Mens du sov: Trump og hans folk har haft travlt

Foruden skrotning af to store handelsaftaler er Trump-regeringen gået i gang med både indlands- og udlandsrelationer.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Trump-talsmand lægger op til en hård kurs over for Kina i en strid om øer i Det Sydkinesiske Hav.

Den nye amerikanske administration under præsident Donald Trump varsler en fast kurs over for Kina i den langvarige strid om nogle øer i Det Sydkinesiske Hav.

- USA vil sikre, at vi beskytter vores interesser i området, siger pressetalsmand i Det Hvide Hus Sean Spicer ifølge flere amerikanske medier.

Trods modstand fra en håndfuld lande i området gør Kina krav på store dele af Det Sydkinesiske Hav. Heriblandt en række småøer, som Kina har ladet konstruere på rev og klipper.

- Det er et spørgsmål om, hvorvidt de øer rent faktisk er i internationalt farvand og ikke en del af Kina. Så ja, vi vil sørge for, at vi forsvarer internationale områder i at blive overtaget af et land, siger Spicer ifølge nyhedsbureauet Reuters.

11. januar sagde Rex Tillerson, som kun mangler Senatets godkendelse for at blive Trumps udenrigsminister, at Kina bør nægtes adgang til øerne.

Kinesiske statsmedier skrev efter Tillersons bemærkninger, at USA ville blive nødt til at gå i krig for at forhindre Kina adgang til øerne, hvor der er bygget landingsbaner til militærfly og opsat våbensystemer.

Rex Tillerson har ikke uddybet, hvad han har tænkt sig at gøre for at afskære Kinas adgang til øerne.

Sean Spicer afviser også at svare på, hvordan USA kan håndhæve sådan et skridt mod Kina.

I juli sidste år afsagde Den Internationale Domstol i Haag kendelse i en sag om Det Sydkinesiske Hav, som Filippinerne havde rejst i 2013.

Domstolens afgørelse gik i rette med Kinas fremfærd i området og landets krav. Domstolen udtrykte også kritik af Kinas opførelse af kunstige øer.

Kina havde på forhånd meddelt, at den anerkendte retssagen.

Skulle den amerikanske flåde af Donald Trump blive beordret til at blokere for kinesisk adgang til dele af det omstridte hav, så vil det være en ganske alvorlig beslutning.

- En blokade, som vil være nødvendig for faktisk at forhindre adgang, er en krigshandling, fastslår Mira Rapp-Hooper fra tænketanken Center for a New American Security ifølge Reuters.

/ritzau/

Beboerne besigtiger skaderne i en lille by i Georgia efter at en tornado gik gennem nabolaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: TAMI CHAPPELL.

Trump lover hjælp til ofre for weekendens tornadoer, der nu har kostet 20 livet

Dødstallet fra weekendens stormvejr i det sydøstlige USA er mandag steget til 20, efter at en kvinde blev dræbt, da et træ væltede ned over hendes hus.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det voldsomme stormvejr, der blandt andet tæller flere end 20 tornadoer, efterlod sig et spor af ødelæggelse i flere delstater lørdag og søndag.

Georgia blev hårdest ramt. Alene her er 15 mennesker bekræftet døde på tværs af fire amter.

I Cook County alene blev syv mennesker dræbt, da en tornado fejede gennem en såkaldt trailer park, hvor folk bor permanent i mobile hjem.

Imens er fire mennesker døde i byen Albany i Dougherty County, hvor tv-billeder viser lysmaster revet op fra jorden og væltede træer.

- Skaden, der er sket i vores samfund, er uoverskuelig. Hidtil er fire bekræftet døde, men det tal vil stige, siger embedsmand Chris Cohilas.

- Der er hele kvarterer i amtet, der er blevet fjernet fra Jordens overflade, tilføjer direktøren for beredskabet i Dougherty County, Ron Rowe.

Præsident Donald Trump lovede søndag at hjælpe ofrene i delstaterne Georgia, Florida og Alabama, hvor tornadoer hærger.

Også i Mississippi har det farlige vejr kostet liv. Her omkom fire lørdag.

Tornadosæsonen i USA begynder normalt først i løbet af foråret. Men også i 2016 blev de sydlige stater, heriblandt Mississippi, ramt allerede i vintermånederne.

/ritzau/

Forsvarsminister James Mattis i midten ved sin første rundbordssamtale i Pentagon. Til højre viceforsvarsminister Bob Work. Med ryggen til general i US Marine Corp. Joseph Dunford, til venstre general i US Air Force Paul Selva. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIGITTE N. BRANTLEY, US Department of Defense, .

Trumps forsvarsminister: USA har ubrydelig Nato-forpligtelse

USA's nye forsvarsminister, den tidligere general James Mattis, udnyttede sin første dag i embedet til at understrege vigtigheden af militæralliancen Nato.

Det gjorde han i en samtale med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, oplyser hans talsmand mandag ifølge Reuters.

Præsident Donald Trump har ellers gentagne gange kaldt den nordatlantiske militæralliance "forældet".

Præsidenten mener ikke, at Nato har gjort nok for at bekæmpe terrorisme.

Forsvarsminister James Mattis forsikrer dog om, at Nato stadig er vigtig for USA.

- De to ledere diskuterede vigtigheden af vores fælles værdier, og ministeren understregede, at når vi leder efter allierede til at forsvare disse værdier, så kigger USA altid først mod Europa, siger Jeff Davis, talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

- De lovede hinanden at tale sammen igen i løbet af de kommende måneder og ser frem til at mødes personligt under Natos forsvarsministermøde i februar, tilføjer talsmanden.

Talsmanden oplyser, at James Mattis også har talt med den britiske forsvarsminister, Michael Fallon.

Også under sin samtale med Fallon benyttede Mattis lejligheden til at betone vigtigheden af Nato.

Mattis "understregede, at USA har en ubrydelig forpligtelse" over for Nato, lyder det fra Jeff Davis.

James Mattis benyttede også samtalen med Michael Fallon til at "understrege, at USA og Storbritannien altid vil have et unikt og tæt forhold, og at forholdet er en af grundstenene for USA's sikkerhed."

Den britiske premierminister, Theresa May, vil fredag besøge Donald Trump i Washington. Hun bliver den første regeringsleder, der møder præsidenten efter fredagens indsættelse.

/ritzau/

En anti-Trump-demonstrant holder en plakat med den amerikanske præsident Trump, der kysser den russiske præsident Putin Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO TAMA.

Trump åben over for fælles operationer med Rusland mod IS

Washington. USA's præsident, Donald Trump, er åben over for at indlede fælles militære operationer med Rusland i Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat (IS).

Det siger pressetalsmanden i Det Hvide Hus, Sean Spicer, på sit første egentlige pressemøde, siden Trump blev indsat som præsident fredag.

- Hvis der er en måde, vi kan bekæmpe Islamisk Stat med et andet land, hvad enten det er Rusland eller andre, og vi har en fælles national interesse i det, vil vi selvfølgelig tage den, siger Spicer.

Det gælder både et militært eller økonomisk samarbejde, siger talsmanden.

 

Trump sagde inden sin tiltrædelse, at han vil bekæmpe Islamisk Stat "hurtigt". Men han har ikke oplyst i nærmere detaljer, hvilke planer han har for USA's militære engagement i Syrien og Irak.

Spicer henviser på pressemødet mandag til USA's forsvarsministerium, Pentagon, hvis der er yderligere spørgsmål om et eventuelt samarbejde med Rusland i kampen mod IS.

/ritzau/AFP

Rex Tillerson er nu næsten i mål som USA's udenrigsminister

Med et snævert flertal har Senatets udenrigsudvalg i USA godkendt republikaneren Rex Tillerson til posten som udenrigsminister.

Alle 11 republikanere i det centrale udvalg stemte for Tillerson, mens alle ti demokrater stemte imod.

Dermed er vejen nu banet for en endelig godkendelse i det fulde senat, hvor Republikanerne har flertallet.

Det rapporterer BBC.

Udenrigsudvalgets godkendelse af Tillerson kan lade sig gøre, fordi den førende republikanske senator Marco Rubio har droppet sin modstand mod den tidligere topchef i olieselskabet ExxonMobil.

Marco Rubio har blandt andet beskyldt den 64-årige texanske oliemand for at være blød over for Rusland.

- På trods af mine forbehold vil jeg støtte Tillersons nominering i udvalget og i det fulde senat, sagde Rubio forud for afstemningen.

Under sin høring i Senatet 11. januar brugte Tillerson en stor del af tiden på at lægge afstand til Rusland.

Men han ville ikke, som mange senatorer ellers krævede, kalde Ruslands præsident, Vladimir Putin, en "krigsforbryder".

- I dag er Rusland en trussel, sagde Tillerson.

Den tidligere oliechef blev i 2015 kåret til verdens 25. mest magtfulde person af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Han er blandt andet kendt for sine forretningsforbindelser til Vladimir Putin.

Netop af den grund har flere markante politikere fra både Demokraterne og Republikanerne udtrykt bekymring for, om Rex Tillerson er den rigtige mand til jobbet.

Det kræver et almindeligt flertal i Senatet med 100 medlemmer at blive godkendt. Republikanerne har 52 medlemmer.

Mandag aften har Senatet desuden godkendt republikaneren Mike Pompeo som ny direktør for efterretningstjenesten CIA.

Det skete med stemmerne 66 for og 32 imod, skriver The Wall Street Journal.

/ritzau/