Mens du sov: Trump vil slette Puerto Ricos gæld - orkanen Maria har smadret for 570 mia. kr.

Ifølge den amerikanske præsidenten kan Puerto Ricos kreditorer godt vinke farvel til deres penge. Vejrrekorderne falder på stribe i Australien, men det bliver endnu varmere fremover, mener forskere. Og Catalonien vil erklære sin uafhængighed ifølge regionens leder. Få overblik over nattens nyheder her.

USAs præsident Donald Trump og førstedame Melania Trump besøger Puerto Rico 3. oktober 2017. REUTERS/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Trump vil slette orkanramte Puerto Ricos gæld

Ifølge præsidenten kan Puerto Ricos kreditorer godt vinke farvel til deres penge.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, mener, at det er nødvendigt at slette den katastroferamte ø Puerto Ricos gæld.

Det siger han i et interview med Fox News under et besøg på øen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- De skylder dine venner på Wall Street en masse penge, og det vil vi slette. Det skal du sige farvel til, siger Donald Trump.

- Jeg ved ikke, om det er Goldman Sachs (stor amerikansk investeringsbank, red.), men uanset hvem det er, så kan du godt vinke farvel til dem (pengene, red.), tilføjer præsidenten.

Puerto Rico har været hårdt ramt af voldsomt vejr den seneste måned, hvilket har resulteret i store ødelæggelser.

I begyndelsen af september var det orkanen Irma, der ramte øen. Få uger senere gik orkanen Maria i land i Puerto Rico som den kraftigste orkan i landet i 80 år.

Donald Trump har tidligere udtalt, at Maria "fuldstændigt har udslettet" Puerto Rico.

Puerto Rico var allerede i en dyb gældskrise, før orkanen Maria ramte øen. Den offentlige gæld er på 72 milliarder dollar.

Puerto Ricos infrastruktur har længe været i elendig stand, og øens energiselskab er så hårdt ramt økonomisk, at det har forsømt vedligeholdelse, hvilket med jævne mellemrum har efterladt øen i mørke.

Myndighederne siger, at 1360 af øens 1600 telemaster er ude af drift. Det samme er 85 procent af telefon- og internetkablerne på øen.

Ifølge kreditvurderingsinstituttet Moody's vil regningen for Marias ødelæggelser på Puerto Rico blive på mellem 45 til 95 milliarder dollar.

/ritzau/

Det officielle dødstal er nu blevet mere end fordoblet, efter at orkanen Maria har hærget Puerto Rico. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST.

Puerto Rico hæver dødstal fra orkanen Maria til 34

Det officielle dødstal er nu blevet mere end fordoblet, efter at orkanen Maria har hærget Puerto Rico.

Guvernøren i Puerto Rico, Ricardo Rosselló, siger, at det officielle dødstal efter orkanen Maria nu er steget fra 16 til 34.

Han siger også, at han er overbevist om, at orkanen har lavet ravage for 90 milliarder amerikanske dollar, der svarer til omkring 570 milliarder kroner, på tværs af øen.

Rossellós udtalelser faldt ved et pressemøde, efter at USA's præsident, Donald Trump, tirsdag lokal tid havde besøgt det amerikanske territorium.

Under sit besøg ønskede Trump puertoricanerne tillykke, fordi dødstallet ikke var højere.

Ifølge præsidenten havde Puerto Rico "undgået en rigtig katastrofe som Katrina" med henvisning til orkanen, der ramte det sydlige USA i 2005.

Op til 1800 personer døde, da Katrina hærgede USA. Orkanen ramte hårdest i delstaten Louisiana, hvor især storbyen New Orleans blev ødelagt.

Det meste af Puerto Rico er uden strøm, rindende vand og mad, ti dage efter at orkanen med enorm kraft ramte øen. Huse over hele øen ligger i ruiner, og veje er blevet smadret.

Præsident Trump er blevet kritiseret for, at han ikke har sendt støtte til Puerto Rico hurtigt nok.

Præsidenten jokede under sit besøg tirsdag med, at orkanen har kostet USA mange penge.

- Jeg er ked af at sige dette. Men I har bragt uorden i vores budget, sagde Trump under besøget.

Indbyggerne i Puerto Rico er amerikanske statsborgere. Men øen er ikke en delstat i USA.

Et stort flertal har tidligere stemt for, at Puerto Rico bliver en amerikansk delstat - dog med en lav valgdeltagelse ifølge CNN.

/ritzau/

Vejrrekorderne falder på stribe i Australien. Men det bliver langt varmere fremover, mener forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE CASTRO.

Australske somre med 50 graders varme kan blive normalen

Sommerdage med over 40 graders varme er ikke et særsyn i Australien, men ifølge ny forskning kan storbyer som Sydney og Melbourne og resten af det store land godt forberede sig på endnu højere temperaturer i løbet af et par årtier.

Her vil der i sommermånederne jævnligt blive omkring 50 grader varmt. Også selv om Australien skulle opfylde målet i Parisaftalen om at begrænse stigninger i temperaturerne.

- Store australske byer som Sydney og Melbourne kan komme til at opleve hidtil usete temperaturer på 50 grader celsius, siger klimaforsker Sophie Lewis fra Australiens Nationale Universitet, der står bag det nye studie.

Hun tilføjer, at det kan ske omkring 2040.

Forskerne har taget udgangspunkt i, at det lykkes at begrænse de globale temperaturstigninger til mellem 1,5 og 2,0 grader i forhold til tiden før industrialiseringen, som det er nedskrevet i Parisaftalen.

- Stigningen i Australiens sommertemperaturer indikerer, at andre storbyer også bør være forberedt på ekstrem varme i fremtiden som aldrig set før, siger Sophie Lewis.

Australien har lige haft den varmeste vinter i al den tid, der foreligger meteorologiske data for.

I de tre vintermåneder fra juni til august lå maksimumstemperaturerne i dagtimerne 1,9 grader over det langsigtede nationale gennemsnit på 21,8 grader, oplyste landets meteorologiske institut i september.

Og den seneste sommer - december 2016 til februar 2017 - blev der i Australien registreret over 200 nye vejrrekorder. Sommeren var også præget af voldsomme hedebølger, naturbrande og oversvømmelser.

I forskningsartiklen, der er publiceret i Geophysical Research Letters, skriver forfatterne, at kun omgående international handling på klimaområdet kan stoppe tendensen med ekstreme vejrrekorder år efter år.

- 2015 er globalt et de varmeste år, der er registreret. Det kan i 2025 være et normalt år, siger Sophie Lewis.

/ritzau/AFP

Senest i begyndelsen af næste uge vil Catalonien erklære sin uafhængighed fra Spanien, siger regionens leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA.

Catalansk leder: Vi vil erklære uafhængighed om få dage

Det er et spørgsmål om dage, før Catalonien vil erklære sin uafhængighed fra Spanien.

Det siger regionens leder, Carles Puigdemont, i sit første interview siden søndagens afstemning, hvor 90 procent stemte for løsrivelse.

Stemmedeltagelsen var 42 procent.

- Regeringen i Catalonien vil handle enten i slutningen af denne uge eller i begyndelsen af næste, siger Carles Puigdemont til britiske BBC.

På spørgsmålet, om hvad han vil gøre, hvis den spanske regering skulle gribe ind og tage kontrol over Cataloniens regering, svarer lederen af den autonome region:

- Det ville være en stor fejl, som vil ændre alt.

Samtidig fortæller Carles Puigdemont, at der for øjeblikket ingen kontakt er mellem regeringen i Madrid og regeringen i Catalonien.

Kort før den catalanske leders udmelding til BBC leverede Spaniens konge en hård og direkte kritik af Cataloniens regering i en tv-tale.

Ifølge kong Felipe VI har søndagens folkeafstemning om løsrivelse bidraget til at underminere sameksistensen i regionen.

Det er derfor nødvendigt at genskabe lov og orden efter forfatningen, understregede han på spansk tv ifølge nyhedsbureauet AP.

Den spanske konge anklager således lederne i den nordøstlige region for med deres ageren at true den økonomiske stabilitet i Spanien.

Spaniens konservative regering har sagt, at den er klar til at "tage alle nødvendige midler i brug" for at bekæmpe trodsigheden i Catalonien.

Centralregeringen og forfatningsdomstolen havde på forhånd erklæret søndagens afstemning ulovlig.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har siden afstemningen arbejdet på at skabe fælles fodslag i parlamentet om krisen.

Et muligt svar kan være, at centralregeringen vil annullere det delvise selvstyre i Catalonien, rapporterer AP.

/ritzau/

Myanmar var nævnt som et af de lande, prins Charles vil besøge på officiel tur, men det bliver ikke til noget. Fold sammen
Læs mere
Foto: JANE BARLOW.

Briternes prins Charles går uden om Myanmar på rundrejse

Prins Charles tager senere i oktober på officielt besøg i det sydøstlige Asien, men Myanmar er ikke blandt de lande, som får besøg af den britiske kronprins.

Myanmar, der fra 1885 til 1948 var en koloni med navnet Burma i det britiske imperium, er kommet i negativ fokus de seneste uger, efter at over en halv million rohingya-muslimer er flygtet over grænsen til Bangladesh.

FN har beskyldt styret i Myanmar for forsøg på etnisk udrensning af den muslimske minoritetsgruppe.

Britiske medier skrev i september, at Myanmar var blandt de lande, som muligvis ville blive inkluderet på prins Charles' rundrejse, der finder sted på den britiske regerings vegne.

Men Myanmar optræder ikke på det officielle program for turen, som onsdag er offentliggjort.

Charles vil sammen med hustruen Camilla besøge Singapore, Malaysia og til slut Indien, hvor et møde med premierminister Narendra Modi er planlagt.

- Vi kiggede på en række muligheder i regionen, siger Philip Malone fra den afdeling i det britiske udenrigsministerium, som arrangerer turen.

Han ønsker ikke at uddybe valget af lande.

Som konsekvens af de voldelige begivenheder i Myanmar satte Storbritannien i september et træningsprogram for Myanmars hær i bero, og de diplomatiske forbindelser mellem landene har ifølge nyhedsbureauet Reuters også lidt skade.

Menneskerettighedsgrupper i Storbritannien har opfordret den britiske tronfølger til at holde sig væk fra Myanmar.

- At have nogen med en status som prins Charles besøge landet vil blive set som en belønning og give legitimitet til regeringen og militæret, som i øjeblikket overtræder international lov, siger Mark Farmaner, direktør for ngo'en Burma Campaign UK.

Prins Charles og hustruen træder ud på den røde løber i Singapore 31. oktober. Derefter begiver parret sig videre til Malaysia, hvor de vil fejre 60 års diplomatiske forbindelser, siden den tidligere britiske koloni opnåede selvstændighed.

Den 11 dage lange turné rundes af i Indien.

/ritzau/Reuters

Ekstra Bladet giver The Rolling Stones i Parken tre ud af seks stjerner. Af BT får legenderne fem stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Stones' koncert bliver kaldt både forrygende og et megaflop

"Et koncentreret og fuldstændig forrygende The Rolling Stones i København." "Megaflop. Stones fejlede i Parken."

Anmelderne er rygende uenige om de britiske rocklegenders optræden i Telia Parken tirsdag aften.

Ekstra Bladets Thomas Treo giver The Rolling Stones tre ud af seks stjerner.

- Legenderne fra London er for længst blevet et rockcirkus og en slags musikalsk forlystelsespark med kulørte lamper og tryg familieatmosfære.

- Men først og fremmest er The Rolling Stones en milliardforretning, og i København var der ikke smæk for de mange skillinger, skriver Thomas Treo.

Dog var der enkelte lyspunkter, mener han:

- Enkelte gange mindede The Rolling Stones om, hvorfor de ikke bare er historiens største, men også bedste rock'n'roll-band.

Således smagte Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts og Ron Wood ifølge Thomas Treo i korte sekvenser af fordums storhed og den usødede rock, The Rolling Stones en gang fik til at rulle.

Anderledes begejstret for den samlede præstation er BT's anmelder, som kvitterer med fem ud af seks stjerner.

- Her taler vi om storform og dans på et plateau, hvor ellers mange af de numre, man i snart mange år har undt en pause fra sætlisterne, atter rejste sig og tog en æresrunde, skriver anmelderen.

- Det hele er så ægte, og det er så langt fra de endeløse parader af talentløshed, man ellers skal trækkes med.

Imens indfinder Berlingskes anmeldelser sig i midten af de to foregående.

Michael Charles Gaunt mener, at det tog sin tid. Men da The Rolling Stones først havde spillet sig varme, viste de også klasse.

Han giver koncerten fire ud af seks stjerner.

Det samme gør Jyllands-Postens Peter Schollert. Han konkluderer ligeledes, at de levende legender startede svagt, men at de derefter tog sig sammen.

- Det afgørende vendepunkt blev "You Can't Always Get What You Want". Mick Jagger lagde for med sang og akustisk guitar, og herfra voksede klassikeren sig stor og gyngende groovy med stærke input fra korsangere og tangentspillere.

- Ron Wood kom også i spil med en krasbørstig guitarsolo, og til sidst var tilhørerne helt med på en synergisk fællessang, skriver han.

/ritzau/