, der ikke kommer fra de klassiske partier PAN og PRI, der har skiftedes om at have magten i de seneste 90 år.

/ritzau/

 

Fransk enke sagsøger Boeing for 276 millioner dollar

Boeing sagsøges af en fransk kvinde for ikke at informere piloter ordentligt om risiko ved særlig software.

En fransk kvinde, hvis mand i marts døde i et flystyrt med et Boeing 737 MAX-fly, har sagsøgt den store flyproducent for 276 millioner dollar - svarende til omkring 1,85 milliarder kroner.

Det oplyser kvindens advokat tirsdag.

I alt 157 mennesker mistede livet i styrtet med et fly fra Ethiopian Airlines i Ethiopien den 10. marts.

Styrtet skete, under et halvt år efter at et andet Boeing 737 MAX-fly fra Lion Air forulykkede. Det var i slutningen af oktober sidste år i Indonesien, og dengang omkom i alt 189 personer.

Den franske enke Nadege Dubois-Seex, hvis mand, Jonathan Seex, døde i det etiopiske flystyrt, sagsøgte Boeing mandag.

Ifølge kvindens sagsanlæg forsømte Boeing at informere sine piloter ordentligt om risikoen ved en særlig software i Boeing 737 MAX-flyene.

Andre familier har også tidligere lagt sag an mod Boeing.

Flyproducenten erkendte for få dage siden for første gang, at der har været fejl i software, der har forbindelse til 737 MAX-fly.

Ifølge Boeing har den software, som piloterne bruger til at træne manøvreringen af 737 MAX-fly, ikke formået at simulere de flyveforhold, som minder om dem ved de to styrt.

Nye ændringer vil dog »forbedre simulationen«, lyder det fra Boeing.

Det er en ændring i 737 MAX-flyenes advarselssystem, som menes at være årsag til de to ulykker.

Advarselssystemet var designet til at advare piloter, hvis en af flyets sensorer leverede mangelfulde eller fejlagtige data til cockpittet om flyets hældning.

Men Boeing oplyste i begyndelsen af maj, at man måneder inden flyets debut i 2017 vidste, at advarselssystemet kun virkede, hvis man installerede en indtil nu valgfri funktion.

Boeing understregede dog i udtalelsen, at ændringen ikke havde udgjort en selvstændig sikkerhedsrisiko.

/ritzau/Reuters

 

Washington indfører historisk lov: Bliv begravet som kompost

For at skære ned på CO2-udledningen ved begravelser og kremationer kan man vælge at lave sin krop til kompost.

Washington er USA's første stat, der tillader, at man kan blive begravet som kompost.

Statens økovenlige guvernør, Jay Inslee, siger, at loven er vedtaget for at skære ned på CO2-udledning ved almindelige begravelser med kiste og kremationer, skriver nyhedsbureauet AFP.

Fra maj næste år kan personer i Washington vælge at lade sin krop blive til jord, der senere kan bruges til havearbejde. Et begreb han kalder »rekompostering«.

»Rekompostering tilbyder et alternativ til balsamering eller kremation, der er naturligt, sikkert, bæredygtigt og vil resultere i store besparelser på C02-udledningen og af landareal,« siger Katrina Spade, der er ejer af Recompose, som vil være den første virksomhed til at tilbyde begravelsesformen.

»Idéen om at vende direkte tilbage til naturen og indgå i livscyklen igen er smuk,« siger hun.

Begravelsen foregår således, at man bliver lagt ned i en stålkasse fyldt med træsplinter, lucerneurt og halm.

Efter 30 dage er ens krop blevet forvandlet til tør, næringsrig jord af mikrober og kan købes på en planteskole til havearbejde.

/ritzau/