Mens du sov: Trumps fyrede rådgiver undlod at opgive russisk indkomst

Nyt om Trumps fyrede rådgiver, protester i Paraguay og et stigende dødstal efter voldsomt jordskred i Colombia. Berlingske giver dig her overblikket over nattens vigtigste historier fra udlandet.

Foto: © Carlos Barria / Reuters

 

Trumps fyrede rådgiver undlod at opgive russisk indkomst

Michael Flynn har ikke opgivet, at han fik penge for taler, der var arrangeret af russiske virksomheder.

Den forhenværende sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus Michael Flynn opgav ikke beløb, som han har fået udbetalt fra et russisk tv-netværk og et firma, der har tråde til Rusland.

Det skulle ellers være sket, da Flynn skulle opgive sine finansielle forhold.

Det viser dokumenter, som Det Hvide Hus har offentliggjort.

I et dokument underskrevet af Flynn 31. marts har den tidligere general opgivet, at han har talt til arrangementer for tv-selskabet RT, der er støttet af den russiske regering, og flyselskabet Volga-Dnepr Airlines.

Dokumentet viser ikke, hvor meget Flynn har tjent på talerne. Arrangementerne er dog opgjort i et felt, hvor man skal opgive kilder, der har støttet med mere end 5000 dollar på et år (cirka 35.000 kroner).

Den pensionerede general er i store problemer, efter at han i midten af februar blev fyret efter kun 24 dage på posten som sikkerhedsrådgiver.

Han bliver lige nu efterforsket for sine bånd til Rusland som en del af en bredere undersøgelse af mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Flynn har sagt, at han ønsker immunitet, hvis han skal afgive forklaring over for efterretningskomitéerne i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Flynn blev fyret, da det kom frem, at han havde undladt at oplyse, at han havde ført samtaler med den russiske ambassadør i USA omkring amerikanske sanktioner mod Rusland.

Komitéer i Kongressen undersøger sammen med FBI påstande fra USA's efterretningstjenester om, at Rusland har blandet sig i valgkampen i 2016.

Den russiske regering har afvist beskyldningerne. Den har blandt andet nægtet, at den stod bag et hackerangreb på Demokraternes computere, der førte til, at en række e-mails blev lækket.

/ritzau/Reuters

 

Over 200 meldes døde i jordskred i Colombia

 

Foto: ERNESTO CHE M JONES.

206 mennesker er bekræftet døde i et jordskred lørdag i byen Mocoa i det sydlige Colombia.

Samtidig er 202 andre kvæstede, mens 220 fortsat savnes.

Det oplyser Røde Kors i landet natten til søndag dansk tid.

Flere af byens kvarterer er skyllet væk, efter at tre floder ved Mocoa gik over deres bredder.

Det oplyser Colombias præsident, Juan Manuel Santos, ifølge colombianske medier.

Præsidenten ankom lørdag til Mocoa, og han har erklæret undtagelsestilstand i området.

Dødstallet er steget støt i løbet af dagen, efterhånden som redningsmandskab har arbejdet sig igennem det tykke lag af jord og mudder.

- Vi ved ikke, hvor mange der kommer til at være, sagde Santos tidligere på dagen til journalister.

Antallet af ofre kan fortsætte med at stige, skriver flere medier.

- Hundredvis af familier er stadig ikke fundet, sagde guvernøren i Putumayo-provinsen, Sorrel Aroca, tidligere på dagen til radiostationen W Radio.

Timelange tunge regnskyl har fået floderne i området til at gå over deres bredder.

Det har fået store mængder jord og mudder til at skride ned over et større antal huse, veje og broer.

Husene i 17 kvarterer er skyllet bort i muddermasserne, oplyser borgmesteren i Mocoa.

Han tilføjer, at indbyggere blev advaret om, at floderne kunne stige, og derfor nåede mange at komme væk fra deres huse, inden jord- og muddermasserne ramte.

Det er endnu usikkert, hvor mange der er flygtet til andre områder, og hvor mange der ligger begravet i muddermasserne.

Et øjenvidne fortæller til Radio Caracol, at han flygtede fra sit hus midt om natten, fordi han kunne se vandstanden i floden stige markant.

Optagelser fra mobiltelefoner viser lokale indbyggere, der leder efter overlevende i muddermasserne.

Mocoa, der er hovedby i Putumayo-provinsen, har omkring 40.000 indbyggere.

/ritzau/AFP

 

Præsident fyrer minister og politichef efter uro i Paraguay

En minister, en politichef og fire tjenestemænd er blevet fyret i Paraguay. Det sker, efter at en 25-årig mand blev dræbt i kølvandet af voldsomme protester i landet.

Den 25-årige Rodrigo Quintana blev dræbt af en gummikugle, som blev affyret af politistyrker, der stormede det liberale oppositionsparti PLRA's hovedkvarter. Det fortæller politikere og en offentlig anklager. Partiet er landets næststørste.

Indenrigsminister Tadeo Rojas og landets politichef, Críspulo Sotelo, er blevet fyret. Hændelsen, der førte til den unge mands død, vil nu blive efterforsket.

I et opslag på Facebook skriver præsident Horacio Cartes, at tabet af den unge mands liv er "uforsvarligt" og en "katastrofe".

Uroen i Paraguay begyndte, efter at landets senat i hemmelighed fredag stemte for en lov, der giver præsident Horacio Cartes lov til at stille op til genvalg.

Hovedstaden Asunción er faldet til ro dagen efter, at kongressen i landet blev stormet af demonstranter, som tændte ild flere steder i bygningen.

Men allerede i næste uge skal politikere stemme om den samme lov igen. Det frygtes, at det kan antænde protesterne på ny.

Forfatningen har siden 1992 indeholdt en passage, der forbyder genvalg. Det er for at undgå, at landet igen falder i kløerne på en diktator.

Cartes' allierede har med afstemningen set stort på oppositionen. Den mener, at Cartes er på vej til at køre landet mod endnu en periode som diktaturstat.

Der er et stykke vej, før lovgivningen bliver gennemført.

Først skal parlamentets andet kammer stemme loven igennem. Her har præsidentens støtter dog et flertal.

Derefter skal en særlig valgdomstol indkalde til en afstemning om reformen.

Paraguay blev styret af et militærdiktatur indtil 1989.

/ritzau/Reuters

 

Fox News-stjerne indgår millionforlig om påstået sexchikane

 

Fox News-værten Bill O'Reilly og hans arbejdsgiver har betalt omkring 13 millioner dollar - eller 90 millioner kroner - til fem kvinder, der har beskyldt den 67-årige tv-vært for sexchikane eller anden upassende opførsel.

Kvinderne har enten arbejdet for ham eller medvirket i hans show.

De beskylder blandt andet O'Reilly for verbale overgreb, sjofle kommentarer, uønskede tilnærmelser og telefonopkald, hvor det angiveligt lyder som om, at han onanerer.

Det skriver The New York Times.

Den politiske kommentator har ifølge avisen betalt kvinderne tilsammen 13 millioner dollar for deres tavshed, og for at de ikke bringer anklagerne for retten.

Beskyldningerne strækker sig 15 år tilbage i tiden, og de to seneste forlig blev indgået sidste år.

To af de fem forlig var offentligt kendte i forvejen.

Det største forlig var ifølge The New York Times en udbetaling på ni millioner dollar - svarende til cirka 62 millioner kroner. Forliget blev indgået i 2004 med tidligere Fox News-producer Andrea Mackris for påstået sexchikane.

I en udtalelse på sin hjemmeside afviser Bill O'Reilly beskyldningerne og siger, at kvinderne med urette har målrettet ham, fordi han er en offentlig person.

- I mine mere end 20 år på Fox News Channel har ingen nogensinde indgivet en klage over mig til personaleafdelingen - heller ikke engang anonymt.

- Jeg har lagt eventuelle kontroverser til hvile for at skåne mine børn, udtaler han.

Mens Fox News afviser at kommentere sagen, udtaler stationens moderselskab, 21st Century Fox, ifølge nyhedsbureauet Reuters:

- Mens han benægter disse beskyldninger, så har Mr. O'Reilly løst dem, som han betragtede som sit personlige ansvar.

- Mr. O'Reilly er fuldt forpligtet til at støtte vores indsats for at forbedre miljøet for alle vores medarbejdere på Fox News.

/ritzau/