Mens du sov: Trump opfordrer iransk præsident til at vare sin mund

Tyskland henter guldreserver hjem fra USA, Brandfolk kæmper mod skovbrande i Australien og 17 mennesker trampet ihjel på fodboldstadion. Berlingske giver dig her overblikket over nattens nyheder fra det store udland.

Foto: JOSHUA ROBERTS

Brandfolk kæmper med 50 brande i australsk hedebølge

 

Beredskaber i Australien har forberedt sig på en weekend med potentielt "katastrofal" risiko for skovbrande. Årsagen er en voldsom hedebølge, der har ramt flere delstater.

Lørdag kæmper brandmyndighederne med knap 50 opblussede brande alene i New South Wales, hvor millionbyen Sydney ligger.

Vejrmyndighederne i landet frygter, at temperaturerne i løbet af lørdagen vil ramme 48 grader. Det vil være varmerekord for en februar måned i delstaten.

Delstaten har blandt andet indført forbud mod at antænde ild, og flere store sportsbegivenheder er blevet aflyst.

- Dette er ikke bare endnu en varm sommerdag. Dette er så skidt, som det kan blive, siger Shane Fitzsimmons, der er talsmand for brandmyndighederne i New South Wales.

Han oplyser ved samme lejlighed, at brandvæsenet indtil midt på eftermiddagen har kæmpet med 49 brande.

- Den katastrofale risikovurdering ligger uden for det, vi kender på den konventionelle skala, tilføjer talsmanden.

Tusindvis af mennesker forsøger at komme væk varmen og er strømmet mod Sydneys mange strande for at blive kølet ned.

Det har udløst forhøjet beredskab blandt livredderne, der vogter de østlige kystområder.

- Folk skal være opmærksomme på tegn på hedeslag. Det vigtigste budskab er, at alle skal sørge for at drikke nok vand, siger en talsmand for livredderne i Sydney.

Den ekstreme varme spreder sig i løbet af lørdagen vestpå og vil også ramme det nordvestlige hjørne af delstaten Queensland.

Temperaturerne har allerede ramt 47 grader flere steder i New South Wales, og den ekstreme varme giver udfordringer for forsyningsselskaberne i delstaten på grund af det store forbrug af airconditioning.

Myndighederne har afbrudt for strømmen i flere områder for at undgå totalt nedbrud i forsyningen.

/ritzau/Reuters

 

Trump opfordrer iransk præsident til at vare sin mund

 

Den amerikanske præsident, Donald Trump, optrapper den hårde retorik over for Iran og advarer nu præsident Hassan Rouhani om, at han skal "passe på, hvad han siger".

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Advarslen kommer, efter at Hassan Rouhani fredag gik på talerstolen i Teheran i forbindelse med markeringen af årsdagen for revolutionen i landet i 1979.

Her sagde Rouhani blandt andet, at "det iranske folk skal tiltales med respekt".

- Iran vil få dem, der benytter truende sprog mod denne nation, til at fortryde det, sagde præsidenten foran hundredtusindvis af fremmødte tilhængere.

- Alle, der er truer Irans regering og vores væbnede styrker, skal vide, at vores nation er på vagt, tilføjede Rouhani.

Senere blev USA's præsident, Donald Trump, præsenteret for Rouhanis udtalelser i Teheran, og han var ikke sen til at reagere:

- Han skal passe på, hvad han siger, lyder svaret fra Donald Trump ifølge AFP.

Den amerikanske præsident har strammet tonen over for Iran, efter at han blev indsat i Det Hvide Hus i januar.

Den hårde retorik er desuden blevet suppleret med nye sanktioner som modsvar til en iransk missiltest.

Mange i Donald Trumps inderkreds ønsker en hårdere kurs over for regeringen i Teheran.

Trump har med nylige meldinger i øvrigt sået tvivl om USA's vilje til at gennemføre en atomaftale med Iran.

Aftalen betyder, at Iran skal begrænse sit atomprogram, til gengæld for at de internationale økonomiske sanktioner mod landet ophæves.

Selv om USA og Iran har været på kollisionskurs de seneste uger, så tyder meget dog på, at Donald Trump stadig har tænkt sig at overholde aftalen.

Det sagde EU's udenrigschef Federica Mogherini efter møder i Det Hvide Hus og med udenrigsminister Rex Tillerson i Washington fredag.

- Jeg blev på møderne beroliget af, at det er planen at holde fast i en fuldstændig implementering af aftalen, siger Mogherini.

/ritzau/

Tyskland henter tonsvis af guld hjem fra New York og Paris

 

Den tyske centralbanks guldreserve er den næststørste i verden. Men siden den kolde krig har størstedelen af det ædle metal været opbevaret uden for Tysklands grænser.

Det bliver der nu lavet om på. De seneste år har centralbanken flyttet tonsvis af guldbarrer fra New York og Paris hjem til Frankfurt, oplyser Bundesbank.

Guldet blev flyttet ud af Tyskland under den kolde krig. Formålet var at sikre, at værdierne ikke ville gå tabt, hvis Sovjetunionen skulle beslutte sig for at invadere Tyskland og bogstavelig talt gå efter guldet.

Selv efter Berlinmurens fald i 1989 og den efterfølgende opløsning af Sovjetunionen beholdt tyskerne guldet på udenlandsk territorium - i New York, Paris og London.

Men lidt efter lidt opstod der et folkeligt pres for at få guldet hentet hjem, skriver nyhedsbureauet dpa.

Spørgsmålet var, om guldet overhovedet var i sikkerhed i udlandet, og om Tyskland nu også ejede så meget guld, som staten gik og troede.

Den offentlige skepsis tog til i styrke, da en undersøgelse i 2012 pegede på væsentlige mangler i den måde, som den tyske centralbank holdt øje med reserverne i udlandet.

Det førte i 2013 til et løfte fra centralbanken. Den ville sikre, at mindst halvdelen af Tysklands guld befandt sig på tysk territorium inden udgangen af 2020.

300 ton guld skulle over Atlanten fra New York, mens 374 ton i Paris efter planen skulle til Frankfurt.

Allerede nu kan centralbanken dog erklære, at målet stort set er nået. Ved årsskiftet var 47,9 procent af de tyske guldreserver i Frankfurt, og ifølge en meddelelse fra banken vil hele processen være afsluttet i løbet af i år.

Fremover vil der fortsat blive opbevaret 1236 ton tysk guld under Manhattans gader i New York og 432 ton hos Bank of England i London.

/ritzau/

17 personer er trampet ihjel på fodboldstadion i Angola

 

Mindst 17 personer er trampet ihjel, og mange er såret på et fodboldstadion i det centralafrikanske land Angola fredag aften.

Det fortæller en hospitalschef ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der opstod kaos, og panikken spredte sig, da hundredvis af fodboldfans stormede portene for at se en kamp mellem lokale fodboldhold.

Kampen skulle finde sted på et stadion ved navn January 4th i den nordlige by Uige, der ligger omkring 285 kilometer nordøst for hovedstaden Luanda nær grænsen til Den Demokratiske Republik Congo.

Kort før opgøret mellem Santa Rita de Cassia og Recreativo de Libolo skulle begynde, bredte panikken sig.

- Der blev skubbet, og det førte til, at folk blev kvalt. Nogle blev nødt til at gå oven på andre mennesker. Der var 76 sårede, og 17 af dem døde, siger Ernesto Luis, administrerende direktør på det lokale hospital.

Det lokale politis talsmand, Orlando Bernardo, siger til nyhedsbureauet AFP, at der er et endnu ukendt antal børn blandt de dræbte.

Ifølge politiet var stadionet allerede fyldt, da flere hundrede personer forsøgte at komme ind på stadion.

Vidner fortæller til AFP, at mange af fodboldtilskuerne ikke havde billet til kampen, da de forsøgte at komme ind på stadion.

Recreativo de Libolo skriver på klubbens hjemmeside, at "det er en tragedie uden sammenligning i Angolas fodboldhistorie".

/ritzau

 

Ejerne af Mossack Fonseca er blevet anholdt i Panama

De to ejere og grundlæggere af advokatfirmaet Mossack Fonseca fra Panama er blevet arresteret, skriver den engelske avis The Guardian.

Jürgen Mossack og Ramon Fonseca, der er mændene bag det meget omdiskuterede advokatfirma, anklages for at være en del af en stor korruptionsskandale i Brasilien.

Myndighederne har samtidig foretaget ransagninger hos advokatkontoret i Panama City, ligesom de to ejeres hjem er blevet ransaget.

Mossack Fonseca blev i april 2016 kendt i hele verden, da flere end 400 journalister verden over via millioner af lækkede dokumenter kunne afsløre, hvordan firmaet ved hjælp af skuffeselskaber i skattely hjalp velhavere, sportsstjerner og politikere med at gemme værdier.

Afsløringerne førte blandt andet til, at den islandske statsminister måtte trække sig fra posten.

I Danmark medførte afsløringerne, at Folketingets partier indkaldte til en høring, hvor flere danske banker, heriblandt Nordea, måtte forklare deres samarbejde med selskabet.

De nye ransagningerne udspringer af en korruptionsskandale, hvor Latinamerikas største anlægsvirksomhed, Odebrecht, har bestukket sig til værdifulde kontrakter i mange lande.

Odebrecht har selv erkendt ulovligheder i flere lande, ligesom det har indgået forlig med myndigheder i en række lande.

Mossack Fonseca anklages for at have bidraget til bestikkelsen.

På en pressekonference fredag sagde statsanklager Kenia Porcell, at hun har oplysninger, der tyder på, at Mossack Fonseca ikke følger loven.

- Det tyder på, at det er en kriminel organisation, der har til formål at skjule penge og værdier, der stammer fra tvivlsomme forbindelser.

Hun sagde samtidig, at ansatte i den brasilianske del af firmaet angiveligt var blevet bedt om at fjerne og destruere oplysninger, der stammer fra den brasilianske korruptionssag.

Mossack Fonsecas advokat Elias Solano siger til nyhedsbureauet AFP, at der ikke er beviser for påstandene mod firmaet og dets ejere.

Arrestationen af de to ejere kommer samtidig med, at de har lagt sig ud med landets præsident.

Ramon Fonseca sagde torsdag, at præsidenten i Panama, Juan Carlos Varela, har modtaget penge fra Odebrecht, uden at offentligheden har haft kendskab til det.

/ritzau/