Mens du sov: Trump vil ikke dikteres, EU indgår aftale om migranter, og metangas truer klimakampen

Berlingske giver dig her overblikket over nattens udenlandske nyheder, hvor Donald Trump har udtalt, at han nægter at lade Kina diktere ham, hvor EU har indgået en aftale med afrikansk land om tilbagesending af migranter, og hvor en uforklarlig stigning i mængden af metangas truer kampen mod global opvarmning.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, vil ikke love, at han opretholder USA's såkaldte et-Kina-politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump varsler opgør med USA's et-Kina-politik

Den kommende præsident vil gøre op med USA's politik over for Kina, hvis ikke landet kommer med indrømmelser.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, vil ikke love, at han opretholder USA's såkaldte et-Kina-politik.

Meldingen kommer under et interview på tv-kanalen Fox News søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Medmindre styret i Beijing kommer med indrømmelser på handelsområdet, truer Trump med at ophæve årtiers amerikansk politik over for kineserne.

- Jeg vil ikke have Kina til at diktere mig. Jeg ved ikke, hvorfor vi skal være bundet til en et-Kina-politik, medmindre vi laver en aftale med Kina på andre områder - deriblandt handelsområdet, siger Trump ifølge Reuters.

Den republikanske rigmand kommer med sin udmelding, efter at han blev spurgt til, hvorfor han tidligere på måneden brød med årtiers tradition og snakkede i telefon med Taiwans præsident.

Det har skabt røre i Kina, hvor statslige medier har kritiseret Trump for at føre diplomatiske relationer med Taiwan.

USA's et-Kina-politik går ud på, at USA officielt regner regeringen i Beijing som den eneste lovlige kinesiske regering. Det betyder, at USA ser Taiwan som en del af Kina.

Den 70-årige republikaner mener, at det ville være respektløst ikke at tage imod et opkald fra Taiwans præsident.

- Det var et meget rart opkald. Kort. Og hvorfor skal en anden nation bestemme, om jeg kan tage imod et opkald, siger Trump.

Trump gentager også sine tidligere beskyldninger mod Kina, som han adskillige gange langede ud efter under præsidentvalgkampen i USA.

Den kommende præsident siger blandt andet til Fox News, at Kina "devaluerer sin valuta for at skade os (USA, red.)".

- Når de beskatter os ved deres grænser, selv om vi ikke gør det samme ved dem, og når de bygger et massivt fort i Det Sydkinesiske Hav, hjælper de os slet ikke, siger Donald Trump.

Det er skiftetid i Det Hvide Hus 20. januar. Her vil republikaneren tage over fra Demokraternes Barack Obama.

/ritzau/

 

Det er lykkedes EU at indgå en aftale med regeringen i Mali om tilbagesendelse af migranter, der er blevet nægtet asyl i Europa. Arkivfoto af migranter og flygtninge, der reddes ud for Libyens kyst. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO.

EU og Mali aftaler at hjemsende afviste asylansøgere

En aftale mellem EU og Mali indeholder i alt ni initiativer, som blandt andet muliggør hjemsendelse af maliere.

Det er lykkedes EU at indgå en aftale med regeringen i Mali om tilbagesendelse af migranter, der er blevet nægtet asyl i Europa.

Det oplyser det hollandske udenrigsministerium, der har underskrevet aftalen på vegne af EU, i en pressemeddelelse.

- Det er første gang, at EU etablerer en så præcis mekanisme sammen med et afrikansk land med henblik på at sende afviste asylansøgere retur, står der.

Aftalen skal gøre op med "de grundlæggende årsager til illegal migration" og "muliggøre hjemsendelse af maliere fra Europa".

Blandt andet skal unge i Mali have hjælp til at finde arbejde, ligesom at landets sikkerhedsstyrker forstærkes.

Mali forventes til gengæld at optrappe kampen mod menneskesmuglere og forbedre grænsekontrollen.

- Unge maliere har så meget at give deres land, siger Hollands udenrigsminister, Bert Koenders, i pressemeddelelsen.

- Vi skal hjælpe med at undgå, at maliere, som rejser til Nordafrika eller Europa, mister deres liv eller ender i hænderne på menneskesmuglere.

I alt indeholder aftalen, som præsenteres mandag i Bruxelles, ni konkrete initiativer med et budget på cirka en milliard kroner.

Aftalen er indgået, efter at EU's ledere i november 2015 blev enige med deres afrikanske kolleger om at afsætte i alt 13,4 milliarder kroner i en fond, der skal forsøge at bremse migrantstrømmen fra Afrika.

Planen er på længere sigt at indgå et samarbejde mellem EU og i alt fem afrikanske lande: Niger, Nigeria, Senegal, Etiopien og Mali.

Antallet af migranter er steget væsentligt de seneste år, viser officielle tal.

Mange rejser mod Europa fra lande Nigeria, Gambia og Mali.

Sidstnævnte var indtil et militærkup i 2012 et demokratisk velfungerende land. Men kuppet blev efterfulgt af et islamistisk oprør, der gjorde landet ustabilt.

Siden 2013 har FN bidraget med en international styrke i landet på over 13.000 militærfolk og knap 2000 politifolk. FN-missionen ledes af den danske generalmajor Michael Lollesgaard.

/ritzau/AFP

 

SAS er så hårdt presset af konkurrenterne, at ledelsen overvejer at etablere en eller flere baser uden for Skandinavien, hvor omkostningerne er markant lavere. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Charles Platiau / Reuters.

SAS overvejer at etablere billige baser i udlandet

Faldende billetpriser presser SAS så hårdt, at selskabet kan være nødt til at kopiere lavprisselskaberne.

SAS kan være på vej til at kopiere en del af lavprisselskabernes succesrige forretningsmodel.

Flyselskabet er så hårdt presset af konkurrenterne, at ledelsen overvejer at etablere en eller flere baser uden for Skandinavien, hvor omkostningerne er markant lavere.

Det skriver Finans.

En sådan manøvre kan føre til, at der skæres arbejdspladser i Skandinavien, og derfor kan den medføre alvorlige konflikter med de faglige organisationer.

Koncernchef Rickard Gustafson skrev for få uger siden en intern meddelelse til medarbejderne, hvor han gjorde det klart, at SAS vurderer nye måder at operere på, inklusiv en mulig lancering af en driftstilladelse uden for Skandinavien.

SAS offentliggør i næste uge sit årsregnskab, og selskabet ønsker derfor ikke at kommentere overvejelserne over for Finans.

Ærkerivalen Norwegian har allerede flere baser uden for Skandinavien, hvor det norske lavprisselskab benytter piloter og kabinepersonale ansat på kontrakter i Storbritannien, Spanien og andre lande, hvor lønninger og skattetryk er markant lavere end i Skandinavien.

Ryanair, Easyjet og andre discountoperatører anvender samme model, og det er stærkt medvirkende til, at deres omkostninger er markant lavere end SAS'.

Det er SAS nødt til at reagere på, vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Indtjeningen er under pres, og det vil blive forstærket i 2017. Det er afgørende for selskabet, at man følger standarderne i luftfarten, når det gælder måden at organisere sig på, siger Jacob Pedersen til Finans.

/ritzau/

 

IMF-chef Christine Lagarde afviser, at hun har gjort noget forkert i milliardudbetaling til forretningsmand. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BUREAU.

Anklaget IMF-chef kalder milliardudbetaling uforsætlig

IMF-chef Christine Lagarde afviser, at hun har gjort noget forkert i milliardudbetaling til forretningsmand.

Den Internationale Valutafonds øverste chef tager anklager om forsømmelighed i sag om misbrug af offentlige midler med ophøjet ro.

Før et retsmøde mandag siger Christine Lagarde, at hun er uskyldig i anklagen om forsømmelighed i 2008.

Sagen handler om en udbetaling af erstatning fra staten på 400 millioner euro til forretningsmanden Bernard Tapie, mens hun var finansminister.

Lagardes forsømmelighed har ifølge anklagen ført til misbrug af offentlige midler, da hun godkendte en voldgiftsafgørelse.

- Forsømmelighed er ikke en forsætlig forseelse. Jeg tror, at vi alle af og til kan være lidt uagtsomme. Jeg har udført mit job, så godt jeg kunne, inden for de kendte rammer, sagde Christine Lagarde til France 2 søndag aften.

Lagarde var finansminister under præsident Nicolas Sarkozy, da staten udbetalte et beløb svarende til 2,97 milliarder danske kroner til Tapie.

Udbetalingen vedrører en strid mellem Tapie og banken Crédit Lyonnais efter Tapies salg af Adidas i 1993. Crédit Lyonnais er i dag kendt som LCL.

Der er mistanke om, at Tapie fik en særlig gunstig behandling, fordi han støttede Sarkozy.

Bestyrelsen i IMF, som repræsenterer 188 lande, har tidligere udtrykt fuld tillid til Lagarde.

Den 60-årige fondsdirektør blev i august 2014 grillet af en særlig fransk domstol, der undersøger sager om ministres embedsmisbrug.

Lagarde har hele tiden afvist anklagerne.

Tapie hævder, at Crédit Lyonnais bedrog ham ved at sætte prisen på hans andele i det tyske sportstøjfirma Adidas for lavt i en handel mellem forretningsmanden og banken.

Lagarde sendte tvisten for en voldgiftsdomstol, der i 2007 dømte til fordel for Tapie. Det førte til beskyldninger om, at finansmanden havde opnået særbehandling til gengæld for støtte til Sarkozy.

/ritzau/

 

Arkivfoto: En eksplosiv og uforklarlig stigning i mængden af metangas i atmosfæren truer med at gøre kampen mod den globale opvarmning sværere end først antaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

Eksplosivt øget metangas-udledning truer kamp for klimaet

En uforklarlig stigning i koncentrationen af metangas i atmosfæren truer kampen mod den globale opvarmning.

En eksplosiv og uforklarlig stigning i mængden af metangas i atmosfæren truer med at gøre kampen mod den globale opvarmning sværere end først antaget.

Det advarer forskere bag en ny klimarapport om, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi har akut behov for at kvantificere og reducere udledningen af metangas, lyder det blandt andet i rapporten Environmental Research Letters Journal.

Rapporten er udarbejdet af i alt 81 klimaforskere og publiceret i videnskabsmediet Earth System Science Data.

I rapporten fremgår det, at mængden af metangas steg en smule i perioden fra 2000 til 2006. Herefter steg koncentrationen af drivhusgas ti gange hurtigere i de efterfølgende ti år.

Den usædvanlige - og uforklarlige - stigning var særligt udpræget i årene 2014 og 2015.

- At holde den globale temperaturstigning under to grader celsius er allerede en stor udfordring, lyder det i rapporten med henvisning til klimaaftalen fra Paris, hvor knap 200 nationer underskrev en målsætning på at begrænse den globale opvarmning.

- Sådan en målsætning vil blive stadig mere udfordrende, hvis man ikke sørger for at reducere udledningen af metangas effektivt og hurtigt, lyder advarslen.

Ifølge forskerne vil de globale temperaturer stige med mere end tre grader inden år 2100, hvis udviklingen fortsætter.

Det gælder også, selv om samtlige lande bag Paris-aftalen overholder deres forpligtigelser til at begrænse udledningen af CO2.

Udledning af kuldioxid er de seneste år er stagneret. Alligevel har udledning af metangas de seneste år altså været på himmelflugt.

Det vurderes, at metangas i atmosfæren er ansvarlig for 20 procent af den samlede temperaturstigning.

Ifølge forskerne bag rapporten er det stadig uvist, hvad den øgede koncentration af metangas skyldes.

/ritzau/

 

Leder af det markedonske parti VMRO-DPMNE og tidligere premierminister, Nikola Gruevski, taler her ved et pressemøde i hovedstaden Skopje 12. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI.

Makedonske nationalister erklærer sejr efter lytteskandale

Selv om det endelige resultat af det makedonske parlamentsvalg ikke er klar, erklærer nationalistparti sejr.

Makedoniens nationalister står til sejr efter søndagens parlamentsvalg, som vælgerne i det lille Balkan-land håber kan bidrage til øget stabilitet.

Med knap halvdelen af stemmerne talt op står partiet VMRO-DPMNE til at få 41 procents opbakning. Det konservative parti har allerede erklæret sejr.

- Vi har vundet igen. I aften, i dag, 11. december - den tiende sejr i træk, siger Vlatko Gjorcev på partikontoret ifølge nyhedsbureauet AFP.

Socialdemokraterne står til 36,6 procent.

Valget blev udskrevet som led i en EU-mæglet aftale mellem landets fire største partier efter en stor aflytningsskandale i februar 2015.

- Hvad jeg forventer? Jeg forventer, at disse pinsler får en ende, siger 55-årige Zoran Milevski til det franske nyhedsbureau AFP.

På valgdagen har der ikke været bekræftede rapporter om større uregelmæssigheder.

Observatører har dog advaret om uautoriseret registrering af vælgere fra flere valgsteder.

Der har også været ubekræftede meldinger om, at nogle vælgere er blevet presset til at stemme på bestemte kandidater.

Lokale medier rapporterer, at der desuden har været forsøg på at bestikke vælgere. Heller ikke disse historier er bekræftet.

Et foto af hver stemmeberettiget er printet ved siden af personens navn, på de lister som de valgtilforordnede benytter på valgstederne.

Aflytningsskandalen fik et foreløbigt punktum i januar 2016, da Nikola Gruevski gik af som premierminister som led i den EU-mæglede plan.

Oppositionen fremlagde i 2015 en bunke eksempler på aflytninger, som angiveligt skulle være foretaget af daværende premierminister Nikola Gruevskis folk.

Gruevski har sagt, at oppositionens beskyldninger er usande og et forsøg på at kuppe sig til magten.

Men i foråret besluttede præsident Gjorge Ivanov at indstille efterforskningen af skandalen. Det udløste heftig kritik fra oppositionen, som krævede hans afgang.

Meldingen fra præsidenten blev modtaget med stor bekymring i EU, hvor udvidelseskommissær Johannes Hahn har sagt, at den politiske ledelse i landet satte Makedoniens drøm om optagelse i EU og Nato på spil.

Selv om kritikere betegner den 46-årige Gruevski som korrupt og diktatorisk, så har hans parti, VMRO-DPMNE, toppet målinger før valget.

/ritzau/AFP

 

New Zealands regeringsparti, Nationalpartiet, har mandag udnævnt Bill English til landets nye premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF.

New Zealands vicepremierminister smider sin vicetitel

New Zealands nye premierminister hedder Bill English og har siden 2008 været vicepremierminister i landet.

New Zealands regeringsparti, Nationalpartiet, har mandag udnævnt Bill English til landets nye premierminister.

Det rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Det sker, en uge efter at hans forgænger, den populære John Key, overraskende meddelte, at han på grund af familiære årsager træder tilbage efter otte år på posten.

54-årige Bill English bliver officielt taget i ed senere mandag.

English har siden 2008 været vicepremierminister og finansminister.

Paula Bennett overtager nu posten som vicepremierminister.

- Bill og Paula er fremragende ledere, som vil bidrage med en god blanding af erfaring og nytænkning, udtaler partisekretær Peter Goodfellow ifølge AFP.

- Under deres ledelse vil newzealænderne fortsat drage nytte af en stabil regering, ligesom at der vil være fokus på at levere resultater for familier og virksomheder.

Peter Goodfellow tilføjer, at med Bill English ved roret så vil partiet være forpligtet til at sikre økonomisk vækst, skabe arbejdspladser og lade regeringen lave store investeringer i skoler, sundhedspleje og infrastruktur.

Bill English er landmand og samtidig uddannet inden for handel og litteratur og har været medlem af parlamentet siden 1990.

Han var leder af Nationalpartiet fra 2001 til 2003, hvor Don Brash efter en valgsejr i 2002 overtog posten.

- Du lærer mere af at tabe, end du gør ved at vinde, sagde Bill English efter valgnederlaget.

På et pressemøde mandag fortæller den nyudnævnte premierminister, at en prioritet for hans regering er at sørge for, at de, der trænger mest, får nogle muligheder.

Bill English er en engageret katolik med seks børn. I 2013 stemte han imod et forslag om at tillade ægteskab mellem to personer af samme køn, ligesom han har talt imod abort og aktiv dødshjælp.

- Det definerer mig ikke, men det har indflydelse på mig, siger English på mandagens pressemøde, da han bliver spurgt om sin tro.

Bill English siger dog samtidig, at han fremover vil støtte ægteskab mellem homoseksuelle.

Mandag i sidste uge meddelte 55-årige John Key, at han træder tilbage.

- Dette er den vanskeligste beslutning, jeg nogensinde har truffet. Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer, sagde Key på et pressemøde ifølge AFP.

Ifølge landets største avis, The New Zealand Herald, er det John Keys kone, der har bedt ham træde tilbage.

John Key har selv peget på Bill English som sin foretrukne efterfølger.

/ritzau/